dimecres, 20 de juny de 2018

L'altruisme

L'altruisme és preocupar-se pels altres, del seu benestar, satisfer les necessitats alienes a través de l'empatia. És el contrari a l'egoisme o pot ser una vessant d'aquest: un pot ser altruista per tal de guanyar l'estimació dels altres.
Com a doctrina ètica l'altruisme és conegut com "la regla d'or de la conducta. Per exemple, l'utilitarisme filosòfic està basat en aquest concepte: trobar el màxim benestar per al màxim nombre de persones. Plató també considerava una qualitat imprescindible per als polítics i governants per evitar la tirania. 
En canvi hi ha altres pensadors que en parlen malament com ara Ayn Rand que deia que l'altruisme és immoral per sacrificar la pròpia vida pels altres. Més aviat era partidari de l'anomenat egoisme ètic (buscar el mateix benefici sense perjudicar ningú). Nietzsche va anar més enllà en afirmar que només els febles necessiten refugiar-se en l'altruisme per limitar els poderosos.
Pels budistes l'altruisme es materialitza en les virtuts de l'equanimitat pel fet de renunciar a l'odi o l'enveja, l'amor que porta a buscar el benefici aliè, la compassió per deslliurar els altres del dolor i finalment la felicitat que esdevé quan els altres ho són. Pel cristianisme també és la base moral dictada per Jesús quan va dir "estimeu els altres com jo us he estimat" (el contrari de la "llei del Talió"). També l'islamisme el lloa, des d'un acte de caritat fins al propi sacrifici pels altres. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.