👍 Presentació

Benvinguts a Brau Assegut!
"Un blog amb més de deu mil frases fetes, enginyoses, curioses i/o interessants, petites reflexions i uns suggeriments de millora per al cos, la ment i l'esperit"

✺ E S T R U C T U R A    D E L    B L O G

El blog ha estat un hobby que ha anat canviant amb el pas del temps a mesura que he anat descobrint qui era jo i quina era la meva motivació. Actualment, el menú principal consta de:
  1. 👉 Inici. És la pàgina inicial i es poden veure les últimes entrades.
  2. 👍 Presentació. Com el seu nom indica és la pàgina de presentació del blog i una petita guia de navegació per no perdre's pel camí.
  3. 🅰 Frases fetes. Un índex alfabètic de paraules (etiquetes) que ens indiquen la temàtica de les més de 10.000 frases fetes en actualització permanent, agrupades en unes 1.000 etiquetes.
  4. 🅱 Petites reflexions. Un índex de petites reflexions agrupades per categories segons les vuit dimensions vitals bàsiques.
  5. 🅲 Cos. Actuar en un pla de millora de salut física.
  6. 🅼 Ment. Pensar en un pla de millora de salut mental.
  7. 🅴 Esperit. Sentir un viatge de transformació personal.
  8. 😊 Contacte. Com el seu nom indica, per contactar amb mi. Qualsevol comentari és benvingut.
  9. 🅸 Instagram. Enllaç al Racó de pensar de Instagram, amb frases motivadores.
+++++++++++++++++++++

🅲🅾🆂 🅼🅴🅽🆃 🅴🆂🅿🅴🆁🅸🆃 

El benestar total és tridimensional

Hi ha tres àrees importants que hem de cuidar de manera equilibrada, que són el cos, la ment i l'esperit. No ens en podem descuidar cap d'elles: si descuidem el cos, ens faltarà la salut; si descuidem la ment, ens faltarà saviesa; i si descuidem l'esperit, ens faltarà la felicitat. Però quan aquestes tres àrees estan equilibrades, es compleix el principi bàsic humanista i holístic de la teràpia Gestalt de "el tot és més que la suma de les parts". I llavors tot flueix. Viure bé ens influencia positivament i ens dona vitalitat. De les tres parts, l'espiritual és la que costa més d'entendre si abans no has viscut el despertar de la consciència.

En els menús 5-6-7 dono a conèixer uns hàbits positius per trobar l'harmonia d'aquestes tres àrees, una mena de filosofia de vida pràctica personal i eclèctica, un recull de coneixements de diverses fonts de saviesa i mestres que ens ajudaran en la nostra pròpia transformació. Una d'aquestes és l'estoïcisme que m'aporta equilibri i em permet reflexionar sobre el que importa de veritat, m'ajuda a tolerar la incomoditat en el present per aconseguir objectius en el futur, em guia en els moments d'incertesa i m'ajuda a superar l'adversitat. Una altra és l'epicureisme que m'ajuda a no caure mai en la línia plana emocional i recordar-me del carpe diem i que  una vida amb alegria i plaer sempre és molt millor que trista i amb dolor. I l'escepticisme i la seva prudent idea de desconfiar, a priori, de tot en aquest món d'aparences.

No és cap mètode o solució fàcil de res, sinó una manera possible de fer petits canvis que no suposen massa esforç, però que a la llarga ens ajudaran a descobrir una vida de més qualitat. Quan canviem voluntàriament els errors diaris per disciplines diàries, experimentem resultats positius en poc temps. Quan canviem la nostra dieta, la nostra salut millorarà notablement en poques setmanes. Quan comencem a fer exercici, ens sentirem amb més vitalitat quasi immediatament. I quan comencem a llegir llibres, creixerà la nostra consciència i autoconfiança. Qualsevol nova disciplina que comencem a practicar habitualment, ens donarà resultats que a la vegada ens motivaran a desenvolupar noves disciplines. I mica a mica corregirem el nostre pensament, la forma com ens sentim i com ens estimem, cosa que determinarà allò que atraurem a les nostres vides. Aquesta és la màgia d'aquest cercle virtuós. Podem viure una vida alegre i gratificant des d'ara mateix.

