dimarts, 8 de desembre de 2015

L'excés d'empatia

Si podem escollir entre ser empàtics o antipàtics, és millor la primera opció, encara que sigui per una qüestió de màrqueting personal i social. Ja se sap, sempre motiva més tractar amb algú que hi connectes que no pas amb algú amb qui no et sents còmode.

Això de posar-se en la pell de l'altre permet aprofundir en les nostres relacions interpersonals i dotar-les de contingut. Facilita un camí d'anada i tornada i per tant l'enteniment mutu amb qui tenim davant. Vindria a ser com una espècie de connexió Bluetooh entre les persones que permet entendre'ns quasi bé sense dir-nos res.

Actualment estic veient la sèrie de ficció The Americans que ens trasllada als anys 80 en plena Guerra Freda, sobre els espies soviètics infiltrats com a ciutadans nord-americans i en concret d'un matrimoni amb dos fills, els quals desconeixen la doble vida dels seus pares, que no els tremola el pols cada vegada que s'han de carregar algú que els podria perjudicar en el seu objectiu.

Doncs bé, l'empatia que els personatges transmeten, amb els seu problemes personals com a parella, amb l'educació dels fills o amb les “instruccions de feina” rebudes com a membres del KGB, ha aconseguit minimitzar el que són en realitat, uns assassins disposats a tot en pro de la causa comunista. És més, cada capítol que veig (vaig per la 2a temporada), pateixes quan estant a punt de ser descoberts per l'FBI i desitges que no els enxampin. Arribes a emfatitzar de tal manera amb els personatges que arribes a trobar fins i tot “normal” que es vagin carregant tot aquell que els pugui perjudicar el seu objectiu.

En conclusió, pensava que l'empatia era sempre un valor positiu, però ja no ho tinc tan clar quan és capaç de banalitzar o posar en dubte un dels manaments de Déu i principi més elemental de la convivència humana com és no atemptar contra la vida de ningú. Els excessos no són bons, probablement tampoc l'excés d'empatia.

https://ca.wikipedia.org/wiki/The_Americans

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.