diumenge, 29 de juliol de 2018

Cap i Líder

No fa gaire vaig sentir un comentari que em va sorprendre i alhora em va alleujar. És el següent:
Tothom pot ser un líder en un moment determinat, 
o dit d'una altra manera, que no cal ser-ho les 24h". 
Sempre havia cregut que un líder havia de ser-ho sempre, cosa que sovint m'ha portat algunes contradiccions. El fet d'ocupar un càrrec (el que sigui) o simplement per ser el germà gran, no per això has de tenir cap obligació ètica de demostrar res a ningú. L'absurda idea -conscient o inconscient- d'intentar no decebre ningú és un llast que no té cap sentit. Tots som humans i com a humans que som, som imperfectes. Com qualsevol líder. 
A la pregunta, “¿qui és un líder?”, la resposta simple podria ser “un líder és aquell que té seguidors”. Per Internet corre el vídeo "el chico bailarín" que mostra com un noi comença a ballar, sembla un boig perquè està sol però a poc a poc es van afegint seguidors fins que els bojos són ja una massa de gent. És obvi que un líder ha de ser valent per aixecar-se i semblar ridícul, però la clau és que sigui fàcil de seguir. El primer seguidor és essencial perquè transforma el boig en un líder i encén la flama perquè s'hi sumi el segon seguidor i d'aquí l'impuls fins a la multitud.
Les claus del bon líder és tenir consciència de ser-ho (les emocions personals), de posar nom a les coses (tenir-ho clar), de compartir-ho i de mantenir-ho en el temps. 
Important recordar la fórmula magistral del coach Víctor Kruppes: 
V = (C + H) A
 [és a dir, el valor de les persones és igual a la suma de coneixements més les habilitats o experiències multiplicat per l’actitud]
Els coneixements (què saps fer) i les habilitats (l'experiència o com ho fas) són importants però l'actitud és primordial. És evident que sense coneixements ni experiència no anem enlloc (recordem allò de “no hi ha res pitjor que un inútil motivat”), però amb una actitud positiva les portes se t'obren per tot arreu. Al final, la gent no et recorda pel que saps fer sinó pel tracte que li vas donar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.