🅴 Esperit

PLA D'ACTUACIÓ DE SALUT ESPIRITUAL I EMOCIONAL
[El meu pla personal d'actuació per tenir cura de l'esperit]

🅲🅾🆂    🅼🅴🅽🆃    🅴🆂🅿🅴🆁🅸🆃

Tenim dues vides. 
La segona comença quan ens adonem que només en tenim una.

S'entén per despertar espiritual o canvi de consciència que et fa el cervell i que et permet veure la vida des d'una perspectiva que fins aleshores desconeixies que existís. A mi aquest clic em va arribar a l'edat de 58 anys per una combinació de diversos fets que finalment em van obrir els ulls. Diguem que vaig veure la llum després de tants anys de foscor, de creure dogmàticament en no res. I quan això passa, la ment canvia i per tant tot canvia. De cop i volta s'obre un nou univers al teu voltant. I el millor de tot és que és un procés irreversible, quan tastes aquest estat de consciència ja no vols tornar enrere.

Els fets que m'ha portat fins aquí s'inicien de petit, en un ambient familiar difícil per motius que no venen al cas, que ha configurat el tipus de personalitat que m'ha acompanyat fins ara. A partir d'aquí, de jove passa un fet molt traumàtic que marca tota la família. I d'adult he viscut l'extrema decadència física dels pares malalts fins al final, especialment el maleït Parkinson de la mare.

És a partir dels 55 anys que s'ajunten diversos fets en poc temps que em provoquen el canvi de paradigma. En pocs mesos i de manera encadenada, mor el pare, dues cosines i dos companys i amics molt propers, més joves i esportistes com jo, un per accident i l'altre per malaltia. Aquests fets em fan pensar molt en la fragilitat de la vida i la importància de la salut.

Als 57 anys i influenciat per les pèrdues esmentades decideixo anar al metge de capçalera per una revisió mèdica preventiva. I una de les proves és una radiografia dels pulmons. Quan em donen el resultat em diuen que tinc fibrosi pulmonar, que tindré una vida limitada i de poca qualitat. Dos mesos després, des de pneumologia em diuen que la meva salut és bona i que la prova realitzada ha estat errònia. Quina gran notícia! D'alguna manera la naturalesa m'havia donat una segona oportunitat. Després d'estar dos mesos convençut que em quedava poc temps de vida, vaig tornar a néixer. Vaig tornar de l'infern al cel.

Paradoxalment, gràcies a aquesta errada mèdica i haver-me quedat tot d'una sense futur, vaig descobrir l'únic temps verdader aquí i ara: el present. I em vaig adonar de quant agraïts hem d'estar cada dia quan ens despertem. Fins i tot vaig començar a veure i sentir detalls que ens ofereix la natura que fins llavors m'havien passat inadvertides, els arbres, els ocells, el vent, els núvols...  

I al mateix temps se m'ha despertat un afany per la lectura i l'aprenentatge, en definitiva de tot allò que ens ajuda a créixer com a persona. Hi ha una frase de Mark Twain amb la que m'identifico absolutament perquè resumeix el meu tarannà dels darrers cinquanta anys, que diu "durant la meva vida, m'han preocupat moltes coses, i la majoria no han arribat a passar mai". Després descobriria que el meu enneatipus és el 6, sempre atent i preocupat per tot el que podria passar, mentre marxava el present.

Doncs bé,  quan tens la ment oberta i relaxada tot flueix. Un dia una persona em parla d'un tal Borja Vilaseca que té uns vídeos pel Youtube que assegura que m'agradarà. Miro el primer vídeo que comença amb "no et creguis res del que digui, verifica-ho tu mateix". Allò em va atrapar i com diu la dita, el mestre apareix quan el deixeble està preparat. Em va agradar tant que he escoltat tots els àudios que té a l'Spotifye i m'he comprat els quatre llibres que ha publicat. Amb ell vaig descobrir l'existència de l'ego o fals "jo", una disfunció que porta incorporada de sèrie tots els humans i causant de la por, la tristesa, la ira i la conseqüència de la nostra insatisfacció crònica. I si existia un fals "jo" havia d'existir el "jo" verdader o true self que havia de retrobar. Ell l'empenta necessària en el moment oportú que va despertar la meva crida. Després vindrien altres fonts de coneixement, mentors i referents que m'ajuden en el dia a dia a discernir millor la consciència de la inconsciència. Per citar-ne un d'important: Eckhart Tolle amb Una Nova Terra i El Poder de l'ara.

