Els millors aforismes

 Cultivem pensaments positius

Recull de les millors frases fetes inspiradores o pensaments de psicologia positiva que ens poden servir com a eina de gestió emocional. Podem utilitzar l'App To Do perquè s'encarregui de recordar-nos-les diàriament.

🚧En obres 🚧
 1. A la majoria no li importa viure bé, sinó viure molt. I tanmateix, està en el nostre poder viure bé (amb virtut), però no viure molt. [Sèneca] #viure → La qualitat sempre és més important que la quantitat. Viure bé sempre és millor que viure malament. I viure molt i bé encara està millor. Això que sembla tan obvi, una majoria no ho acaba de veure. Només cal fixar-se en el comportament autodestructiu normalitzat i neuròtic d'aquesta majoria. Això sí, molts d'aquests tenen el cotxe impecable. No té cap sentit, excepte que pensin que després d'aquesta vida n'hi ha una altra. Però jo no m'hi jugaria ni un pèsol.
 2. Abans de fer qualsevol cosa, has de fer-ne una altra primer: pensar. #pensar → Tant obvi que és i en canvi a vegades fem coses sense pensar. Clar que el fet de pensar tampoc garanteix que no ens puguem equivocar: el pensament és la nostra manera de mirar el món i per tant ens emmascara la realitat. Tot dependrà de la qualitat dels nostres pensaments, de pensar bé, de no creure sinó de veure les coses tal com són sense prejudicis, d'aprendre de l'experiència. Hem d'anar actualitzant constantment les creences. Hem de raonar o rumiar com les vaques, però amb el cervell, no amb l'estómac.
 3. Actua com si la teva conducta fos sempre pública (Sèneca). #integritat → No comportar-se pitjor quan ningú ens vigila és propi de la contemplació del savi. És a dir, fer sempre el correcte encara que ningú ens miri és una clara sintonia entre el que pensem, el que diem i el que fem. 
 4. Actua de la manera que t'agradaria ser i aviat seràs de la manera com actues (Leonard Cohen). #fer → Els gens determinen la conducta potencial i l'entorn pot modelar la pràctica del comportament. És a dir, la loteria genètica ens determina la nostra personalitat, però diguem que tenim una espècie de sortida d'emergència per decidir per nosaltres mateixos qui volem ser en realitat. Tenim molt més poder del que imaginem per canviar la manera en què es manifesta el nostre ADN.
 5. Aferrar-se a la ira és com agafar-se a un carbó calent amb la intenció de llençar-lo a algú; tu ets el que et cremes. [Buda] #ira → La ira es disfressa de mil maneres. Lliguen les persones en el passat, al dolor i al patiment. La ira no és dolenta, com qualsevol altra emoció té la seva funció. El problema és quan no la deixem anar i la mantenim amb una intenció venjativa o perquè es faci justícia. Fins i tot ens pot fer emmalaltir. 
 6. Al final tot anirà bé i, si de moment no va bé, és perquè encara no és el final (John Lennon). #confiança → És un optimisme moderat i d'esperança dintre d'un context negatiu.
 7. Al mal temps, bona cara. #actitud → Insinua que forçant l'actitud del cos es pot modificar l'estat de la ment. Davant l'adversitat, el més convenient és mantenir una bona disposició i afrontar-la amb la millor actitud, sense desanimar-se ni desmoralitzar-se. És una mescla de conformitat i de fermesa, però també d'optimisme i d'esperança ja que amb una bona actitud podem transformar les desgràcies en situacions favorables.
 8. Allò essencial és invisible als nostres ulls (Antoine de Saint-Exupéry). #amistat → Significa que el verdader valor de les coses no sempre és evident, com ho és per exemple la importància de l'amistat.
 9. Allò que no som capaços d'acceptar és l'única causa del nostre sofriment (Gerardo Schmedling). #acceptació → Patim perquè no acceptem el que ens va passant al llarg de la vida i perquè l'ego ens fa creure que podem canviar la realitat externa per adequar-la als nostres desitjos, aspiracions i expectatives.
 10. Allò que ve, és el que convé (proverbi budista). #fluir → Fa referència a l'aprovació i l'acceptació d'allò que succeeix, encara que a priori sembli negatiu. L'acceptació, la mare dels ous del nostre benestar psicològic, és una llei universal de la qual ja en parlava el fundador del taoisme xinès Laozi en el segle V aC. I posteriorment també els estoics grecs ens convidaven a acceptar sense lluitar allò que no podem canviar. Aquest principi de no-acció no és resignació ni indiferència, sinó comprensió i saviesa sobre per què som com som, per què els altres són com són i per què el món és com és. Acceptem que tot passa perquè havia de passar. 
 11. Amb bons amics les alegries es multipliquen i les penes es divideixen (Michel de Montaigne). #amics → En aquest sentit, podem afirmar que els estrets lligams que creem amb els altres dupliquen el nostre benestar i divideixen l'angoixa per la meitat. Perquè crear relacions emocionals properes ens enforteix, d'això no hi ha dubte.
 12. Amb la vara que mesures seràs mesurat (Jesús de Natzaret). #crítica → Fa referència al principi de reciprocitat. Ens adverteix que, tard o d'hora la crítica fàcil se'ns tornarà en contra i ens recorda la importància de la comprensió per ser tractats de la mateixa manera.
 13. Anem per la vida com a pollastres sense cap (Víctor Küppers). #sentit → Es refereix a les persones que van amb pilot automàtic, d'aquí cap allà corrent a tot arreu, sense arribar a cap lloc i amb una vida desequilibrada i desordenada.
 14. Anomenem casualitat a la causa ignorada d'un efecte desconegut (Voltaire). #casualitat → Potser sí, potser no. Tot passa per casualitat, per atzar? O bé tot és per algun motiu, és a dir, pel moviment que nosaltres mateixos generem? That is the question!
 15. Aprenem equivocant-nos (Pietro Metastasio). #aprendre → De vegades errar és donar-se una nova oportunitat, equivocar-se permet descobrir nous coneixements. La qüestió és que cal saber aprendre dels errors. Els éssers humans aprenem per assaig-error, no per assaig-èxit.
 16. Aquells que no tenen temps per fer exercici, al final hauran de trobar temps per a la malaltia (Edward Stanley). #exercici → Contundent però real. La natura és sàvia i quan no fem bondat ens ho fa saber a través de la malaltia, encara que la majoria no se n'assabenti i prefereixi culpar la sort.
 17. Cada adversitat, fins i tot cada fracàs i cada angoixa, comporta la llavor d'un benefici igual o més gran (Napoleon Hill, 'Piense y hágase rico'). #adversitat → Quan les coses es posen difícils, mirem de buscar la part positiva, aprofitar el revés i convertir l'aparent desgràcia en una oportunitat per aprendre i créixer.
 18. Cada dia es una vida en miniatura (Robin Sharma, El monje que vendió su Ferrari). #propòsit → La vida està feta d'una successió de dies, un rere l'altre. I de tot el que fas i de les decisions que prens en cadascun d'aquests dies. Si volem canviar la nostra vida, només hem de mirar què fem cada dia.
 19. Cada fracàs ensenya a l'home alguna cosa que necessitava aprendre (Charles Dickens). #adversitats → Tot problema, fracàs o contrarietat comporta també una oportunitat disfressada que només serem capaços de veure-la si tenim una actitud positiva. En cas contrari, no ens esforçarem ni creurem que sigui cap aprenentatge.
 20. Cada paraula que es diu és un decret que es manifesta a l'exterior. La paraula és el pensament. [Conny Méndez] #paraula → Allò que diem amb un sentiment repetidament, ja sigui positiu o negatiu, el nostre subconscient ho capta i ho reflecteix a l'exterior perquè es compleixi. Creem la nostra realitat de la vida amb les paraules escollides. És la llei universal de l'atracció.
 21. Cadascú és l'autor del seu destí. #responsabilitat → El destí està condicionat per les pròpies eleccions.
 22. Callant és com s'aprèn a escoltar; escoltant és com s'aprèn a parlar; i després, parlant és com s'aprèn a callar. [Diògenesde Sinop, el cínic] #callar → Callar és un art que facilita el diàleg: demostres respecte per l'altre, pots meditar abans de parlar, no t'has de penedir per parlar a la lleugera i desenvolupes l'empatia. Per tant, callar ens beneficia a nosaltres amb la nostra pau interior.
 23. Camins fàcils no porten lluny (proverbi xinès). #dificultat → La dificultat és la condició necessària per a la nostra evolució. La filosofia estoica veu l'obstacle com a part del camí perquè qualsevol procés d'aprenentatge i de desenvolupament competencial té les seves dificultats. I Eckhar Tolle diu que si hem viscut bastant sabrem que les coses van malament molt sovint. Benvinguts a la realitat. Per tant, no les jutgem com alguna cosa dolenta o errònia. No defugim de les dificultats, si caiem ens aixequem sense mirar enrere. 
