dijous, 17 de novembre de 2011

Dia Mundial de la Filosofia

Avui 17 de novembre és el Dia Mundial de la Filosofia perquè un dia la Unesco va decidir que s'havia de celebrar el tercer dijous de novembre de cada any. La filosofia és una d'aquelles coses que he anat descobrint amb el pas del temps, de manera paral·lela amb l'interès creixent per la vida contemplativa en detriment de les presses i els béns materials. Suposo que madurar és adonar-te que l'únic que tens és allò que pots salvar en un naufragi, és a dir tu mateix. Si ara hagués de resumir què és la filosofia per a mi, ho faria escollint tres frases mítiques que són com un tresor de la humanitat.
La primera, "Només sé que no sé res" de Sòcrates. És potser la mare de les frases, una barreja d'intel·ligència i d'humilitat per no oblidar mai que no som res, una minúscula peça dins de l'immens mosaic de la natura.
La segona, és la màxima budista "Intentar agradar a tothom, ens farà infeliços". Quan ets tu mateix i no depens de les percepcions dels altres, llavors ets una persona satisfeta i lliure amb la sensació que portes el timó de de la teva vida de manera (ara en diuen) interdependent. I això és fantàstic.
La tercera i última, té en compte l'ètica epicúria "No facis res en la teva vida que et faci por si ho arriben a saber els altres". Recorda la importància de ser íntegre -o fer el que es diu- i de ser honest -o dir la veritat. En definitiva, de ser una persona honrada (ser bo), que és la millor manera de dormir tranquil.