30 d’agost de 2020

Els 7 hàbits de la gent altament efectiva

L'any 2009, en un curs professional, un professor-psicòleg ens va recomanar aquest llibre d'autoajuda. El vaig buscar i trobar en el Fnac, diria que en la secció d'autoajuda i esoterisme. Quan vaig passar per caixa, el vaig col·locar amb la portada cap a vall, no fos cas que la caixera pensés que era algun sonat mancat d'autoestima. Fa deu anys era una mica més ignorant que ara i encara tenia determinades creences inútils i absurdes, del tipus "què pensaran de mi si llegeixo aquest tipus de llibres"... I vés per on, puc dir que Els 7 hàbits de la gent altament efectiva de Stephen R. Covey ha estat un llibre de referència en autoconeixement i habilitats de comportament socials, uns coneixements essencials per a tota la vida que -per increïble que sigui- no ensenyen a l'escola tradicional. De lectura clara i eficient, puc afirmar que els seus consells m'han aportat millores considerables tant en la vida personal com en la professional. Tant és així, que l'he llegit tres cops sencer més les consultes puntuals que he anat fet durant aquest temps. Més que res, per recordar coses que sabia que no sabia que sabia. I per trobar aquella pau mental de vegades alterada per coses que passen perquè havien de passar per aprendre la lliçó i poder continuar endavant una mica més preparats.

Compte que a partir d'ara faré una mica d'espòiler enumerant quins són aquests 7 hàbits (però no patiu, que el llibre té més de 400 pàgines):

  1. Ser proactiu. Cal treballar el nostre cercle d'influència.
  2. Començar amb finalitat al cap. Una declaració de missió personal de principis per tenir perspectiva adequada
  3. Prioritzar. Tenir clar quines són les coses realment importants.
  4. Pensar en guanyar / guanyar. L'actitud correcta és cooperar, no competir. 
  5. Primer, tracta d'entendre els altres; després, intenta que t'entenguin a tu. Escolta empàticament.
  6. Sinergitzar. Vol dir que el tot és més que la suma de les seves parts (holisme), valorar les diferències i paradigmes dels altres.
  7. Esmoleu la serra. Cal invertir en nosaltres mateixos i renovar regularment les dimensions física, espiritual, mental i social/emocional.

Sona una mica "herbes"? Doncs, funciona!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari.