divendres, 25 de maig de 2012

Gruyère

Tota la vida havia cregut que el formatge de gruyère tenia més forats que un colador i avui he descobert que he viscut en una gran mentida: resulta que no en té ni un. En realitat, el formatge de forats és l'emmental, que és de la mateixa família del gruyère i segurament d'aquí ve l'errada.
La primera vegada que vaig conèixer l'expressió "tenir més forats que un formatge gruyère" va ser en el còmic de Mortadel·lo i Filemó (en castellà, és clar, ja que Franco encara no havia canviat de barri). A partir d'aquí, l'he sentida tantes vegades que al final no en tenia cap dubte que el formatge dels forats era el gruyère. Tot un exemple del que és capaç el principi de Goebbels: allò de “si una mentida es repeteix suficientment, acaba per convertir-se en veritat”.
Recuperat ja de la sorpresa inicial, aquesta anècdota no ha fet més que reforçar la meva idea de que tot és mentida mentre no es demostri el contrari. Fins i tot la mateixa veritat pot estar distorsionada. Com la falsa conclusió que ens porta la coneguda fal·làcia del formatge:
  • Si hi ha més formatge, també hi haurà més forats.
  • Si hi ha més forats, és evident que hi haurà menys formatge.
  • Per tant, si hi ha més formatge, llavors hi haurà menys formatge.