 24. Cap cosa de la vida és tan important com pensem quan pensem en ella (Daniel Kahnemann). #focalitzar → Si pensem els problemes amb deteniment, potser no siguin tan greus com ens semblaven al començament.
 25. Com es a dins, es a fora (llei del kybalió o de la correspondència) #causalitat → Significa que reflectim a fora tal com som per dins i que fa dos mil anys Juvenal va resumir-ho amb allò de "mens sana in corpore sano".
 26. Com més gran és la ferida, més privat es el dolor (Isabel Allende). #ferida → Com més intens és el trauma, més gran sol ser la sensació de soledat. Perquè l'expressió de les emocions negatives sovint queda silenciada, amagada, cosa que impedeix comunicar als altres el dolor que sentim.
 27. Com més suïs a l'entrenament, menys sagnaràs a la batalla (anònim). #preparació → Una frase espartana que no necessita cap explicació i que funciona, tant a la guerra com a l'esport.
 28. Com que no puc governar els esdeveniments, em governo a mi mateix (Michel de Montaigne). #responsabilitat Un consell pràctic que ve de l'època dels estoics i la dicotonomia de control que distingeix entre allò que depèn de nosaltres i podem controlar i el que no.
 29. Com pots saber si algú ha obrat malament si no coneixes els seus motius? [Epictet] #judici → Abans de jutjar ningú, mossegat els llavis.
 30. Coneix-te a tu mateix (Els set savis de Grècia). #autoconeixement → Un aforisme de més de 2.500 anys, potser el més repetit de tots els temps. Atribuït erròniament a Sòcrates pels diàlegs de Plató. La famosa inscripció "Nosce te ipsum" es troba a l'entrada del temple d'Apol·lo a Delfos, com a salutació que el déu  dirigia als visitants desitjant-los saviesa. La frase es refereix a la importància de l'autoconeixement a l'ésser humà. Ja insinuaven que som dos: el que coneix (el jo) i el que ha de ser conegut (la ment). I alhora suggereix també preguntes com 'qui soc', 'd'on vinc', 'on vaig'. Conèixer-se a sí mateix suposa el camí del perfeccionament, de fer-se millors i adquirir coneixements sobre la pròpia naturalesa i limitacions. No podrem desenvolupar-nos si abans no sabem qui som. És una obligació conèixer-se a sí mateix per poder comprendre's i acceptar-se. I només així podrem orientar la nostra vida i accions d'acord amb els nostres propòsits i interessos.
 31. Coratge no és l'absència de por, sinó fer el que és correcte malgrat la por (virtut estoica). #coratge → Per als estoics, el coratge era la capacitat d'actuar amb virtut independentment de les conseqüències. El coratge ens permet a més tolerar el dolor i l'adversitat, tant a nivell físic com mental. Tampoc es tracta d'assumir riscos innecessaris. En aquest cas, Sèneca va dir: "El coratge sense saviesa és un tipus de covardia".
 32. Cuida el present, perquè en ell hi viuràs la resta de la teva vida (Eckhart Tolle). #present → Viure el present, aquí i ara és fonamental per tenir una vida plena i un esperit elevat. Si ens passem hores i dies pensant en el demà o recordant amb nostàlgia l'ahir, només ens omplirem d'ansietat i d'estrès. I el més important, deixarem de gaudir de la veritable existència, d'aquest segon mateix on ets i en el que ets.
 33. Cuida el teu cos, és l'únic lloc que tens per viure (Jim Rohn). #vidasana → La principal missió que ens haurien d'inculcar des de que tenim ús de la raó seria la d'estar sans. Com? En primer lloc, amb una alimentació adequada; Hipòcrates, en el segle IV aC ens deia "que la teva medicina sigui el teu aliment i que el teu aliment sigui la medicina". En segon lloc, fent exercici físic; l'activitat física ens manté en forma i resistents. I per últim, el descans; dormir les hores necessàries per rendir bé al dia següent. 
 34. Cuida els teus pensaments perquè es convertiran en paraules, cuida les teves paraules perquè es convertiran en actes, cuida els teus actes perquè es convertiran en hàbits, cuida els teus hàbits perquè es convertiran en el teu destí. [Mahatma Gandi] #pensament → Els pensaments distorsionadors generen emocions exagerades i comportaments equivocats, amb els consegüents mals resultats. Totes les nostres crisis són el resultat del pensament a curt termini: mentre surem en el riu, enfoquem l'atenció sobre la propera roca i no veiem la cascada del darrere (síndrome de les cascades del Niàgara). Ser conscients d'allò que pensem ens obre el camí de la responsabilitat activa i es reflecteix en el nostre benestar emocional. Si pensem bé, tot flueix.
 35. Déu, dona'm la serenitat per acceptar les coses que no puc canviar, el valor per canviar les que puc canviar i la saviesa per reconèixer la diferència (Oració de la serenitat de Reinhold Niebuhr que expressa el concepte de l'acceptació). #acceptació → En realitat no se sap ben bé l'autoria d'aquesta gran frase amb clara connotació budista i posteriorment estoica. Epictet deia que som responsables de determinades coses, però hi ha altres coses de les quals no en tenim control. Acceptar això és la recepta d'una vida feliç i serenitat a la que s'arriba quan s'accepta conscientment i amb calma tot allò que ens depara el futur. Si comprens la diferència entre allò que està i el que no està sota el teu control, seràs psicològicament invencible i immune als vaivens de la fortuna.
 36. Disposem de temps suficient si volem i l'utilitzem correctament (Goethe). #temps → Tots tenim les mateixes 24 hores diàries, que ni és poc ni és molt. I cadascú l'utilitza com vol d'acord amb les seves prioritats.
 37. Donaria tot el que sé per la meitat del que ignoro (René Descartes). #ignorància → Som conscients de la infinitat de coses de les quals no en tenim ni idea ni sabrem mai. I d'altres que som totalment inconscients i ignorants de no saber que no sabem res sobre elles. La nostra intel·ligència és limitada i també ho és el temps d'aprenentatge. A més, cal afegir que les creences i els nostres sentits ens enganyen, de manera que la nostra comprensió i coneixements que tenim no són més que interpretacions de la realitat. 
 38. Durant la meva vida, m'han preocupat moltes coses, i la majoria no han arribat a passar mai (Mark Twain). #preocupació → Preocupar-se és humà ja que estem programats per anticipar-nos als perills i ser capaços de generar un pla B si passa allò que ens fa por. Però l'estadística està de part nostra. La preocupació no és bona ni dolenta per si mateixa. La seva finalitat és preparar-nos per actuar gràcies a l'increment del nivell d'adrenalina. De fet, és un mecanisme de supervivència que ens ha permès arribar fins aquí. Sense l'estrès, l'alerta o la preocupació davant d'una amenaça, no hauríem sobreviscut. L'estrès ajuda a activar-nos. El problema és quan magnifiquem problemes que no ho són i fem un mar d'una simple gota d'aigua. O quan ens creem una amenaça inventada mentalment que pot derivar cap a un TOC. Preocupar-se molt pot derivar en ansietat. No preocupar-se de res, en canvi, acaba en depressió. Per tant, ens hem de preocupar amb la mesura justa. Cal ocupar-se i no preocupar-se, és a dir cal relativitzar, racionalitzar el que es pensa i tancar preocupacions. Desgranar l'important del que no, el que és urgent del que no. Eliminar pes de la motxilla. Cal preocupar-se, però no sempre ni per qualsevol cosa. La vida és contrast, ni tot és perfecte ni tot és dolent.
 39. D'una manera o altra, som part d'una sola ment que tot ho abasta, un únic gran ésser humà (Carl Jung). #inconscient → Existeix un inconscient col·lectiu que conté arquetips de la memòria biològica de l'espècie i que és idèntic en tots els éssers humans. L'inconscient és la història de la humanitat des de temps immemorials. És a dir, hi ha idees i patrons de conducta que són universals i són presents en tota la humanitat, més enllà del sexe, cultura, edat o religió, ja que pertanyen a la psique humana. Independentment de la cultura i el context, els individus som propensos a tenir el mateix tipus de debilitats, pors i aspiracions. 
 40. El barco és més segur a port, però no és per això que es va construir (Paulo Coelho). #finalitat → La seguretat que ens dona sentir-nos amarrats al moll és il·lusòria. La navegació és sovint complicada, amb temporals i perills diversos. Això és la vida, navegar de vegades sense rumb i malgrat les dificultats que ens hi trobarem per alta mar. El port hauria de ser una residència temporal de preparació. Viure a port és deixar passar la vida. La comoditat és el contrari de creixement.
 41. El cervell té la capacitat extraordinària de donar-te més com més li demanes (Deepak Chopra). #cervell → De fet el cervell es l'única part del cos que millora amb el pas del temps, sempre i quan tinguis una alimentació sana, tant física com mental.
 42. El destí guia a qui l'accepta i arrossega a qui el rebutja (Sèneca). #destí → Dit d'una altra manera, acceptis o no el que et passi, el que hagi de passar, passarà. Per tant, millor no autoinfligir-nos una doble victimització. I encara que no ens agradi aquest destí, acceptem-lo tal com vingui. I si volem canviar-lo, fem ara i aquí allò que estigui en les nostres mans per millorar-lo.