Diguem que una cosa em va portar a l'altra en el camí de l'autoconeixement, per connectar amb el jo verdader, per redescobrir-me, entendre'm a mi mateix i comprendre millor els altres. Com diu Alexis Racionero a "El viaje del héroe", l'important és el tresor que es troba en el nostre interior.PLA  PERSONAL

Per sortir de casa ben motivats cada dia i amb les actituds domesticades, no hi ha res com tenir uns consells o mantres que et recordin quin és el bon camí, un per a cada dia de la setmana i un altre per a cada dia de mes. 
Recomano utilitzar l'App To Do perquè s'encarregui de recordar-nos-els cada dia. Es tracta de concentrar-se en els mantres que toquin cada dia. I mica a mica, l'acció diària crearà l'hàbit cap el camí de la llibertat interior. I si ho fas, comprovaràs l'impacte positiu potencial que tindrà la teva vida. Almenys a mi m'ha funcionat.
Ara bé, hi ha un detall molt important: iniciar-te en el procés de l'autoconeixement. Si no et coneixes, tampoc entendràs res. Has de buscar eines que et facilitin aquest camí. Cal la lectura d'uns quants llibres de creixement personal i escoltar alguns referents. Per exemple, per començar recomano escoltar a través de Youtube o Spotify a mentors com Borja Vilaseca, Àlex Rovira o Enric Corbera. Jo n'he pogut verificar que, almenys a mi, m'han anat molt bé a l'hora de descobrir aquest camí espiritual. Una gran descoberta!

LES 7 LLEIS ESPIRITUALS DE L'ÈXIT
(L'autor Deepak Chopra recomana començar el diumenge)

DIUMENGE
Llei de la potencialitat pura. Ser conscients de la nostra essència (autoconeixement):
1. Medito en silenci tots els dies 2 x 30' (matí i nit)*
2. Destino temps a observar la natura i cada ésser vivent.
3. Practico l'hàbit de no jutjar res del que passi.
* En tot cas practico el mindfulness informal: no es tracta d'estar tot el dia en calma sinó d'adonar-me del què em passa a cada moment, sense afegir el judici de si és bo o dolent; simplement amb això significa que estic despert i m'ajudarà a reprendre el meu estat de calma.
* Puc practicar també el mètode 7-7-7 per calmar la ment i augmentar el nivell de consciència: inhalar comptant 7, sostenir la respiració comptant 7, i finalment exhalar comptant 7, i fer-ho 7 vegades.

DILLUNS
Llei del donar. L'univers opera mitjançant un intercanvi dinàmic de donar i rebre:
1. Porto un regal a qualsevol lloc i a qualsevol persona (pot ser un simple elogi).
2. Rebo cada dia amb gratitud els regals que dona la vida, sigui de la natura o dels altres.
3. Em faig el compromís a mantenir en circulació l'abundància (desitjar en silenci a tothom felicitat, alegria i benestar).

DIMARTS
Llei del karma o de causa i efecte. Collim allò que sembrem:
1. Observo les decisions que prenc cada moment (ser-ne conscients). *
2. Sempre que faig una elecció, em pregunto ¿quines seran les conseqüències? i ¿portarà felicitat i realització a tots?
3. M'oriento pel cor i el missatge de benestar o malestar que ofereix la decisió.

* Pensem que per tenir un bon futur hem de prendre grans decisions, però en realitat les grans decisions al llarg de la vida són més aviat poques i són les petites i senzilles decisions de cada moment les que, en conjunt, marquen la diferència.

DIMECRES
Llei del menor esforç. Imitar la intel·ligència de la natura sota el principi de la no resistència:
1. Practico l'acceptació, de persones, situacions, circumstàncies i successos tal com es presentin.
2. Assumeixo la responsabilitat sense culpar a res ni ningú (inclús jo mateix).
3. Mantinc una actitud no defensiva, renunciar a defendre el meu punt de vista sense tenir necessitat de convèncer o  persuadir els altres.