És aplicar alhora el principi de causalitat i el concepte Kaizen amb la finalitat de co-crear aquests hàbits sans i positius i que es mantinguin de per vida. Tampoc es tracta d'obsessionar-nos amb res ni buscar tampoc la perfecció, simplement apliquem la llei de Pareto: fem un 80% de bondat i deixem-nos anar una mica el restant 20%.

En definitiva, es tracta d'aprendre a trobar la nostra millor manera de viure la vida i per tant de ser persones una mica més felices, autònomes, responsables i solidàries (les definicions de salut que dona la OMS). De vegades, deseducant-nos de determinades creences o amb el simple fet d'evitar els hàbits negatius, la vida ens canvia de manera molt positiva. Com diu la regla matemàtica "menys per menys és més". La finalitat d'aquests tres menús -- cos, ment i esperit-- és oferir una pauta que ens ajudi a aconseguir la millor versió de nosaltres amb l'objectiu de tenir una vida de plenitud i satisfacció. Podríem resumir-ho amb la màxima del poeta romà Juvenal amb un petit afegitó primordial:

Ment sana en cos sa i sense estrès
Mens sana in corpore sano et accentus liberum

Un estil de vida integral en permanent actualització que a mi em funciona: en poc temps he aconseguit canviar pensaments, creences i accions per millorar. En el darrer pilar del llibre 'Doce Pilares' de Jim Rohn, el protagonista ens diu que hem de demostrar les filosofies en les que creiem i compartir-les amb altres perquè també puguin tenir l'opció de ser els arquitectes de la seva vida, abans que sigui massa tard. És per això que vull compartir la meva experiència per si a algú li pot servir de motivació i se'n pot beneficiar, ni que sigui com a referència i amb les adaptacions i modificacions particulars de la seva personalitat. Que cadascú dissenyi la seva vida a la seva mida. Això sí, requereix esforç, constància i sobretot prendre la decisió avui i ara de voler canviar determinats aspectes de la nostra vida que necessiten i poden millorar. Si volem que les coses i les circumstàncies canviïn, abans haurem de canviar les actituds, les opinions i els hàbits.

La sopa d'all està inventada fa molts anys, però no tothom n'és conscient. Tenim a les mans el control intel·ligent de les nostres emocions i de pràcticament la nostra salut física. Pots acceptar, fins i tot assumir com a propi aquest pla que et mostro. No tot serveix per a tothom, com deia Sèneca si trobes un camí millor, segueix-lo. I si et sents millor amb tu mateix, també et sentiràs millor amb els altres.

Tant és on anem, millorem la manera de viatjar per la vida: 
¡som aquí i ara per aprendre, créixer i gaudir!

De la llavor creix l'arbre.

+++++++++++++++++++++

Per a què aquest blog?

Quan vaig començar el blog l'any 2010 no sabia què volia fer exactament. Només tenia clar que la limitació auto-imposada era la de no traspassar mai la línia del respecte, l'educació o el bon gust.
La idea inicial era tenir una espècie de refugi on poder distanciar-me una mica de l'exterior per entrar en el meu món interior i explicar allò que em passés pel cap. He intentat no entrar en les notícies de l'actualitat per no caure absorbit i sobretot per evitar l'augment de l'hormona del cortisol, la causa de moltes malalties físiques, encara que de vegades se'm fa difícil quan em toquen segons quina fibra. Poder tenir un espai propi on poder dir-hi la meva amb llibertat, tenia un efecte catalitzador de les neurones i una mena d'anti-estrès.