 43. El dia té moltes oportunitats, però només una d'elles és la millor (Jim Rohn, 'Els Dotze Pilars'). #temps → El temps és valuós i limitat, per tant n'hem de fer un ús apropiat. El temps el gastem sovint en fer allò que és urgent i no el que és important. Si no dominem el temps, serà el temps qui acabarà per dominar-nos la nostra vida. De totes les possibles eleccions que fem al dia, n'hauríem d'escollir la que més ens beneficiï.
 44. El dolor d'una mala acció pot durar molt més que el plaer inicial que produeix (Sèneca). #moderació → Per exemple, menjar-se un tros excessiu de pastís de nata: mentre el menges, gaudeixes, però la pesada digestió i el sentiment de culpabilitat posterior no te'l treu ningú.
 45. El dolor és inevitable, el patiment és opcional (Buda). #patiment → No és el fet en sí el que és dolorós, és la reacció que nosaltres tenim davant d'aquest fet, per tant el nostre control sobre allò que sentim és més gran del que creiem. Només ens pot danyar allò a què li donem importància, jo decideixo el que em farà mal i durant quant de temps. Però això requereix un aprenentatge. El primer és saber-ho, després aprendre a fer-ho. Si alguna cosa o algú em fa mal, potser no ho puc evitar però si puc decidir si em quedo amb aquest dolor i el converteixo en el meu patiment o em deslligo de l'emoció i intento veure les coses des d'una altra perspectiva.
 46. El jonc que s'inclina sobreviu a la ventada, mentre que el poderós roure s'esquerdarà. #flexibilitat → És millor ser flexible i adaptar-se a les circumstàncies, així si algú et doblega, pots tornar a ser tu mateix. La flexibilitat mental suposa tenir la ment oberta als canvis i ens permet cercar solucions a les dificultats noves quan es presentin.
 47. El millor moment per plantar un arbre va ser fa 20 anys; el segon millor moment es ara. [proverbi xinès#present → Mai és tard perquè sempre ens trobem en el etern present. El present es manifesta aquí i ara. I el futur existeix en les decisions preses en el present. 
 48. El millor regal que podem fer a una altra persona no és només compartir-hi les nostres riqueses, sinó revelar-li les seves pròpies (Benjamin Disraeli). #amor → Tracta un ésser humà com és i continuarà sent el que és. Tracta un ésser humà com pot arribar a ser i es convertirà en allò que pot arribar a ser.
 49. El moment més fosc de la nit és justament abans de l'alba (Thomas Fuller). #esperança → La frase és falsa perquè el moment més fosc a mig camí entre el capvespre i l'alba, que és quan el sol es troba exactament a 180 graus de la nostra posició. Però la idea és que no hem de perdre mai l'esperança perquè és en la foscor quan podem veure millor les estrelles. Igual que del caos i de la foscor absoluta sorgeix la llum que il·lumina les tenebres, des de la foscor de la ignorància sorgeix la il·luminació de la consciència. 
 50. El nivell de sofriment en la teva vida és proporcional a la mida del teu ego (Eckhart Tolle). #ego → L'ego és una imatge mental de qui som, basada en el condicionament personal i cultural, però no és real. Per a l'ego, el moment present gairebé no existeix. L'única cosa que considera important és el passat i el futur que és on es troben connectats els nostres problemes. Si volem transcendir el nostre ego, cal mantenir estar alerta i observar que ens diu l'ego a través de la nostra ment. 
 51. El paradís no és troba en cap espai sinó en el temps. #temps → Totes les religions parlen d'un paradís després de la mort. Els vikings en deien Valhalla, el lloc on anaven els guerrers morts en la batalla. En qualsevol cas, el paradís on suposadament haurien d'anar els esperits no és cap lloc perquè un lloc és un espai susceptible de ser ocupat per un cos. I si no hi ha cos no és lloc. Per tant, el millor que podem fer és aprofitar el temps ja que és la matèria prima de la vida, no renovable i s'esgota independentment de l'ús que en facis. El paradís es troba en el dia a dia i està a l'abast de tothom.
 52. El patiment és necessari fins que t'adones que és innecessari (Eckhart Tolle). #patiment → El patiment és inútil, excepte per ajudar-nos a despertar i adonar-nos que vivim en pilot automàtic. Creiem que som el pensador perquè ens identifiquem amb l'ego, però en realitat som com robots sense consciència. La negació, la ira, la tristesa o la incertesa ens aboquen al victimisme i la reactivitat. Fins que un dia, gràcies al patiment, descobrim que aquest ego i les seves creences són la causa de la nostra infelicitat. No som el que pensem perquè som capaços d'observar-nos. És en aquest punt de desconnexió amb l'ego quan som realment lliures per decidir la nostra vida. I és en aquesta reconnexió amb la nostra essència, des de la consciència, que deixem de resistir-nos i acceptem la realitat tal com és. Ens alineem amb el moment present sense pretendre canviar el passat ni endevinar el futur. I finalment, aquesta caiguda de la màscara de l'ego ens portarà a indagar sobre l'autoconeixement i buscar la nostra verdadera identitat. Aquesta transformació és fa més savis.
 53. El peix no sap que està dins de l'aigua fins que el treuen d'ella (Michel Foucault). #consciència → El peix mai no descobreix que viu a l'aigua, una metàfora de la inconsciència humana: una majoria no sap que no és qui creu que és. De fet, com hi viu immers, la seva vida transcorre sense advertir-ne l'existència. De la mateixa manera, ningú pot despertar d'un somni si no sap que està dormint. Una conducta que es normalitza en un ambient cultural dominant, esdevé invisible. Donem per fet el nostre entorn, i sovint no ens n'adonem que no fem més que seguir el camí marcat per una societat avorrida, corrent i amb massa freqüència pessimista. Escoltem la nostra ment conscientment.
 54. El privilegi d'una vida és convertir-se en qui ets realment (Carl Gustav Jung). #essència → Ets únic, amb els teus defectes i les teves virtuts, com tot ésser humà. Pots trobar un equilibri entre la teva personalitat i els teus conflictes i viure d'acord amb la teva veritable essència. Mai no renunciïs a ser qui ets, la teva vida és teva i de ningú més.
 55. El problema no és el problema. El problema és la teva actitud davant del problema. [Atribuïda a Jack Sparrow de 'Pirates of the caribbean' però en realitat no la va dir mai.] #problema → La manera com enfrontem els problemes són el problema. Si ens deixem emportar per la reacció automàtica dels sentiments, tindrem un segon problema afegit al primer. L'elecció que decidim fer determinarà el resultat, si portem la nau o aquesta va per lliure. Revisem que l'actitud escollida sigui l'adequada. Per tant, decidir, triar i fer.
 56. El propòsit d'una gla és convertir-se en un roure. #propòsit → Només cal l'entorn adequat perquè floreixi. Per Aristòtil, tot té un propòsit. Si volem entendre què és alguna cosa, hem d'entendre-la en termes de la seva finalitat última. Així doncs, el propòsit (telos) de cadascú de nosaltres és ser la nostra millor versió de nosaltres mateixos. 
 57. El propòsit de la vida és una vida amb propòsit. [Robin Sharma, El monjo que va vendre el seu Ferrari] #propòsit → El propòsit de la vida és allò que ens motiva a continuar esforçant-nos cada dia, allò que volem aconseguir i que ens fa feliços, allò pel qual estem disposats a fer sacrificis i ens implementa hàbits en la nostra vida diària. I viure amb propòsit és fer present i connectar amb allò que és valuós per a nosaltres i que dona sentit a la nostra vida.
 58. El que creus és el que crees (Brian Tracy). #ment → El nostre comportament quotidià reflecteix sempre les nostres creences més profundes. En allò on posem la nostra atenció, allò atraiem i en allò ens convertim. Per això és important vigilar constantment els nostres pensaments, sentiments o creences i amb què les alimentem. També podem dir-ho al revés, creem el que creiem o com diu Anthony de Mello 'si creus que pots, tens raó; si per contra creus que no pots, també tens raó.' 
 59. El que dones, t'ho dones; el que no dones, t'ho treus (Alejandro Jodorowsky). #donar  → El que fas per als altres, ho fas per a tu mateix. El que passa al món, és per a tu. Forma part de la teoria de Karl Jung sobre l'existència d'un inconscient col·lectiu en el que hi estem tots units. Per tant, quan fem una acció -bona o dolenta- a una altra persona, també ens la fem a nosaltres mateixos.
 60. El que ens pertorba no és el que ens passa, sinó els nostres pensaments sobre el que ens passa (Epictet). #pensament → Davant d'un mateix estímul, cada persona se sent de diferent forma i interpreta la informació segons el seu mapa mental.
 61. El que ets és el que has estat. El que seràs és el que fas a partir d'ara. [Buda] #acció → Els errors del passat són en el passat, però ara podem evitar els errors del futur. Des d'aquest moment podem canviar la nostra manera de pensar i per tant la nostra vida. 
