dissabte, 3 de febrer de 2018

1984 ha arribat

1984 és la novel·la política de futur-ficció escrita per George Orwell publicada 25 anys abans (1949). Es tracta d'una distopia en la qual un Estat omnipresent, encarnat en una dictadura totalitària encapçalada pel seu líder, el Gran Germà, reforça un conformisme absolut entre els ciutadans, i cerca la supressió de la seva identitat mitjançant un control absolut de l'individu. Així doncs, no existeix llibertat de cap tipus per als ciutadans, ni tan sols llibertat de pensament privat.
El control de la societat es porta terme a través de la Policia del Pensament (inspirada en la Gestapo i la NKVD). Aquesta organització arrestava els ciutadans que "pensen" en coses contràries a l'Estat. Per facilitar el control, aquesta policia utilitza micròfons pels carrers i unes telepantalles també amb micròfon integrat per escoltar el que diu la gent. Era obligat tenir aquesta mena de telepantalles a casa i a les oficines. El crim de pensament era el més greu de tots i es castigava amb el segrest i tortura, i en última instància, si l'individu es resistia, se'l portava a l'anomenada Habitació 101 on el criminal era tancat definitivament.
La delinqüència comuna era molt estesa però com que no afecta l'Estat, es permet. L'únic col·lectiu que estava una mica lliure del control de la Policia del Pensament era el proletariat (anomenats proles: posseïen llibertat intel·lectual perquè estaven desproveïts d'intel·lecte. L'obejctiu era mantenir el fervor al Gran Germà i evitar ser enderrocat.
Quina gran similitud amb l'actual situació viscuda a Espanya: la repressió del pensament han començat a Catalunya i ja tenim exiliats i presos polítics tancats en les habitacions 101 d'avui. Els proles (que només miren les televisions o llegeixen premsa espanyola) no pensen i ja els està bé. Espanya té un problema i gros. I Europa també.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.