diumenge, 18 de març de 2018

Com tractar amb persones difícils

Protocol d'actuació segons la psicóloga Barbara Markway:
 1. Escolta. Centra't en allò que la persona ens explica i no en el que volem respondre.
 2. Mantinguis la calma. Davant d'una situació amb una càrrega emocional alta no ens podem deixar portar pels sentiments sinó per la raó.
 3. No jutgis. Normalment no tenim ni idea si li passa alguna cosa en la seva vida personal que pugui justificar la seva actitud.
 4. Siguis respectuós. Mostrar menyspreu no ajudarà a resoldre la situació de manera productiva.
 5. Busca el motiu ocult del seu comportament. Pregunta't què tracta de guanyar o evitar amb la seva histèria. Potser és una tàctica per despistar. 
 6. Busca còmplices que t'ajudin. Tenir aliats sempre ajuda. 
 7. No li recriminis el seu comportament. La recriminació només empitjora la situació ja que a la seva ira se li sumarà la humiliació. 
 8. No siguis condescendent. No li donis la raó com els bojos, la falsa empatia només empitjorarà les coses.
 9. Evita somriure. Pot semblar que et burles. De vegades l'humor relaxa l'ambient, però segons la situació pot complicar més la situació.
 10. No et posis a la defensiva. Davant d'un atac verbal desagradable és difícil controlar-nos. Per no entrar en un bucle sense fi, millor no posar-se al seu nivell. És més productiu deixar-lo parlar, encara que deixant clar els límits.
 11. No respondre amb ira. Pujar el to de veu, senyalar l'altra persona amb el dit o respondre respectuosament només empitjora la situació.
 12. Mantinguis les distàncies. En moments agressius i violents millor no està massa a prop per si se li va literalment de les mans. Tampoc és bona idea posar el teu braç sobre el seu, el contacte físic pot ser mal-interpretat. 
 13. Evita dir "ho sento". Encara que siguis el motiu del seu enuig, no ho ets del seu comportament. Assumir la culpa quan és l'altra persona qui ha perdut els nervis pot portar a que acabi sent alguna cosa personal. És millor la calma i esperar que se li passi.
 14. Estableix uns límits. Mantinguis la calma, deixa-la parlar, entén el seu enuig... però no et deixis trepitjar. Un "no em parlis d'aquesta manera" a temps, és una bona fórmula.
 15. Després de la tempesta descarrega la tensió. Cal eliminar adrenalina (fent esport o parlant amb algú) per evitar que les emocions negatives s'acumulin, si no acabarem sent nosaltres els que tinguem brots d'ira.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.