 62. El que Joan diu del Pere, diu més del Joan que del Pere. #crítica → És la llei del mirall kantià en què veiem els altres no com són sinó com som nosaltres. Qui percep de manera positiva els altres sol ser una persona feliç i satisfeta amb la seva pròpia vida. En canvi, els que utilitzen la crítica destructiva revelen tant les seves pròpies mancances com probablement una personalitat tòxica i infeliç. 
 63. El que no beneficia al rusc no beneficia a l'abella (Marc Aureli). #societat → A l'hora de decidir com actuar hem de considerar de manera honesta l'impacte en la societat, que allò que fem sigui autèntic i racional al món i que millori les nostres qualitats i competències. Perquè les nostres accions estiguin alineades amb el que creiem i alhora millori la vida de molts.
 64. El que no ens mata ens fa més forts (Nietzsche, però venia dels estoics). #sofriment → Per aconseguir la felicitat a no s’ha d’evitar el patiment, tot el contrari. Es tracta d'acceptar que les dificultats i els problemes són fets normals que passen a tothom. I un cop acceptat això, quan les dificultats es presentin a les nostres vides hem de saber respondre-hi adequadament i, enlloc de fugir, treballar per posar-les al nostre favor. Semblant al lema britànic “no pain no gain” (sense dolor no hi ha guany).
 65. El que res no costa, res no val (cultura de l'esforç). #esforç → Les coses importants requereixen un esforç, per això són importants.
 66. El que resisteixes persisteix i el que acceptes et transforma (Carl Gustav Jung). #acceptació → Els pensaments condicionen la nostra vida. Quan, per arrogància resistim a alguna cosa que es presenta i està fora del nostre control, en realitat estem negant la possibilitat que això pugui estar dins nostre. No acceptar-ho és una mala estratègia de salut i, sense adonar-nos seguirà i s'aguditzarà dins nostre i ens condemnarà a dependre'n d'això que tant ens molesta.
 67. El que veiem canvia el que sabem, el que coneixem canvia el que veiem (Jean Piaget). #percepció → Les nostres vivències, a més de ser una font d'aprenentatge, ens modifiquen la nostra percepció sobre les coses. 
 68. El que veus és tot el que hi ha (Daniel Kahneman). #intuïció → Acrònim WYSIATI, frase per entendre com el pensament intuïtiu ens porta al biaix cognitiu d'activar la maquinària associativa i ens precipita a fer conclusions sense tenir en compte la qualitat i quantitat de la informació que disposem. La nostra memòria associativa construeix ràpidament i automàticament la millor història possible a partir de la informació disponible o l'evidència que es tingui.
 69. El secret de la saviesa, el poder i el coneixement és la humilitat (Ernest Hemingway). #humilitat → Les crisis personals afavoreixen que ens adonem que cal ser humils. La humilitat implica rebaixar la pròpia estima davant dels altres, reconèixer els propis defectes o errors. La persona humil valora els altres i està més oberta a les noves idees i suggeriments. La humilitat es demostra quan som amables, quan apreciem i agraïm tot als altres, quan escoltem de forma activa a tothom. La humilitat afavoreix la consecució dels objectius i fa millors persones. Confuci deia: “La humilitat és la base sòlida de totes les virtuts.”
 70. El secret de la vida és donar (anònim). #donar → Donar és un acte altruista d'amor al proïsme que genera una sensació de benestar. A més, segons la llei espiritual de l'abundància, allò que siguem capaços d'aportar al món, d'alguna manera, ens serà retornat. És a dir que, si esperem fortuna del món, el millor que podem fer és contribuir que aquest sigui millor.
 71. El teu pensament crea la teva realitat (Marc Aureli). #pensament → La felicitat depèn de la qualitat dels nostres pensaments; d'aquí la importància de l'autoconeixement i el poder que tenim sobre la nostra ment. Gran part de la nostra infelicitat i frustració és autoprovocada, doncs no solem reaccionar als esdeveniments sinó a la idea que ens en formem. Separem els fets de les nostres expectatives. I recordem que tot allò que escoltem són opinions, no fets; que tot el que veiem es una perspectiva, no la veritat; que la tristesa per alguna cosa no es deu a l'esdeveniment en sí, sinó al significat que li donem.
 72. Els homes són savis en proporció no a la seva experiència, sinó a la seva capacitat per experimentar (George Bernard Shaw). #experiència → La saviesa la dona la capacitat per tenir noves experiències i passar a l'acció. És aquesta actitud activa de fer precisament la que ens dona forces i ens permet superar la por a fer. L'important no és pensar molt, sinó experimentar molt. Només l'experiència ens completa els coneixements. Qualsevol acció comporta riscos, però probablement aquests seran menors que mantenir-se en la zona de confort.
 73. Els nostres pensaments depenen de nosaltres (filosofia estoica) #pensament → Els pensaments, positius o negatius, s'enforteixen a mesura que s'abonen amb la repetició constant. De nosaltres depenen també les nostres opinions, els nostres moviments, els nostres desitjos, les nostres inclinacions, les nostres aversions; en una paraula, totes les nostres accions. Tot allò que no és la nostra pròpia acció, no depèn de nosaltres.
 74. Els obstacles són part del camí (Marc Aureli). #Obstacle → El bon estoic veu l'obstacle com a part del camí perquè qualsevol procés d'aprenentatge i de desenvolupament competencial té les seves dificultats.
 75. En el que penses, et converteixes; el que sents, ho atraus; el que imagines, ho crees. [Siddartha Gautama "Buda"] #destí → Les persones som energia, les nostres cèl·lules són un 99% d'energia i un 1% de matèria. L'energia sempre està en moviment, per tant, no "som" sinó que "estem sent". És alliberador, ja que això et dona l'oportunitat d'escollir com vols ser a cada moment. D'altra banda, les energies s'atrauen, per tant, atraiem aquelles persones que vibren en la mateixa freqüència que nosaltres. El tipus de persones que estan presents en la nostra vida no són una casualitat, sinó una conseqüència de qui estem sent, de l'energia que generem i, per tant atraient. És la llei universal de l'atracció. Així com penses, sents; així com sents, vibres; i així com vibres, atraus.
 76. En allò que pensem ens convertim (Buda). #pensament → La nostra vida està modelada per la nostra ment; ens convertim en allò que pensem. El patiment segueix un pensament malvat com la brossa segueix riu avall. L'alegria segueix un pensament pur com una ombra que mai se'n va.
 77. En poques coses som tan hàbils i persistents com l'art d'amargar-nos l'existència (Javier Iriondo). #amargura → La manera de pensar determina com sentim: un pensament crea l'emoció corresponent. Aquesta emoció si se sosté en el temps es converteix en un sentiment. I aquest sentiment si es perllonga es transforma en un estat d'ànim. Quan tenim un pensament negatiu que ens fa sentir ira, pot convertir-se en un sentiment de frustració i finalment derivar en un estat d'amargura crònica. Parlem d'aquella persona pertorbada atrapada en l'anomenada profecia auto-complerta (o Efecte Pigmalió en negatiu) que pensa que el món és ple d'inútils. I evidentment, en el seu camí se'ls troba a tots.
 78. Encara que res no canviï, si jo canvio tot canvia (Marcel Proust). #actitut → Qualsevol canvi que desitgem fer a fora, perquè es faci realitat, abans s'ha d'iniciar el canvi en allò més íntim i profund de nosaltres mateixos.
 79. Envellir és com escalar una muntanya: mentre puges les forces minven, però la mirada és més lliure, la vista més àmplia i serena. [Ingmar Bergman#envellir → En general la societat té la idea que quan un es jubila, l'individu entra en un procés de decadència. No és del tot cert. Excepte que hi hagi algun tipus de patologia, la realitat és que les capacitats cognitives sempre romanen estables. És a dir, la capacitat d'aprenentatge sempre hi és present, independentment de l'edat biològica. Per tant, envellir comporta una certa decadència física però alhora et permet gaudir d'una millor pespectiva i una major calma mental gràcies a les experiències viscudes.
 80. Envellir és un privilegi negat a molts (Mark Twain). #envellir  → No entrem mai en el diàleg fatalista i queixós sobre que "ens fem vells", perquè hi ha molts que no hi arriben a vells.
 81. És la teva actitud, no la teva aptitud, el que determina la teva altitud (Zig Ziglar). #actitud → És a dir, l'aptitud o capacitat per fer alguna cosa és important. Però més important és l'actitud o predisposició i motivació de fer-la. El talent sense actitud no és res. Amb una aptitud adequada i una bona actitud, les persones amb menys talent aconsegueixen millors resultats que altres amb millors aptituds.
 82. Estem cavant la nostra tomba amb les dents (Thomas Moffett). #alimentació → Frase contundent d'aquest metge del segle XVII que es referia a la pèssima manera que tenim d'alimentar-nos. I això que ho deia en una època que encara no existien els aliments insans processats! Evitem aliments equivocats i ens estalviarem en un futur problemes de salut. Pensem en el moment de la jubilació per poder fer realitat allò que sempre hem somiat i sovint ens oblidem de la importància de cuidar la salut física que ens permeti gaudir-la de debò. Quants en coneixem que han portat una vida d'excessos i hi arriben amb una salut precària o pitjor encara, ni tan sols hi arriben.
 83. Et converteixes en allò que prestes atenció (Epictet). #pensament → Si no esculls els teus pensaments, altres els escolliran per tu. Les emocions i els sentiments tenen la capacitat de segrestar els nostres pensaments, fins al punt de privar-nos de llibertat. Som la conseqüència de l'activitat de les nostres neurones, cosa que podem modificar si som capaços de tenir la suficient flexibilitat cognitiva per reconèixer les nostres emocions. L'ésser humà no està fet biològicament per viure estressat i espantat. Estem fets biològicament per estar atents i viure en el present.
 84. Ets el que fas, no el que dius que faràs (Carl Gustav Jung). #acció → Els teus actes són el que et defineixen. En aquest cas, malgrat tots els coneixements teòrics, convé no oblidar-nos de la mostra de calidesa i humanitat en les nostres relacions amb els altres, fet que ens facilitarà la connexió. 
 85. Ets la mitjana de les cinc persones amb les que passes més temps (Jim Rohn). #relacions → El cos és savi i si després d'estar amb algú et trobes estressat o cansat, compte. Envoltem-nos de mestres, de gent que sumi i ens faci millors persones. Si en fóssim conscients, vigilaríem millor els tipus d'amistats que fem.
 86. Fes el que puguis, amb el que tinguis, on siguis (Theodore Roosevelt). #voluntat → Endavant, res d'esperar situacions perfectes per posar-nos a treballar, ni d'inventar excuses que posposin l'acció. Al final aquestes excuses només serveixen per enganyar-nos a nosaltres mateixos i fer-nos sentir malament.
 87. No menyspreïs a ningú; un àtom fa ombra (Pitàgores). #humilitat → No ens deixem portar per la primera impressió o aparença de les persones ja que tothom té alguna cosa per oferir-te i ensenyar-te. D'entrada no dubten de la seva bondat. Per tant, des de la compassió, escoltem-les; i des de la humilitat, aprofitem l'oportunitat que ens ha donat la vida per aprendre'n.
 88. Fins que l'inconscient no es faci conscient, el subconscient seguirà dirigint la teva vida i tu l'anomenaràs destí (Carl G. Jung). #inconscient → L'inconscient emmagatzema les experiències viscudes i emet determinades dades i informacions que té en compte la part conscient. Quan fem conscient allò inconscient ens allibera ja que ens permet comprendre el sentit d'una repetició que ens desgasta, ens destorba o ens fa mal. 
 89. Guanyaràs el respecte dels altres quan comencis a respectar-te a tu mateix (Musonio Rufo). #respecte → El respecte és una forma d'amor. Té molt a veure amb l'autoestima, amb comprendre i apreciar la pròpia autenticitat. El respecte als altres comença amb el bon tracte i l'agraïment. A partir d'aquí, enfoca't en els teus reptes i objectius i no en les crítiques i opinions dels altres. Recorda que ets tu qui hauràs de viure amb les conseqüències de les teves accions.
 90. Has d'acceptar que envelliràs. La vida és valuosa i quan has perdut molta gent t'adones que cada dia és un regal. [Meryl Streep] #envellir → La vida és com una espelma que es consumeix amb el temps més o menys programat, segons la qualitat de la seva cera, del medi ambient que l'envolta i en especial dels aires que la circumden (metàfora de l'espelma per definir la vida del llibre 'Decir sí a la vida' de Joan Garriga).
 91. Hem de cultivar el nostre jardí (Voltaire) #ecologia → referint-se a la nostra ment, emocions i esperit).  A mesura que passa el temps, Càndid, el protagonista autobiogràfic de Voltaire, s'adona que el que realment importa és tenir cura del nostre petit jardí. Segons Voltaire, l'optimisme és la mania de sustentar que tot està bé quan està molt malament. No vivim en el millor món possible però podem contribuir que el nostre jardí doni fruits. Les accions petites acaben movent el món, com a mínim el nostre petit món. Si procurem fer el bé al nostre entorn més proper, això redundarà en un modest però gran benefici. I si en som molts, finalment el món canviarà. Com deia també Gandhi 'hem de convertir-nos en el canvi que busquem en el món'.
 92. Hem de mostrar el nostre afecte a l'amic en vida, no en la mort (Sèneca). #amics → Hi ha poques coses importants que saber que has deixat empremta, que gràcies a tu algú ha viscut millor la seva vida. Els amics són el nostre sistema de suport: ens ajuden amb coses com l'autoestima i les emocions i fins i tot amb la resolució de conflictes. Per tant, no esperem a ser agraïts quan sigui  massa tard. Amb la nostra petita acció formem part de la solució, no del problema.
 93. I aquells als que veien ballant els consideraven bojos els qui no podien escoltar la música (Friedrich Wilhelm Nietzsche). #motivació → Si mantens la vitalitat en el dia a dia i la societat repleta de morts vivents et tilla de friki, és que vas bé.
 94. Intento que cada dia sigui una petita vida en 24 hores (Jordi Sierra i Fabra). #propòsit → Tenir un propòsit vindria a ser com agafar un arc i encarar el cos cap el lloc on llançar la fletxa. Fer diana seria l'objectiu final. La vida està feta d'una successió de dies, un rere l'altre. I de tot el que fem i de les decisions que prenem en cadascun d'aquests dies. Si volem canviar la nostra vida, només hem de mirar què fem cada dia. Quan estem bé amb nosaltres mateixos repercuteix positivament en els altres perquè estem més sensibles i permeables a les seves necessitats. I la convivència també millora. Tot flueix. El teu entorn ha d'entendre que tens una vida... Tots els dies.
 95. La base de l'abundància és reconèixer el que ja tenim (Eckhart Tolle). #abundància → La mentalitat abundant es reflecteix en una manera de viure en què valorem i agraïm el que som i el que tenim a cada moment.
 96. La bellesa rau en la imperfecció. #imperfecció → Visió japonesa anomenada Wabi-Sabi, segons Richard Powell, un estil de vida que aprecia i accepta la complexitat i alhora valora la simplicitat. Per aplicar-ho a la nostra vida necessitem entendre aquests tres principis o realitats: 1. Res no dura. La vida és incertesa, per tant no ha de ser motiu d'ansietat ja que quan res no és segur, tot és possible. Veure la vida amb altres ulls ens allibera d'aquest món aferrat a la seguretat i la perfecció. 2. Res no està completat. Tot és impermanent, tot es troba en un continu esdevenir de transformació. 3. Res no és perfecte. Centrem-nos en les petites coses que ens alegren el dia per la seva simplicitat. Acceptem la realitat amb la seva bellesa imperfecta tal com és i no com hauria de ser.
 97. La cara és el mirall de l'ànima i els ulls els seus delators (Ciceró). #cara → L'expressió de la nostra cara transmet el reflex del verdader esperit de la persona, és a dir de la seva essència. Tenim una col·lecció de "cares" que ens posem en funció de les circumstàncies. Però a partir dels 40 anys d'edat ens costa dissimular i el rostre mostra el reflex d'una predisposició genètica i d'un component personal. En aquest cas, el rostre tendirà a mostrar el caràcter de l'estat emocional més habitual, si és alegre, trist, seriós, enfadat, etc. Com va dir Abraham Lincoln "tots som responsables de la nostra cara". La fesomia es moldeja d'acord amb l'actitud que ha dominat la nostra vida. I en concret els ulls no menteixen mai. Dit això, cal ser prudents amb els prejudicis i no caure en deixar-nos influenciar en la primera impressió. Primer, mirem-nos a nosaltres mateixos.
 98. La comoditat és incompatible amb una vida interessant. #comoditat → Vivim còmodes per ignorància. Viure en funció del que ens ve de gust és esclavitud. Per exemple, encara que saps que és bo per a la salut, no és còmode tenir una vida sana per la mandra a fer exercici físic de forma habitual i menjar segons què. Però quan esculls el camí bo, te n'alegres. El secret és ser conscient dels grans valors a desenvolupar com són l'esforç, la voluntat i la motivació. No es tracta de cap exigència extrema, sinó de convertir en hàbit tot allò que ens beneficia. Anar en pilot automàtic és incompatible amb una vida interessant i per tant amb la felicitat.
 99. La constància és la base de la virtut (Honoré de Balzac). #constància → És la base de tots els bons hàbits i la virtut que ens condueix a fer el necessari per aconseguir les nostres metes. Poc a poc i amb paciència, amb el temps veurem els fruits del nostre esforç.
 100. La cua emocional belluga el gos racional (Jonathan Haidt). #emoció → Quan les persones prenen decisions morals, aquestes estan influenciades per l'emoció. A posteriori, poden justificar-les amb explicacions i raons semblant objectius, però en realitat totes les decisions són un reflex de les emocions.