DIJOUS
Llei de la intenció i el desig. L'energia i la informació existeix a tot arreu de la natura:
1. Faig una llista dels desitjos, la porto amb mi a tot arreu i la miro abans de dormir i quan m'aixeco.
2. Confio que quan sembli que les coses no surten bé, hi ha alguna raó còsmica més important.
3. Practico la consciència del moment present en tots els actes.

DIVENDRES
Llei del desaferrament. Per adquirir qualsevol cosa en l'univers físic, cal renunciar a ella:
1. Em permeto i permeto als que m'envolten la llibertat de ser com som.
2. Accepto la incertesa com un camí a la llibertat per trobar la teva seguretat.
3. Soc obert a totes les alternatives i experimenta la màgia i misteri de la vida.

DISSABTE
Llei del Dharma o propòsit a la vida. Estem a l'univers per un motiu o propòsit:
1. Presto atenció a l'esperit interior.
2. Faig una llista dels meus talents únics i una altra de les coses que m'agraden i els utilitzo en servei de la humanitat.
3. Em pregunto cada dia com puc servir i ajudar els altres.MANTRES POSITIUS DIARIS
(Un per a cada dia del mes)

DIA 01
Afirmacions positives per connectar amb la meva INTEGRITAT 
La creença de l'enneatipus 1 "no soc perfecte" em compulsa al perfeccionisme. Per això: 
1. Em sento perfecte tal com soc
2. Em mereixo descansar i relaxar-me 
3. M'està bé guardar silenci i passar desapercebut

DIA 02
Afirmacions positives per connectar amb el meu AMOR
La creença de l'enneatipus 2 "no soc digne d'amor" em compulsa al servei. Per això: 
1. M'estimo a mi mateix de tot cor
2. Soc la persona més important de la meva vida
3. Sé que els altres poden valer-se per si mateixos

DIA 03
Afirmacions positives per connectar amb la meva AUTENTICITAT
La creença de l'enneatipus 3 "no soc valuós" em compulsa a tenir èxit. Per això: 
1. El més important és el que penso de mi mateix
2. Em mostro honest i autèntic amb els altres
3. Em sento un triomfador per atrevir-me a ser jo mateix

DIA 04
Afirmacions positives per connectar amb la meva CREATIVITAT
La creença de l'enneatipus 4 "a no ser acceptat" em compulsa a ser diferent. Per això: 
1. Soc un ser únic, singular i especial com tots els altres
2. Abraço i accepto la meva part convencional, normal i corrent
3. He trobat el meu lloc al món i soc feliç

DIA 05
Afirmacions positives per connectar amb la meva COMPRENSIÓ
La creença de l'enneatipus 5 "a no ser capaç" em compulsa a tenir coneixement. Per això: 
1. Estic preparat per viure en el món
2. Expresso les meves opinions i sentiments amb naturalitat
3. La meva vida social és molt satisfactòria

DIA 06
Afirmacions positives per connectar amb la meva ORIENTACIÓ
La creença de l'enneatipus 6 "a no confiar en mi" em compulsa a la norma. Per això: 
1. Soc un ser valent, segur i atrevit
2. Soc qui sap millor què fer amb la meva vida
3. Confio plenament en la vida

DIA 07
Afirmacions positives per connectar amb la meva ALEGRIA
La creença de l'enneatipus 7 "a no sentir-me feliç" em compulsa al plaer. Per això: 
1. Em sento ple i complet per mi mateix
2. Estar en silenci i no fer res m'omple de pau
3. Tinc la capacitat de concentrar-me i aprofundir

DIA 08
Afirmacions positives per connectar amb el meu PODER
La creença de l'enneatipus 8 "a pensar que soc dèbil" em compulsa al poder. Per això: 
1. Puc mostrar la meva vulnerabilitat als altres
2. Soc capaç de rendir-me i fluir amb la vida
3. Dins meu hi ha un oceà de dolçor i sensibilitat

DIA 09
Afirmacions positives per connectar amb la meva SERENITAT
La creença de l'enneatipus 9 "a pensar que no soc ningú" a ser pacifista. Per això: 
1. Soc molt benvingut allà on vaig
2. Em respecto a mi mateix i poso límits quan ho necessito
3. Sé que he vingut al món a aportar molt de valor

