dissabte, 23 de juliol de 2011

Contrasenyes

Anem a donar idees per trobar contrasenyes. Per exemple, agafem la següent frase:

Tinc tanta set que a les cinc tinc son.

Aquest embarbussament podria servir com a guia d'una contrasenya que sigui fàcil de recordar i alhora segura. Per exemple, podríem convertir la frase del títol en la següent cadena de caràcters:

Ttsq@l5ts 
(com es pot comprovar, són les inicials de les paraules)

Com a contrasenya, podria haver estat molt segura (ara que la sap tothom, ja no ho és) perquè és molt difícil d'endevinar o vulnerar ja que compleix els requisits bàsics:
  1. Té 9 caràcters (el mínim són 8) 
  2. És una paraula sense significat (no surt en el diccionari)
  3. S'han combinat caràcters de diferents categories (majúscules i minúscules, un número i un símbol). 
  4. Pots anotar la contrasenya o frase en qualsevol lloc, per a poder-la recordar, mentre no deixis per escrit que es tracta d'una contrasenya. 
Només cal una mica d'imaginació i complir de tant en tant la recomanació de Chris Pirillo que diu "les contrasenyes són la roba interior: no pots deixar que ningú la vegi, has de canviar-la regularment i no has de compartir-la amb estranys".
Tot això ve a col·lació perquè recentment he descobert l'existència dels gestors de contrasenyes, que són programes que s'utilitzen per guardar una gran quantitat de parelles d'usuari/contrasenya de forma segura, en què només ens cal una única contrasenya mestra per poder accedir a totes les altres. D'aquesta manera, no hem de tenir-les anotades en un paper, amb el risc que això suposa. Un d'aquests gestors és Last Pass (https://lastpass.com/). Realment va molt bé: una vegada instal·lat en l'ordinador, s'encarregarà d'enregistrar cadascun dels noms d'usuari i contrasenya que vagis ingressant. L'única pega és que en els telèfons mòbils, aquest programet és de pagament.
És bastant cert que per amagar alguna cosa, res millor que posar-la a la vista de tothom. Ara bé, com el món està ple de pirates, aquelles contrasenyes més sensibles (per exemple, per accedir als comptes bancaris), per si de cas, és millor que només estiguin escrites només en el nostre cervell.