 101. La felicitat depèn de com portes les coses, no de les coses que portes (Antoni Bolinches). #felicitat → Tots tenim problemes semblants, per tant no són els problemes els que ens fan tenir una mala vida sinó la manera com els portem. Perquè ens aporta més benestar una visió proactiva i positiva de les coses que no pas una lectura pessimista. I aquesta actitud positiva i de millorament individual afavoreix que es produeixin sinèrgies també positives amb la gent que ens envolta. 
 102. La felicitat és fruit del bon criteri, el bon criteri és fruit de l'experiència i l'experiència és fruit del mal criteri (Robín Sharma). #errors → Els errors formen part de la vida i són essencials per al creixement personal.
 103. La felicitat apareix quan el que dius, el que fas i el que penses està en harmonia (Mahatma Gandhi). #congruència → La congruència entre el que pensem, diem i sentim és la clau per trobar la plenitud, la felicitat i mantenir o millorar la nostra salut. Tot detall, per petit que sigui, compta per tenir una vida de qualitat. En cas contrari, la incongruència entre el fer, dir o pensar ens genera un conflicte intern que ens aportarà insatisfacció, sensació de buidor i fins i tot malalties. A més, fer el que els altres esperen de nosaltres ens farà dèbils enfront les adversitats. D'això ve la crisis de la mitjana edat. Per tant, si volem tenir benestar, salut i felicitat no canviem els nostres valors i prioritats per les opinions dels altres.
 104. La felicitat es troba amagada a la sala d'espera de la felicitat (Eduard Punset). #felicitat → O dit d'una altra manera l'expectativa de felicitat d'un esdeveniment supera amb escreix la del propi esdeveniment.
 105. La felicitat no és cap lloc on s'ha d'arribar, més aviat una manera de fer camí. #felicitat → Com de forma irònica va dir Daniel Gilbert de la Universitat d'Harvard, "el lloc on es troba el cos és molt menys important que el lloc on es troba la ment. El cor va allà on el cap el porta, i a cap dels dos li importa molt on vagin els peus". Així doncs, la felicitat depèn de la ment que no para d'anar on vol, d'aquí cap enllà. Per tant, si vols ser feliç deixa de buscar la felicitat perquè no es troba en cap espai físic sinó que que es troba en el temps, viure en el moment present instant a instant i sense expectatives. 
 106. La felicitat no és fer el que un vol, sinó voler el que un fa (Jean Paul Sartre). #felicitat → La felicitat és en les petites coses, en la rutina, en la novetat... Tot depén on posem el focus, si en l'estrès i les exigències dels altres (el que pensem), o bé en la motivació personal que ens il·lusiona el dia a dia (el que sentim).
 107. La forma més fàcil de fer-nos la vida més agradable es fer-se-la agradable als altres (Javier Iriondo). #vida → La nostra felicitat depèn de la serenitat de la nostra consciència, de la nostra pau interior. És important tenir una mentalitat oberta, el cor disposat, el cos actiu i l'esperit animat. I a partir d'aquí, crear una vida, valuosa, de goig, plena de sentit, des de l'adhesió a la realitat o acceptació de les nostres experiències, de moments present i sempre d'acord amb els nostres valors. La vida no es posposa, es viu ara mateix. No hi ha millor inversió que la que es fa un mateix per aprendre a viure millor i fer-ho amb sentit. Per començar un nou capítol, cal passar pàgina.
 108. La gent intel·ligent aprèn de tot i de tots, la normal aprèn de les seves experiències, i la gent estúpida ja té totes les respostes (Sòcrates). #gent → Les nostres experiències i vivències, a més de ser una font d'aprenentatge, modifiquen la nostra percepció sobre les coses. Aprenem també de les persones més properes i l'efecte mirall de veure'ls no com són sinó com som nosaltres. Utilitzem referències de contrast per canviar les nostres percepcions i sentiments. Intentem aprendre de tot i de tothom. Mirem a tots els que ens envolten com a "budes". 
 109. La intel·ligència és allò que utilitzes quan no saps què fer (Jean Piaget). #intel·ligència → L'ésser humà coneix a mesura que experimenta. Però per experimentar necessita l'ús de la intel·ligència.
 110. La ira és un àcid que fa més mal al recipient que la conté que a l'objecte sobre el qual s'aboca (Sèneca). #ira → La ira és una emoció desagradable que cal experimentar-la quan arriba, acceptar-la, gestionar els sentiments associats abans que ens enverini i deixar-la que marxi tal com ha vingut. És una bogeria passatgera per la qual paguem un alt preu: ens altera el nostre estat mental i fins i tot ens pot fer emmalaltir. La ira crònica afecta el fetge. D'aquí la importància d'aprendre a no concedir a ningú aquest poder i a preocupar-nos només per allò que podem fer en el dia a dia per la nostra vida i la dels altres. 
 111. La llibertat suposa responsabilitat. Per això la major part dels homes li tenen tanta por. [George Bernard Shaw#llibertat → Molts no estan disposats a assumir la gran responsabilitat que significa ser lliure i s'empara en el paternalisme o proteccionisme. Erich Fromm va denominar questa actitud com la "por a la llibertat". Es dona fins i tot en qualsevol elecció habitual que hauríem de resoldre nosaltres mateixos, però recorrem a una intervenció superior perquè sigui ella qui decideixi.
 112. La llibertat última és escollir la teva actitud (Viktor Frankl). #actitud → De vegades, anem per la vida maleint la nostra mala sort. És obvi que no sempre ens surten les coses com volem, però això li passa a tothom. El destí no té res a veure amb la teva vida. La vida és el que és, una meravellosa experiència que de vegades esdevé cruel. Però com ens demostra en Viktor Frankl, cadascú de nosaltres té la llibertat de decidir amb quina actitud vol respondre-hi (responsable o victimista) a tot allò que ens passi a la vida.
 113. La màgia és a l'acció. #acció → Si ho fas, fes-ho aviat (fac si facis). T'ajudarà a trobar una solució quan pensis que alguna cosa va malament, que no aconsegueixes assolir el que desitges o estàs encallat. Quina acció conscient faràs en aquest moment per avançar? Posa't en acció, que no ets un arbre!
 114. La malaltia és el resultat no sols dels nostres actes sinó també dels nostres pensaments (Gandhi). #malaltia → Des de l'antic imperi romà ja tenien clara la relació existent entre la nostra salut física i mental, resumida en la famosa frase 'mens sana in corpore sano'. Veiem clarament que patir una malaltia física o tenir bona salut repercuteix en la nostra manera de sentir-nos. Ens costa més veure-ho si li donem la volta,  quan la ment intangible afecta el cos tangible. La bona notícia és, que igual que els pensaments i les emocions negatives influeixen en el nostre estat físic, les positives també. 
 115. La malaltia és l'esforç que fa la natura per curar l'ésser humà (Carl Gustav Jung). #malaltia → Els conflictes mentals i emocionals es manifesten en forma de símptomes o malalties físiques o psíquiques. Són tocs d’atenció que ens diuen que alguna cosa no fem bé. Tenir febre és un mecanisme biològic que accelera la neteja metabòlica de les toxines, virus i bactèries del cos. Per tant, el febre controlat cura. De la mateixa manera, la malaltia té com a finalitat ajudar-nos a reparar el cos. Cal actuar sobre la causa, no el símptoma: l’origen de moltes malalties està en una pauta mental crònica d’emocions negatives. Nosaltres som responsables, en un percentatge molt alt, de la nostra salut i de la nostra malaltia.
 116. La ment pot fer un cel de l'infern o un infern del cel (Milton a El paradís perdut). #ment
 117. La ment pot ser causa tant d'esclavatge com d'alliberament (Buda). #ment
 118. La millor manera d'arribar a algun lloc és deixar d'intentar arribar a algun lloc (Jon Kabat-Zinn). #meta
 119. La millor manera de deixar la preocupació és l'ocupació. #proactivitat
 120. La millor manera de matar el monstre és fer-ho quan encara és petit (Anthony Robbins, 'Despertando al gigante interior'). #problema
 121. La millor manera de viure amb honor en aquest món és ser el que aparentem (Sòcrates). #autenticitat
 122. La mort no és el contrari de la vida, sinó el contrari del naixement, perquè la vida és eterna (Antoni Blay). #mort
 123. La neu cau floc a floc, cadascun en el seu lloc precís (proverbi Zen). #perfecte #harnonia #natura
 124. La paraula aigua no mulla, cal tirar-se a la piscina. #fets
 125. La persona que no està en pau amb ella mateixa està en guerra amb el món sencer (Mahatma Gandhi). #autoconeixement
 126. La por a mort deriva de la por a la vida. Un home que viu plenament està preparat per morir en qualsevol moment. [Mark Twain] #mort → Si no hi estàs d'acord, val més que revisis la vida que portes actualment.