DIA 10
Soc essència
En realitat soc el l'espectador del cinema del món veient la pel·lícula de la meva vida, no el protagonista. Sóc essència, no ego. Puc riure o plorar amb el que li passa al personatge, però no soc ell. He transcendit el personatge i em trobo amb la meva verdadera naturalesa. I des d'aquesta distància em permeto mantenir una serenitat i una equanimitat, sigui el que sigui el que apareix per la pantalla. I davant de qualsevol circumstància no perdo l'equilibri ni la pau interior. He passat de ser autor a actor en la tragicomèdia de la vida.
Recordo també la metàfora en què les persones som com onades en el mar, totes diferents però totes fetes de mar. Encara que l'onada mori a la platja, l'essència com aigua de mar no deixa d'existir mai. L'arrel de tots els problemes i l'origen del sofriment de les persones ve quan ens identifiquem amb la forma i no amb l'essència. A això és el que denominem "ego", la creença que estem separats de l'univers i que ens contamina la ment de confusió, ansietat, desconfiança i por. Aquesta identificació inconscient és la que ens fa sentir sols, insegurs i amenaçats. D'aquí l'obsessió de tenir possessions, estatus o necessitat de pertinença a un grup poderós que ens doni protecció. Aquesta ceguesa mental tan manifesta i tan característica d'una consciència dormida evita que busquem la seguretat en l'únic lloc on la podem realment trobar: la nostra pròpia essència.

DIA 11
Accepto que tot passa perquè havia de passar
Quan em passa alguna cosa que no m'agrada, afloren les emocions com la ira, la frustració o l'angoixa. És normal i per això, des de la responsabilitat i la consciència accepto la realitat tal com és. No puc canviar la realitat però sí que puc canviar la interpretació d'aquesta realitat. No puc rebel·lar-me contra l'adversitat però sí que puc escollir com sentir-me. Tot és perfecte i necessari.

DIA 12
Soc responsable (habilitat de respondre) 
Des de la consciència, la meva actitud davant la vida està regida per la responsabilitat, no pel victimisme. Només jo sóc el responsable de la meva vida.  I en conseqüència, el meu estat d'ànim està condicionat per:
1. La proactivitat i no la reactivitat
2. L'acceptació i no el conflicte
3. La felicitat i no el patiment
Quan més connectats estem amb nosaltres mateixos, sense forçar res i de manera natural, més responsables serem. Observem com reaccionem, si ho fem de forma reactiva, és a dir, automàtica, a base de sorpresa, enuig, insatisfacció i incomprensió, i deixant-nos arrossegar per totes aquestes sensacions, o bé, si ho fem des del costat generador, observant els nostres pensaments, emocions i accions, com si fóssim l'espectador que veu una pel·lícula. I des d'aquí, des de la calma, podem escollir de forma conscient com reaccionar.

DIA 13
Soc agraït. Tinc tot el que necessito.
Cada dia agraeixo incondicionalment tot el que em passa i valoro les petites coses de la vida. I no em queixo mai de res, ni tan sols del mal temps. I així entro en el cercle virtuós del positivisme i optimisme.
No sabem el temps que estarem en aquesta vida, però el que sí sabem és que avui la vida s'ha recordat de despertar-nos, motiu més que suficient per estar-ne agraïts.

DIA 14
Practico el IKIGAI
Ikigai en japonès vol dir la raó de viure, el propòsit que ens fa aixecar del llit motivats cada dia. Per trobar el meu pla de vida:
1. Dedico atenció a les petites coses. Les grans ja vindran per si soles.
2. Estic alliberat de les velles idees preconcebudes o falses creences. 
3. Trobo harmonia i sostenibilitat en el que faig. El món ho necessita i a mi se'm dona bé.
4. M'alegro de les petites coses. I no només dels èxits, també dels errors.
5. Soc aquí i ara. Aprenc a viure en el moment present. Gaudeixo del viatge i no només de l'objectiu final. Voler anticipar el futur o recordar el passat ens aporta patiment.

