30 de gener de 2018

Content però auto-enganyat?

Michael P. Lynch, professor de filosofia de la Universitat de Connecticut, ens planteja a la importància de la veritat en un interessant exercici:
"Suposem que tinc una màquina que et permet experimentar el que vulguis. Un cop a dins, flotant dins una cubeta, viuràs una realitat virtual dissenyada al teu gust, plena d’experiències d’amics entranyables, aventures meravelloses, un menjar espectacular, sexe del bo i converses profundes. Res d’això seria real, per descomptat, però ho semblaria. Podríem fins i tot fer que, un cop dins de la màquina, oblidessis completament que ets dins d’una màquina. T’hi ficaries? ¿I si et dic que un cop a dins no en podràs sortir mai?"
És una versió de Matrix en què Neo ha d'escollir una de les dues pastilles: amb una coneixerà la veritat, encara que sigui desagradable; amb l'altra continuarà vivint a Matrix, un agradable món de mentida. Ja sabem com acaba: es decideix per la pastilla de la veritat.
Jo tampoc m'hi ficaria dins de la màquina.


PD. L'exemple de Matrix forma part del argumentari habitual dels de Ciutadans fent veure que hi ha més de dos milions de catalans que vivim alienats com l'acudit aquell que va en direcció contrària i creu que són els altres que no van bé.

Cap comentari:

Publica un comentari

Gràcies pel comentari.