diumenge, 17 de desembre de 2017

Com fer una bona introducció

Veiem algunes tècniques:
 1. La tècnica de Bettger (autor de Com vaig passar del fracàs a l'èxit). Es tracta d'imaginar, segons el tema escollit, quina classe de preguntes podrien servir per suscitar interès. Exemples: li agradaria...?, sabia vostè que...?, què és...?, etc.
 2. La novetat. La clau és preguntar-te a tu mateix quina novetat anunciaràs en la introducció. Exemples: començar amb "ara...", "per fi...", "una nova...", "una bona notícia...", etc.
 3. La idea-impacte. Pregunta't a tu mateix si tens alguna manera de començar l'exposició amb una idea original i impactant.
 4. El resum. Amb aquesta tècnica és quasi impossible equivocar-se ja que consisteix a resumir des del principi la proposta, dient els avantatges amb el mínim de paraules, de manera que els oients vulguin saber més.
 5. L'evocació d'imatges. L'avantatge d'aquest plantejament és que implica els oients en algun gènere d'acció. Exemple: imaginin vostès que estem a Paris quan de sobte...
 6. Personalització. Es tracta d'interpel·lar directament a cada individu de l'audiència fent esment d'algun tret característic que guardi relació amb tots ells. Exemple: les persones com vostès tenen una gran motivació...
 7. El testimoni personal. La millor introducció per captar l'atenció dels oients és explicar una experiència o anècdota personal.
 8. La narrativa. Les narratives sempre interessen a l'audiència. Aprofita qualsevol succés interessant que hagis escoltat o llegit i apunta algun detall (nom, data, etc.) que li doni veracitat.
 9. Les cites. Escull cites que es puguin aprofitar en l'exposició.
I els erros a evitar:
 1. Les expressions negatives.
 2. Demanar excuses (per no estar preparat, per no ser un bon orador, per no tenir temps, etc.).
 3. Allargar massa la introducció.
 4. Donar-se-les d'expert.
 5. Donar la sensació de confusió.
 6. Ometre una introducció.

Font: llibre "Saber hablar para triunfar" de Godefroy-Barrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.