diumenge, 6 de novembre de 2011

Pobre funcionari

Hi ha una dita que diu que l'objectiu del funcionari és convertir el seu problema que ets tu, en el problema d'un altre. Una mica exagerat, però això pot passar també en altres professions. El que està clar és que el funcionari no serveix ningú ni tampoc vol que el serveixen a ell. De fet, en la declaració de renda, hi consta que és un treballador per compte aliè. Per tant, és una professió més que tothom hi té accés i pot prendre la decisió de ser o no ser funcionari. Si esculls ser-ho, cal preparar-se per guanyar l'oposició i conformar-se a guanyar poc a canvi de viure amb una certa estabilitat; en cas contrari, has d'accedir a l'empresa privada, més insegura però tens la possibilitat de guanyar molts més diners.
En les èpoques de vaques grasses, ningú se’n recorda del funcionari; en canvi, en moments de crisi, automàticament es converteix en la diana de les retallades perquè se'l considera un privilegiat pel fet que a ell no li falta la feina. Ara bé, ningú se'n recorda de les burrades que ha arribat a cobrar, per exemple, qualsevol manobre de la construcció que va en un Audi o un BMW, encara que cometi faltes d'ortografia fins i tot quan parla,
D'altra banda, la nòmina del funcionari és totalment transparent, no com d'altres feines on hi abunda l'economia submergida. A ell se li descompta l’IRPF, la Seguretat Social i el percentatge pel subsidi d'atur, encara què mai arribarà a cobrar-lo. Declara fins a l'últim cèntim que guanya. 
Per tant, el funcionari paga com el que més a l'hora de pagar impostos i no és cert que cobri dels ciutadans. A més, els funcionaris se'ls troba les 24 hores dels 365 dies de l'any. Els diumenges, les nits o el dia de Nadal, hi ha metges, bombers, policies, etc. No és el cas d'altres professions, excepte és clar, que pagant sant Pere canta i possiblement en negre. I a sobre, la feina del funcionari està sotmesa de manera constant a una feixuga auditoria per part de la societat, cosa que no passa amb cap altra professió.
Un dels grans problemes del funcionari és que, facis el que facis, tant si penques com si no, no li falta el sou. I d'això se n'aprofita un petit percentatge de galtes i/o dropos que efectivament existeix i que se n'aprofita de les falles del sistema. I la solució és molt fàcil: els paràsits, al carrer i d'aquesta manera quan perdin la feina, hauran de treballar per viure. L'altre gran problema és que hi ha massa alts càrrecs que minen la productivitat i que ens els podríem estalviar. Tot això perjudica una majoria de grans professionals.