dimecres, 3 de febrer de 2016

D'on ve el món?

Si alguna vegada t'has preguntat d'on ve el món i no has arribat a cap conclusió, no et preocupis perquè és la mateixa conclusió a què han arribat els grans pensadors de la història. La realitat és que davant d'aquesta pregunta, no obtindrem mai una resposta satisfactòria per una raó: per la mateixa raó. Intentaré explicar-me.
Segons Kant, el nostre coneixement té uns límits i no permeten anar més enllà. Abans d'ell, recordem que segons els racionalistes, la percepció era la base del coneixement humà i que a través de la raó (el pensament) era possible deduir qualsevol veritat universal (sí, una bajanada!). I per contra, els empiristes pensaven que tot coneixement provenia dels sentits, que era l'experiència la que ens permet arribar al coneixement (una creença que toca més de peus a terra, però compte que els sentits també ens poden despistar!)
Doncs bé, Kant s'agafa a les dues tendències filosòfiques anteriors que semblen contraposades i diu que la percepció i la raó contribueixen al nostre coneixement del món, però que aquest coneixement només ens podia arribar a través dels sentits. Tothom content. Tot un crack!
Per això, donat que la raó no tindrà mai "material" per pensar suficientment, mai podrem saber d'on venim. I si no s'acaba d'entendre, anem cap a la demostració definitiva.
Davant de les grans dubtes existencials, sempre hi hauran dos punts de vista oposats que seran igualment probables o improbables, d'acord amb el que ens digui la raó que no els sentits. La postura de creure en Déu és tan raonable com no creure-hi, tan sols depèn de la percepció de cadascú i mai ningú podrà demostrar que és veritat o mentida.
Ara sí que m'explicaré. Seria tan raonable dir que el món ha hagut de tenir un principi en el temps, com dir que el món ha existit de sempre. En el primer cas, si suposem que el món ha tingut un principi, per força en algun moment ha hagut de sorgir del no-res. En el segon cas, si suposem que el món ha existit de sempre, la pregunta que ens porta és ¿com és possible que alguna cosa existeixi si mai ha començat a existir? Les dues opcions són incorrectes perquè són impossibles.
En resum, queda demostrat que és impossible demostrar d'on venim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.