dimarts, 5 de juny de 2012

Entropia

Hi ha paraules que n'has sentit a parlar dins d'un context determinat i més o menys entens el seu significat, però quan et preguntes què collons volen dir, te n'adones que no tens ni puta idea (és la primera frase i ja hem col·locat dues paraulotes). I si et pregunten per la seva definició, intentes dissimular amb excuses del tipus "no sé com explicar-t'ho", "ara no me'n recordo" en comptes de reconèixer que no ho saps, i què?
Una d'aquestes parauletes és "entropia". Segons el DIEC, es defineix com "la magnitud que mesura el grau d'informació no aprofitable que dóna una font segons el seu nombre de respostes possibles". No cal dir que en un primer moment, em vaig quedar igual. Vaig haver de consultar una font complementària com la Viquipèdia, on he trobat l'exemple que ajuda una mica en la seva comprensió: quan ens diuen que "els carrers són molls", la informació que aporta és diferent en funció de si ha plogut o no (si no ha plogut, potser els han regat...). És a dir, en un mateix missatge, la quantitat d'informació pot ser diferent. L'entropia doncs, ens permet dir les coses de manera senzilla, sense redundàncies, en funció de l'entorn. Per exemple, no és el mateix dir en un restaurant que "a mi m'agrada la carn i el peix", que dir-ho en una discoteca a les quatre de la matinada. En tot cas, el tipus de fam és diferent.
Per complicar-ho una mica més, a l'entropia també se la defineix com la tendència de l'Univers al caos i el desordre, on sempre és més fàcil que un ou es trenqui que no pas que es recompongui.
Queda clar?