dijous, 17 de novembre de 2016

Argument cosmològic

És un argument sobre l'existència de Déu defensat per Tomàs d'Aquino que sosté que tot allò que existeix té una causa, que a la vegada té una altra causa (causa i efecte), i així successivament fins arribar a la causa primigènia, és a dir a Déu. No admetia que la sèrie de causes pogués ser infinita.
Una variació d'aquest argument seria:
  1. Tot allò que té un origen té una causa.
  2. L'univers té un origen.
  3. Per tant, l'univers té una causa (que és gràcies a Déu)
La pregunta que ens podem fer és, si tot té alguna causa ¿Déu no hauria de tenir també una causa? I la resposta més fàcil per a un creient seria que Déu és causa sense ser causat perquè és un ésser diví. Aquest raonament però, es pot considerar com una fal·làcia lògica coneguda com "petició del principi" (es dóna per fet que alguna de les premisses és certa).
Així mateix, aquest raonament comporta també el següent raonament sobre Déu: causa sense ser causat perquè és Déu, és Déu perquè és un ésser diví i és un ésser diví perquè causa sense ser causat. Arribem aquí a una altra fal·làcia lògica coneguda com a "fal·làcia circular (es presenta el raonament mateix com a prova de la seva veracitat). 
Sant Tomàs d'Aquino

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.