dimecres, 31 de gener de 2018

La síndrome de Procust

La síndrome de Procust o el  menyspreu a qui sobresurt. La pateixen aquells que no dubten en tallar el cap o els peus de qui sobresurt. Parlant clar, es tracta de l'enveja de tota la vida, la incapacitat per reconèixer que les idees dels altres són millors, la por a ser superat professionalment o personalment pels altres...
Aquest sentiment negatiu ens pot portar a prendre males decisions amb tal d'evitar que ens deixin en evidència a nivell personal i que pot afectar en qualsevol organització o societat.
El mite neix de la mitologia grega. Procust era un home que tenia una taverna en un turó d'Àtica (Grècia), on oferia posada al viatger solitari, concretament l'invitava a jeure en un llit de ferro i quan aquest dormia, aprofitava per lligar-lo. Si la víctima era alta i el seu cos més llarg que el llit, llavors els serrava les parts del cos que sobresortien, com els peus o el cap. I si pel contrari, era de baixa estatura, li donava cops de martell per estirar-lo.
El significat metafòric d'aquest mite es dona quan algú vol que tot s'ajusti a allò que diu o pensa i que no tolera la diferència. En definitiva, que voldria tenir a tothom lligat en el llit de Procust i adaptar-lo a la força als seus pensaments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.