9 de maig de 2018

El gos de Pavlov

Ivan Pavlov és conegut per l'experiment -una mica cruel- que va fer amb gossos per demostrar l'existència i funcionament del reflex condicionat, entenent aquest com aquella activitat que s’activa mitjançant algun determinat estímul repetitiu.

En un principi, l'experiment consistia a fer sonar una campana abans d'alimentar-los, de tal manera que els gossos associaven el son de la campana amb el fet de menjar. Una vegada establert el patró, va comprovar que quan sonava la campana, els gossos començaven a salivar.

La crueltat de l’experiment estava en la segona part de l’experiment: per tal de tenir una observació immediata dels sucs gàstrics secretats, Pavlov va tenir la idea d’obrir dos petits orificis en la zona abdominal dels gossos. D’aquesta manera va poder demostrar que cada vegada que tocava la campana (estímul auditiu) s’activava el sistema digestiu dels gossos, sense necessitat de presentar-los l’aliment.

Finalment, l'última part de l'experiment consistia a tallar les connexions entre el sistema nerviós i gàstric, de tal manera que en sonar la campana, ja no secretaven sucs estomacals, cosa que demostrava que aquesta acció estava lligada a l'aspecte psicològic controlant l'aspecte biològic.

Quedava demostrat que és possible modificar el comportament d’un ésser viu mitjançant la relació estímul-comportament, molt útil en el tractament de determinades malalties del sistema nerviós com les fòbies, les depressions greus, les psicosis i els desordres per estrès post-traumàtic.

1 comentari:

Gràcies pel teu comentari.