Una mania que he tingut de sempre ha estat col·leccionar frases fetes interessants, agudes, motivadores, curioses, provocatives, enginyoses i amb aquella pinzellada de suposada veritat absoluta provocadora que permeten justificar qualsevol postura. És precisament aquesta força holista i argumental tan simple i alhora tan contundent, allò que m'atrau. Moltes d'aquestes frases, dites, pensaments o sentències, són una gran font de saviesa, com petites píndoles de filosofia casolana que ens poden ajudar a entendre i tractar amb les persones i enfrontar-nos a situacions que poden ser doloroses o problemàtiques. I sovint tenen respostes pels problemes de la vida, això sí, de manera molt simplista. Com va dir Joan Fuster, "els aforismes -els meus i els de tothom- són sempre falsos, intrínsecament falsos. I aquest també". Per tant, si l'afirmació és falsa, els aforismes no sempre són falsos. Precisament aquests jocs de paraules contradictoris són la meva debilitat.
També incloc consells, advertiments, indicacions, suggeriments i opinions que ens puguin ajudar d'alguna manera en algun moment. Totes aquestes frases fetes es troben agrupades en etiquetes temàtiques a partir de les quals s'hi pot accedir.

Pel que fa al nom del blog "Brau Assegut"no busqueu respostes complexes, simplement per la gràcia que em va fer la primera vegada que vaig escoltar la seva traducció al català i potser per tenir-lo idealitzat pels westerns que vaig veure de petit. Per cert, és sorprenent que un indi Sioux tingués el nom que tenia, quan a Amèrica del Nord els braus eren desconeguts. En realitat, el nom original era Tatanka Iyotake, que vol dir "bisó ajagut" (recordem la pel·lícula "Ballant amb llops"). La mala traducció ve del nom en anglès "sitting bull" que literalment és bou assegut, però resulta que "bull" és l’abreviatura de "bull buffalo", que en anglès vol dir "bisó mascle", animal que sí era molt habitual per les praderes americanes. Amb el temps, Tatanka Iyotake es convertiria en un símbol i arquetip dels moviments de resistència indígenes d'Amèrica, un fet amb el qual m'identifico bastant per ser un resistent que escriu i parla català, i que gràcies això he pogut aprendre i millorar la gramàtica d'aquesta llengua tan maltractada per la història.  

En quant a la frase del senyor indi, dir que no és necessari que les àguiles es comportin com a corbs, ni tampoc a l'inrevés. Cadascú de nosaltres és únic i extraordinari perquè mai ha hagut ni tampoc existirà ningú igual. Per tant, no té cap sentit deixar de ser l'original per voler ser una mera imitació d'algú altre. Únics però alhora formem part d'un tot, un aspecte que a mi m'ha costat més de 50 anys de la meva vida començar a entendre-ho una mica.

I en resposta a la pregunta inicial, amb el pas del temps aquest afició pel blog s'ha convertit en el gimnàs que el meu cervell necessita per mantenir-se en un estat de forma mínimament acceptable. És una eina que m'estimula a tenir la ment desperta amb un propòsit diari per aprendre, a tenir més coneixements i a viure més conscient. Per tant té funcions com a antídot contra l'ego. I el més simple i important: perquè em fa sentir bé.

Gràcies per la teva visita i torna-hi sempre que vulguis!

+++++++++++++++++++++

✺ Forma de cerca d'informació. A través de les pàgines "Frases fetes" i "Petites reflexions" de la barra del menú principal, de la pestanya "Etiquetes" del menú lateral o bé directament a través del cercador "Cerca" de dalt a la dreta.

✺ Consulta des del mòbil. El blog està configurat pel mòbil, de tal manera que es pot convertir en una bona font de consulta de frases fetes que et poden ajudar en els comentaris que facis en les xarxes socials.

✺ Llicència Creative Commons. Sou lliures de compartir i adaptar qualsevol contingut (excepte per a finalitats comercials) del blog "Brau Assegut" de Joan Magrans i qualsevol reconeixement que es faci serà sempre benvingut.
Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari.