divendres, 22 de novembre de 2013

El pescador

Un home de negocis nord-americà estava en les drassanes d'un poblet costaner de Mèxic quan va arribar una barca amb un sol tripulant i diverses superbes tonyines.
El nord-americà va felicitar al mexicà per la qualitat del peix i li va preguntar quant temps havia trigat en pescar-lo.
El mexicà va replicar: Oh! Només una estoneta.
Llavors el nord-americà li va preguntar per què no s'havia quedat més temps per a agafar més peixos.
El mexicà va dir que ja tenia suficient per a les necessitats de la seva família.
El nord-americà va tornar a preguntar: I què fa vostè llavors amb la resta del seu temps?
El mexicà va contestar: Dormo fins a tarda, pesco un poc, joc amb els meus fills, dormo la migdiada amb la meva dona, vaig cada tarda al poble a prendre unes copes i a tocar la guitarra amb els amics. Tinc una vida plena i ocupada, senyor.
El nord-americà va dir amb to burleta: Sóc un graduat d'Harvard i li podria donar una mà. Hauria de dedicar més temps a la pesca i amb els guanys comprar-se una barca més gran. Amb els beneficis que li reportaria una barca més gran, podria comprar diverses barques. Amb el temps, podria fer-se amb una flotilla de barques de pesca. En comptes de vendre la seva captura a un intermediari, la hi podria vendre al majorista; fins i tot podria arribar a tenir la seva pròpia fàbrica de conserves Controlaria el producte, el procés industrial i la comercialització. Hauria d'anar-se d'aquest llogaret i mudar-se a Ciutat de Mèxic , després a Los Àngeles i finalment a Nova York, on dirigiria la seva pròpia empresa en expansió.
Però senyor, quant temps trigaria tot això?
De quinze a vint anys.
I després què?
El nord-americà va deixar anar una riallada i va dir que això era la millor part: Quan arribi el moment oportú, pot vendre l'empresa en borsa i fer-se molt ric. Guanyaria milions.
Milions, senyor? I després que?
Després es podria retirar. Anar-se a un petit poble costaner on podria dormir fins a tarda, pescar un poc, jugar amb els seus néts, fer la migdiada amb la seva dona i anar-se de passeig al poble per les tardes a prendre unes copes i tocar la guitarra amb les seves amics.