DIA 15
El meu objectiu és mantenir l'harmonia i la pau interior
És la postura més intel·ligent que no pas l'absurda, infantil i compulsiva necessita de voler tenir raó. Ens estalviem energia i malestar. Ara sé que la realitat és neutra i cadascú la distorsiona com li sembla. Quan noto una emoció de ira per algú em pregunto ¿què és el que jo necessito? 
Buda deia que quan ens sentim ofesos o provocats per algú és com si ens haguessin clavat un dard. Tanmateix, som nosaltres amb la nostra reacció d'enuig, ira i frustració, els que generem el segon i tercer dard. Si desenvolupem la compassió veurem l'actuació moltes vegades nociva de l'altra persona, però també la seva confusió, la seva por i la seva soledat.

DIA 16
Practico els quatre acords
Gràcies als quatre acords de la cultura Tolteca trenco amb les creences limitadores per ser en el camí cap a la llibertat interior:
1. Soc impecable amb les paraules
2. No em prenc res personalment
3. No faig suposicions
4. Faig sempre el millor que puc

DIA 17
Actitud positiva
He decidit que avui vull estar bé. Amb aquesta actitud, valoro el que tinc i aprecio el dia a dia. De qualsevol situació se'n pot treure alguna cosa positiva. Sento confort interior.

DIA 18
M'estimo!
M'accepto tal com soc i per tant m'estimo per ser així. Tinc l'autoestima alta perquè no tinc expectatives. Tinc tot el dret del món a ser feliç! La persona més important soc jo mateix!

DIA 19
Visc el moment present amb plenitud
Aprenc a viure en el present i no estar saltant constantment a la nostàlgia i culpa del passat, ni a l'ansietat i incertesa del futur. La felicitat es troba en la rutina i en el dia a dia. El moment present és l'únic que tenim, res ha passat en el passat ni tampoc en el futur. Carpe Diem.

DIA 20
Faig les coses perquè les vull fer i no com obligació
El llenguatge té més poder sobre la nostra vida, energia, pensaments, emocions, accions i resultats del que imaginem. Quan parlem de "haig de" ho fem des de l'obligació i per tant, no ens agrada fer-ho. De manera inconscient ens creiem que som víctimes de les situacions, cosa que ens fa sentir reprimits, qüestionats, exigits i presoners de la nostra rutina, cosa que a la llarga explota amb estats d'irritabilitat, malalties, depressions, addiccions, etc. En canvi, quan fem les coses perquè volem fer-les i no com a obligació, tot canvia.

DIA 21
Sóc generós amb els altres
Sense esperar cap agraïment, simplement perquè per a mi la generositat és en sí mateixa un valor. De fet per a l'ego donar és perdre, però en realitat, donar és guanyar.

DIA 22
Observo les meves emocions
Quan tinc una emoció l'observo de forma neutral, sense judicis, crítiques ni qüestionaments de perquè la sento. Me la miro de front i intento entendre-hi el seu "per a què". No soc cap emoció ni cap pensament, sinó que soc l'ésser que genera tot això. Si soc capaç de desxifrar la informació que m'aporta l'emoció, deixaré de ser un robot programat per ser l'amo de les meves decisions.

DIA 23
Practico la dieta mental
No faig judicis i tampoc permeto que ningú em xucli energia o utilitzi la meva ment com a galleda d'escombraries.
Recordem sempre els tres filtres de Sòcrates: "Si el que m'has de dir no és CERT, ni BO, ni ÚTIL per a mi, més val no escoltar-ho".

DIA 24
Intento que cada dia sigui una petita vida en 24 hores
Un gran consell de l'escriptor Jordi Sierra i Fabra. Sempre amb algun propòsit al cap.

DIA 25
Tinc present sempre la comunicació no violenta 
Quan interactuo amb algú aplico el PEA:
- Pensament: observo els meus pensaments i no me'ls crec, simplement els controlo.
- Emoció: observo les meves emocions que sento des de la consciència per saber què em passa.
- Acció: escolto amb empatia i actuo amb assertivitat per demanar de manera concreta el que necessito, no el que vull.
Tenir clar el que vull dels altres evita frustracions.

