dimecres, 30 de novembre de 2011

ITV del cos humà

Mentre caminava avui #20novembre per la platja, he pogut comprovar el l'estat físic lamentable que té una gran majoria de la gent. En banyador no pot dissimular el sobreprès o l'obesitat ni les pelleringues que molts i moltes exhibeixen fins i tot amb un cert orgull. Tot plegat, un paisatge desolador que no només atempta l'estètica sinó que posa en perill el mateix futur de l'espècie humana. I no són conscients de l'elevat risc a què s'exposen de patir accidents cardiovasculars i/o diabetis.
Segons he llegit en el llibre La ciència de la salut de Valentí Fuster, per evitar avaries físiques s'han de vigilar quatre nivells bàsics:
  1. Control de pes. El sobrepès és el que més influeix a l'hora de desenvolupar diabetis i trastorns cardiovasculars. Per saber quin és el pes adequat el dóna l'índex de massa corporal (IMC = pes (en Kg) /alçada al quadrat (en metres). Un IMC òptim és el que va del 18,5 al 25.
  2. Tensió arterial. Una tensió massa baixa pot fer que no arribi prou sang al cervell (marejos, desmais...); una tensió massa alta (hipertensió) és més greu, pot lesionar la paret de les artèries delicades del cor, ronyons i ulls. I això pot passar sense que la persona se n'adoni que té la tensió alta (d'aquí se l'anomena l'assassina silenciosa). La hipertensió és una bomba de rellotgeria. Tipus de tensions:
    • La màxima (tensió sistòlica), correspon al moment en què el cor es contrau i expulsa la sang a pressió: ha de ser inferior a 120 mm.
    • La mínima (tensió diastòlica), que correspon al moment en què el cor es relaxa: ha de ser inferior a 80 mm.
  3. Colesterol (perfil de lípids). Els valors considerats correctes són un màxim de 100 mg/dl per al colesterol LDL (colesterol dolent) i un mínim de 50 mg/dl per a l'HDL (colesterol bo). El colesterol es deu al menjar greixos saturats d'origen animal (carns, formatges, embotits...).
  4. Glucosa a la sang (anàlisi de glucèmia). Una diabetis que no es diagnostica a temps, pot ser la causa de complicacions cardiovasculars, problemes renals, lesions oculars i danys al sistema nerviós. El nivell de glucosa ha d'estar per sota de 110 mg/dl.
Si la vida en si ja és una malaltia que acaba per matar-nos, només falta que a sobre nosaltres li facilitem les coses. Menjar menys i moure's més per poder passar amb dignitat la ITV del cos humà!