 127. La por d'envellir neix del reconeixement que un no està vivint el que desitja (Susan Sontag). #envellir
 128. La preocupació és una manera de patir dos cops, mai ha curat res i l'únic que fa es robarnos la vida (La vida té está esperando, Javier Iriondo). #precupació
 129. La qualitat de la teva vida depèn de la qualitat dels teus pensaments (Marc Aureli; la nostra vida la fan els nostres pensaments, bons o dolents, tristos o alegres, triomfals o desesperats). #pensament
 130. La qualitat es recorda molt després que s'hagi oblidat el preu (Aldo Gucci) #qualitat → O dit d'una altra manera, les coses barates resulten molt cares.
 131. La realitat és neutra (Gerardo Schmedling; i cadascú la distorsiona com li sembla). #realitat
 132. La recompensa d'una bona acció és haver-la fet (Sèneca ). #acció
 133. La recompensa està en l’esforç, no en el resultat. Un esforç total és una victòria completa. [Mahatma Gandhi#esforç
 134. La resignació és un suïcidi quotidià (Honoré de Balzac). #resignació
 135. La satisfacció no s'obté en la meta, sinó en el camí mateix. L'home és un pelegrí, un homo viator. [Pablo d'Ors, Biografía del silenci#satisfacció
 136. La serenitat ha d'aconseguir-se en el present imperfecte (Invicto, Marcos Vázquez). #serenitat
 137. La teva enveja és la força que em fa avançar i ser millor. #enveja
 138. La trobada de dues persones és com el contacte de dues substàncies químiques: si hi ha alguna reacció, totes dues es transformen (Carl Gustav Jung). #interacció
 139. La veritat és amarga a l'inici i dolça al final, la mentida és dolça a l'inici i amarga al final (Siddharta Gautama "Buda"). #veritat #mentida
 140. La veritat fa mal, però la mentida mata (anònim). #veritat #mentida
 141. La vida és allò que passa mentre fas altres  plans (Allen Saunders i després la va popularitzar John Lennon). #vida
 142. La vida és com sortir a navegar en una barca que sabem amb tota certesa que naufragarà (Shunryu Suzuki Roshi, mestre zen). #mort 
 143. La vida no és com la pinten, sinó com l'acoloreixes. #vida #actitudpositiva
 144. La vida no viscuda és una malaltia de la qual es pot morir (Carl Gustav Jung, la repressió i inhibició del propi ésser dificulta que visquem la vida que realment desitgem o necessitem portar, causant una profunda frustració i patiment). #vida
 145. La vida només t'ensenyarà allò que estiguis disposat a aprendre. #aprenentatge #creixement personal
 146. La vida succeeix en aquest moment. #present #atencióplena
 147. Les coses més importants són aquelles que no es poden pesar y mesurar (Alexis Carrel, pare de la cirurgia vascular). #equilibri #serenitat
 148. Les coses que són fàcils de fer, també són fàcils de no fer (Jim Rohn). #negligència
 149. Les decisions fàcils en el present solen generar vides difícils en el futur. #procrastinar
 150. Les decisions són les frontisses del destí (Edwin Markham). #decidir
 151. Les desgràcies no venen mai soles (i segons el psicòleg català Antoni Blay no és una frase feta; per tant, compte amb el penses i sents). #desgràcia
 152. Les nostres decisions es veuen influenciades per les nostres emocions (Jenny Moix). #decidir
 153. Les petites coses són les grans coses. #detall
 154. Les veritables batalles es lliuren a l'interior (Sòcrates). #ego
 155. L'adversitat és un indiferent no preferit que intentarem evitar, però que acceptarem quan ens arribi. I sempre arribarà. [Invicto, Marcos Vázquez#adversitat
 156. L'alegria es troba en el fons de totes les coses, però a cadascú correspon extreure-la (Marc Aureli). #alegria
 157. L'amistat es mesura per moments, mai per temps. #amistat
 158. L'amor no és amor si s'altera quan hi ha una alteració (William Shakespeare). #amor
 159. L'antídot de la crítica externa és l'estima interna. #crítica
 160. L'ara és l'únic moment on no existeixen els problemes, on tot està bé (Eckart Tolle, El poder de l'ara). #present #atencióplena
 161. L'atenció és la virtut per excel·lència (Pablo d'Ors). #atenció → El focus de l'atenció es dirigeix al canvi, al contrast, a allò original, a allò estrany, al moviment... Cadascú posa el focus en allò que li interessa, se'n diu focalitzar o atenció selectiva. Només veiem allò que volem veure. I també només pensem allò que volem pensar. Només veiem o pensem en allò que ens focalitzem.
 162. L'atzar reparteix cartes, però nosaltres les juguem (Arthur Schopenhauer). #sort
 163. L'autocontrol és el verdader poder (Marco Pierre White). #autocontrol
 164. L'ego ens tira cap avall com si fos la llei de la gravetat (Cyril Connolly). #ego
 165. L'egoisme verdaderament intel·ligent consisteix en procurar que els altres estiguin molt bé, perquè així, un estigui una mica millor (Oscar Wilde). #egoisme
 166. L'entrenament és com escombrar el terra: fer-ho un cop no significa que el terra es mantingui net. #constància
 167. L'error no existeix, tot és aprenentatge. #error
 168. L'èxit consisteix a anar de fracàs en fracàs sense perdre l'entusiasme (Winston Churchill). #persistència
 169. L'home que pateix abans que sigui necessari, pateix més del necessari (Sèneca). #patiment
 170. L'home que s'aixeca és encara més fort que el que no ha caigut (Viktor E. Frankl). #adversitats
 171. L'home sembra un pensament i en recull una acció; sembra una acció, i en recull un hàbit; sembra un hàbit, i en recull un caràcter; sembra un caràcter i en recull un destí. [Swami Sivananda#pensament #acció #hàbit #caràcter #destí
 172. Limitat al present (Marc Aureli). #present → Els pensaments viatgen del futur al passat, passant pel present només de puntetes. La ment és una autèntica maquina del temps que ens porta al passat i al futur a través de les preocupacions. L'atenció plena serveix per tallar d'arrel aquest viatge fatal. Consisteix en aprendre a sentir satisfacció en el que tens ara, a viure el moment present aquí i ara, i a ser conscient del que passa tant al teu voltant com en el teu interior. És així com ens podem enfrontar a l'estrès i gaudir més de la vida.
 173. L'important és el tresor que es troba en el nostre interior (Alexis Racionero Ragué, El viaje del héroe). #autoconeixement
 174. L'important no és caure, sinó saber aixecar-se. #coratge
 175. L'important no és fer el que t'agrada, sinó que t'agradi el que estàs fent (Lev Tolstoi). #agradar
 176. L'ocell mai te por que la branca es trenqui perquè la confiança no la diposita en la branca sinó, en les seves pròpies ales. #autoconfiança
 177. L'ocell no canta perquè és feliç, és feliç perquè canta (William James; abans es creia que per actuar calia sentir i el va descobrir que el sentiment apareix quan s'actua). #sentiment
 178. L'opinió més important sobre la teva vida ha de ser la teva (Invicto, Marcos Vázquez). #opinió
 179. L'únic home que mai comet errors és l'home que mai fa res (Theodore Roosevelt). #equivocar-se
 180. L'única cosa pitjor a no tenir vista és no tenir visió (Helen Keller). #flexibilitat → Cal tenir una mentalitat oberta a allò que pugui venir i a totes les alternatives. Les solucions arriben amb la humilitat, el dubte i la curiositat. L'experimentació constant i audaç és la millor eina per repensar les coses. Com conduir de nit i amb boira que només veus fins on arriba el llum, però que podem fer tot el viatge així. Tenir la ment oberta és pensar com un científic, és a dir buscar els motius pels quals podríem estar equivocats i no només les raons per les que podríem tenir raó. I també a revisar els nostres punts de vista a partir de tot el que anem aprenent. Així doncs, flexibilitat mental per reconsiderar les coses i capacitat de repensar i desaprendre. 
 181. L'univers no té res contra tu, però tampoc et deu cap favor. #queixa
 182. Madurem amb els danys, no amb els anys. #aprenentatge #creixement personal
 183. Mai donis explicacions del que penses o fas, fins que hagis de fer-ho. Potser després d'una estona, tinguis una raó millor. [Ryan Hiday, L'ego és l'enemic#prudència #cautela
 184. Mai he trobat companya més sociable que la soledat (Henry David Thoreau). #soledat
 185. Malgrat que res no canviï, si jo canvio, tot canvia (Honoré de Balzac). #canvi
 186. Mentre visquis, segueix aprenent a viure (Sèneca). #aprenentatge #creixementpersonal
 187. Mirar alguna cosa no la canvia, però ens canvia a nosaltres (Pablo d’Ors, Biografia del silencio). #atenció
 188. M'accepto tal qual soc i per cada defecte veig el doble de virtuts (creença potenciadora). #acceptació
 189. Molta gent no t'escolta, només espera pacient el seu torn per parlar (anònim). #escoltar
 190. Moltes persones es perden les petites alegries mentre esperen la gran felicitat (Pearl S Buck). #alegria
 191. Ni altres persones ni les circumstàncies són responsables de que tu et sentís bé o malament a no ser que els atorguis aquest poder. #responsabilitat
 192. Ni el teu pitjor enemic pot fer-te tant de mal com els teus propis pensaments (Buda). #pensament →  Som esclaus dels nostres pensaments. Som en una societat competitiva acostumada a projectar la nostra frustració i fracassos en els altres, i poc donats a mirar endins nostre. Cal fer introspecció i observar la nostra veu interior i els nostres pensaments. Només així podrem adonar-nos que són les nostres creences les que ens porta una mala vida. I que les emocions negatives que tenim ens encadena. Tota emoció negativa ens encadena. Cal deixar anar i alliberar-se de la nostra motxilla existencial.
