27 de novembre de 2016

Fal·làcia de l'home de palla

No mal interpretaràs o exageraràs l'argument d'una persona per debilitar la seva postura
(Home de palla)

És una fal·làcia que consisteix en prendre la postura oposada del contrincant, modificar-la i després atacar aquesta versió tergiversada. Bàsicament posar paraules en la boca de l'altre per poder refutar amb més facilitat el seu argument inicial. El seu nom fa al·lusió a què l'argumentador no combat els arguments contraris, sinó una imitació falsa i vulnerable (l'home de palla) per guanyar amb facilitat.
Exemples:
 • Argumentar en contra de l'ateisme com si la postura de l'ateu fos el rebuig a Déu  o l'adoració al diable, en lloc de simplement no acceptar la seva existència.
 • Argumentar en contra del feminisme com si fos la versió oposada al masclisme, en lloc que els que busca és la igualtat de tracte i oportunitats entre sexes.
 • Argumentar en contra dels pro avortament com si fossin assassins de nadons, en lloc de buscar que sigui possible decidir acabar amb un embaràs no desitjat.
La manera d'atacar aquesta fal·làcia és preguntar a l'altra part sobre la seva postura abans d'atacar-la, així com no acceptar els arguments distorsionats com a propis, excepte si la correcció no és contradictòria.

2 comentaris:

 1. Podries posar un exemple d’aquesta fal.lacia i de la seva resposta?

  ResponElimina
 2. Si no en tens prou amb els exposats, aquí en tens un molt habitual.
  Un venedor t'ofereix un producte i tu dius que no t'interessa. Llavors el venedor et respon que no saps si m'interessa o no ja que no coneixes el producte. El venedor, en comptes d'argumentar des del principi en les bondats del seu producte, prefereix la tècnica agressiva de fer-te entrar en contradicció (argumenta en contra de la teva persona) i per tant en una posició de debilitat enfront del venedor.

  ResponElimina

Gràcies pel comentari.