dilluns, 8 de gener de 2018

Paradoxa del gat de Schrödinger

Es tracta d'un experiment que consisteix en posar un gat dins d'una caixa tancada opaca juntament amb una substància radioactiva que té un àtom que al cap d'una hora té una probabilitat del 50% de desintegrar-se i matar al gat. La pregunta que sorgeix llavors és si, passada l'hora, el gat està viu o està mort... 
En aquest escenari, seguint el principi d'incertesa propi d'un sistema quàntic, mentre no obrim la caixa, el gat és viu i alhora és mort perquè no ho sabem. En el moment precís d'obrir la caixa, el mateix fet de l'observació modifica l'estat del gat, el qual passa a ser només viu o només mort.
La paradoxa és, si ambdues possibilitats es compleixen i són reals, ¿per què només en veiem una? L'explicació és que l'experiment aplica les lleis quàntiques (l'estat d'una partícula en el temps i en l'espai no existeix fins que no és observada, és a dir depèn sempre d'una altra cosa). Quan el sistema quàntic es trenca, la realitat es defineix per una de les opcions. Només veurem el gat viu o mort, mai ambdues. Aquest procés de trànsit de la realitat quàntica a la nostra realitat clàssica és la responsable de que veiem el món tal i com el coneixem. És a dir, una única realitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.