divendres, 13 d’abril de 2018

Consells danesos per ser més feliços

Dinamarca és un dels països més feliços del món. Per què?
Segons l’escriptora Christina Stub el secret es concreta en 5 consells bàsics:
  1.  Actitud: voler estar bé. Si tu decideixes que vols estar bé, ja és molt, perquè a partir d’aquí podràs començar a valorar què tens. Es tracta d’apreciar el dia a dia, perquè de qualsevol situació se’n pot treure alguna cosa bona. Cal posar la mirada endins, cap a nosaltres, amb l'objectiu de trobar fonts de benestar. Així, el hygge (que es tradueix per "comoditat") es pot trobar a casa però també a la feina, a l’escola o al carrer, tot i que els danesos són una societat que viu molt dins de les cases i que, per tant, lliga molt aquest concepte amb el confort interior.
  2. Autoestima.  Hem d'acceptar-nos tal com som. El hygge comença aquí, perquè no podem ser feliços si no ens estimem. I a partir d’aquest amor propi cal començar a reivindicar els nostres drets, com el dret a ser feliç. El bon funcionament de l'Administració a Dinamarca hi ajuda.
  3. Gaudir del moment present. Avui en dia estem tota l’estona fugint del moment present. Tenim com una eterna pastanaga al davant, que sempre situem en un futur, i que poden ser les vacances o qualsevol altra cosa que ens farà feliços però que provoca que no estiguem vivint el present amb plenitud. El hygge ens fa veure que la felicitat és en la rutina i en el dia a dia.
  4. Respectar els valors. La paraula hygge arrelada des de petits s’utilitza com a recordatori d’una sèrie de valors ètics i morals que són fonamentals per a la societat danesa com són el respecte, la convivència, el fet de compartir, de treballar junts, de generar un ambient positiu...
  5. Crear un ambient acollidor. Convertir la casa en una llar acollidora és molt hygge, per exemple amb il·luminació càlida, preparar bon menjar en companyia, posar-se roba còmoda i càlida, tenir la llar de foc encesa, convidar els amics a sopar... La pompositat és enemiga del hygge i a Dinamarca hi ha una clara preferència pel que és senzill i simple. El hygge és l’art de crear el millor ambient per a cada moment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.