DIA 26
Mantinc el sentit comú en la meva vida
Ho faig a través de les pautes següents:
1. Contemplo els esdeveniments de manera objectiva i no des de l'ego a través de prejudicis, opinions o idees preconcebudes.
2. Flueixo i sintonitzo amb el rumb que segueixen les coses i no apel·lo a esperances externes perquè les coses succeeixin segons la meva conveniència.
3. Sé escoltar els altres sobre la visió que tenen per trobar la justa mesura de les coses.
4. Soc prudent i no em precipito mai amb les persones, accions i situacions, una mica de temps m'ajuda a entendre-ho millor.

DIA 27
Visc el present
Sempre que m'adoni que m'ha sorgit alguna forma de negativitat, no me la miro com un fracàs sinó com un senyal útil que em diu: "Desperta. Surt de la ment. Viu el present". 

DIA 28
Segueixo el meu cor i intuïció
Visc la meva vida com em diu la meva veu interior, no com els altres pensen que hauria de viure-la. El temps és limitat.

DIA 29
Aplico les quatre lleis de l'espiritualitat
A la Índia existeix l'ensenyament popular de les quatre lleis de l'espiritualitat:
1. La persona que arriba és la persona correcta
2. El que succeeix és l'única cosa que podia haver succeït
3. En qualsevol moment que comencis és el moment correcte
4. Quan alguna cosa acaba, acaba

DIA 30
Actuo amb intel·ligència
Faig les coses que em fan avançar cap a les meves metes. Aquest és el secret de les persones exitoses.

DIA 31
Em pregunto quin petit canvi podria fer la meva vida una mica millor 
Un gran consell que s'hauria de fer diàriament. Qualsevol cosa important o no però que sigui fàcil de complir. 

+++++++++++++++++++++

Frases motivadores:
 1. Coneix-te a tu mateix ("Nosce te ipsum", que fa més de 2.500 anys van gravar els set savis de Grècia en la famosa inscripció de l'oracle del temple de Delfos i atribuït erròniament a Sòcrates, és potser l'aforisme més repetit de tots els temps). [AUTOCONEIXEMENT]
 2. Cadascú és l'autor del seu destí. [RESPONSABILITAT]
 3. Encara que res no canviï, si jo canvio tot canvia (Marcel Proust). [ACTITUD POSITIVA]
 4. Allò que no som capaços d'acceptar és l'única causa del nostre sofriment (Gerardo Schmedling). [ACCEPTACIÓ]
 5. Al final tot anirà bé i, si de moment no va bé, és perquè encara no és el final. [CONFIANÇA]
 6. El dolor és inevitable, el sofriment és opcional (Buda). [SOFRIMENT]
 7. El moment més fosc de la nit és justament abans de l'alba. [ESPERANÇA]
 8. El patiment és necessari fins que t'adones que és innecessari (Eckhart Tolle). [PATIMENT]
 9. Si un ou es trenca des de fora, s'acaba la vida; si es trenca des de dins, la vida comença. [EGO-ESSÈNCIA]
 10. El viatge de la consciència és un viatge d'anada. [CONSCIÈNCIA]
 11. L'home que s'aixeca és encara més fort que el que no ha caigut (Viktor E. Frankl). [ADVERSITATS]
 12. Sempre culls allò que sembres (llei de la collita). [CAUSALITAT]
 13. Intento que cada dia sigui una petita vida en 24 hores (Jordi Sierra i Fabra, escriptor). [PROPÒSITS]
 14. Allò essencial és invisible als nostres ulls (Antoine de Saint-Exupéry). [COSES INTANGIBLES]
 15. L'èxit consisteix a anar de fracàs en fracàs sense perdre l'entusiasme (Winston Churchill). [PERSISTÈNCIA]
 16. Madurem amb els danys, no amb els anys. [CREIXEMENT PERSONAL]
 17. No tens cap obligació de ser la mateixa persona que eres fa cinc minuts (Alan Watts). [MILLORA PERMANENT]
 18. No veiem les coses com són, sinó que les veiem com som (Anaïs Nin). [REALITAT]
 19. Pocs de nosaltres som el que semblem (Agatha Christie). [AUTENTICITAT]
 20. Tenim dues vides. La segona comença quan ens adonem que només en tenim una[Confuci] [PAU ESPIRITUAL]