dimarts, 28 de març de 2017

Teoria de la justícia

El filòsof John Rawls (EEUU, 1921-2002) va idear un experiment mental amb l'objectiu de dissenyar una societat millor que va anomenar. Per tal d'evitar els prejudicis que tenim, calia una condició: partir la posició original, és a dir, no saber quina mena de persona et tocaria ser en aquesta nova societat, si series ric o pobre, intel·ligent o idiota, amb estudis o sense, guapo o lleig, amb talent o sense, home o dona, hetero o homo, etc.
D'aquesta manera, Rawls va desenvolupar la seva Teoria de la Justícia per millorar la societat. Aquesta idea estava fonamentada en dos principis:
  • El Principi de Llibertat. Tothom havia de tenir dret a una sèrie de llibertats bàsiques i inalienables, sense que ningú tingués la potestat de suprimir-les. Un exemple seria la llibertat d'expressió.
  • El Principi de la Diferència. Fa referència a la igualtat, en què la societat s'havia d'organitzar de tal manera que el repartiment de la riquesa fos més equitatiu i que els més desafavorits tinguessin més oportunitats. En aquesta societat ningú guanyaria grans fortunes, excepte si els més pobres també hi sortissin guanyant més diners.
Aquesta idea revolucionària va tenir els seus detractors. D'una banda, deien que l'excel·lència s'havia de recompensar, però Rawls argumentava que la "loteria natural" de ser bo en alguna cosa no justificava ser mereixedor de més privilegis. D'altra banda, deien que potser les persones voldrien arriscar-se a ser pobres si podien tenir també la possibilitat de ser molt rics. Ell deia que les persones raonables no voldrien jugar amb les seves vida d'aquesta manera. Potser estava equivocat.
Sigui com sigui, aquest filòsof poc conegut mereix estar a l'alçada d'Aristòtil, Locke, Rousseau, Hume i Kant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.