 193. Ningú em pot fer mal sense el meu permís (Mahatma Gandhi). #actitud
 194. Ningú és lliure si no és amo de sí mateix (Epictet). #autoconeixement → Realment ningú és lliure fins que no es coneix a sí mateix i sap per què actua com actua. Pots pensar que ets lliure perquè tu prens les decisions que vols, però en realitat ets esclau dels teus pensaments. Estem condicionats les nostres creences limitadores i les nostres pors. Anem en pilot automàtic i reaccionem sense analitzar a les coses que ens passen. Només des de la mentalitat que ens dona la consciència podrem prendre les decisions que més ens beneficiïn. 
 195. Ningú mor per caure en un riu, sinó per quedar-s'hi (Tomàs Navarro). #resiliència
 196. Ningú és lliure si no és amo de sí mateix (Epictet). #llibertat
 197. Ningú pot fer-te sentir inferior sense el teu consentiment (Eleanor Roosevelt). #actitud
 198. No cal venjar-se'n... La gent dolenta es destrueix sola. [Paulo Coelho; i poder-ho veure fa que s'activi la regió del cervell relacionada amb la recompensa i el plaer] #maldat
 199. No carreguis mai més d'un tipus de problema a la vegada. N'hi ha que en carreguen tres: els que van tenir, els que tenen ara i els que s'imaginen que tindran. [Edward Everett Hale#problema
 200. No comencis una dieta que acabarà algun dia, comença un estil de vida que duri per sempre (anònim). #vidasana
 201. No corris, ves a poc a poc, que on has d'anar és a tu mateix (Juan Ramón Jiménez). #atenció No siguis superficial i posa atenció en allò que facis.
 202. No creure't totes les idees que entren pel cap és saviesa; no interioritzar tots els sentiments que entren pel cor és intel·ligència emocional. [Adam Grant, 'Piénsalo otra vez'] #saviesa → Viure les experiència instant a instant, aquí i ara. I com bé diu Adam Grant, no creure't totes les idees que entren pel cap és saviesa, i no interioritzar tots els sentiments que entren pel cor és intel·ligència emocional. És aquesta la finalitat de tenir plena consciència, és a dir deixar de ser ignorant per evitar prendre decisions equivocades que puguin perjudicar la nostra vida. Des de la ment, controlant el nostre dictador intern que és l'ego. I des del cor, sense confondre l'enamorament amb l'amor.
 203. No utilitzem la ment, és la ment que ens utilitza. #ment → El problema que tenim els humans és que la ment ens enganya sense que ens n'adonem. Quan diem la ment, en realitat parlem de l’ego o l’okupa que viu sense permís dins nostre. Com explica Daniel Kahneman, aquest personatge tant present i tant desconegut s’aprofita del sistema 1 o pensament reactiu de la ment que és ràpid, automàtic i emocional. Més difícil ho té amb el sistema 2 o pensament conscient que és lent, reflexiu i amb l’atenció plena. Per tant, no tot és el que sembla: pensar ens enganya i pensar ràpid en enganya encara més ràpid. El cervell actua així per pura supervivència, per no consumir massa energia: actuem segons el primer que ens ve al cap. I d’aquí venen els biaixos cognitius i el fet d’etiquetar la gent i prejudicis.
 204. No critiquis el que no et va tocar viure ni sentir (anònim). #crítica
 205. No és el que no tenim el que ens impedeix ser feliços, sinó la convicció que necessitem allò que no tenim per ser-ho (La vida te está esperando, Javier Iriondo). #infelicitat
 206. No és la càrrega la que et destrueix, sinó la manera com la portes (Lena Horne, actriu i cantant afro-nord-americana). #càrrega
 207. No és possible aprendre si creiem que ja sabem (Epictet). #aprendre #humilitat
 208. No és que no fem les coses perquè siguin difícils, més aviat les fem difícils perquè no gosem fer-les (Luci Sèneca ). #covardia
 209. No és que tinguem poc temps, és que en perdem molt (Sèneca). #temps
 210. No es valora la salut fins que arriba la malaltia (Thomas Fuller). #salut
 211. No esperis a tenir set per cavar el pou (proverbi xinès). #prevenir
 212. No et creguis res, verifica-ho tot (Gerardo Schmedling). #llibertat #interdependència
 213. No et lamentis mai que t'estàs fent vell perquè a moltes persones se'ls ha negat aquest privilegi (proverbi irlandès). #envellir.
 214. No et preocupis, jo també sé oblidar (anònim). #oblit
 215. No et preocupis pel fruit de les teves accions: estigues atent a l'acció mateixa. El fruit ja vindrà quan correspongui. Aquesta és una pràctica espiritual molt poderosa. [El poder del ahora, Eckhart Tolle]
 216. No et preocupis per les persones del teu passat, hi ha una raó per la qual no han arribat al teu futur. #amistat
 217. No existeix la manca de temps sinó la manca d'interès. #temps
 218. No et rendeixis, coses bones estan per arribar (creença potenciadora). #esperança
 219. No facis als altres el que no t'agradaria que et fessin a tu (imperatiu kantià i el principi més bàsic de la decència). #actitud
 220. No facis més grans els teus problemes afegint-hi les teves queixes. El dolor és més tolerable si no li afegeixes res. [Sèneca#problema
 221. No hi ha esclavitud més gran que dir que sí quan vols dir que no (Baltasar Gracián). #conseqüent
 222. No importa si existeix vida després de la mort. L'important és que hagi vida abans de la mort. [Eduard Punset#mort
 223. No hauríem de tenir por a la mort, sinó a no començar mai a viure (Marc Aureli). #mort #viure
 224. No hi ha coses bones ni dolentes fins que les fem així pensant (Shakespeare). #pensar
 225. No hi ha educació com la que dona l'adversitat (Benjamin Disraeli, efectivament no hi ha millor mestre que l'adversitat). #adversitat
 226. No hi ha errors a la vida, només lliçons (el iogui Raman de "El monjo que va vendre el seu Ferrari"). #aprendre
 227. No importa on vagis, ja hi ets (Jon Kabat-Zinn, "Mindfulness en la vida cotidiana"). #atenció
 228. No millorarà el meu present culpant-me pel passat o preocupant-me pel futur (creença potenciadora). #present
 229. No permetis que les teves ferides et transformi en una persona que no ets (Paulo Coelho). #ferida
 230. No permetis que mai ningú et digui el que vals. Tu ets l'únic capaç de saber el teu propi valor. [Muhammad Alí#autoestima
 231. No podem sentir agraïment per tot, però podem sentir agraïment a cada moment (David Steindl Rast, monjo benedictí). #agraïment
 232. No pots saber que se sent en el cim de la muntanya si abans no has estat en la vall més fonda (Robin Sharma, El monjo que va vendre el seu Ferrari). #consciència
 233. No pretenguis que les coses passin com tu vols. Desitja, més aviat, que es produeixin tal com es produeixen, i seràs feliç. [Epictet] #destí → No esperem que els esdeveniments succeeixin com volem, sinó voler que esdevinguin com són, i així la teva vida transcorrerà sense problemes. És el concepte anomenat amor fati dels estoics o amor al destí d’Epictet. No podem canviar el que ens passa, però sí podem canviar com sentir-nos i pensar com podem aprofitar-nos i treure'n alguna cosa positiva de la situació. No és resignació sinó acceptar la realitat i evitar perdre el temps i energia inútilment amb la queixa o lamentació. Ve a ser el mateix que l'acontentament budista: que per dinar tenim formatge, doncs que bé perquè el formatge ens aporta calci, proteïnes, vitamines i minerals; que no tenim formatge, doncs que bé perquè el formatge afavoreix el sobrepès i augmenta el colesterol. Sempre contents.
 234. No puc canviar la direcció de vent, però puc ajustar les meves veles. #actitutpositiva
 235. No s'ha de pensar en quant costa un llibre sinó en quant costaria no haver-lo llegit (Jim Rohn, 'Dotze Pilars') #llibres #lectura #cultura #saber
 236. No som el producte del nostre passat, sinó de les nostres eleccions (Stephen R. Covey). #elegir
 237. No som res i alhora ho som tot. #autoestima
 238. No tens cap obligació de ser la mateixa persona que eres fa cinc minuts (Alan Watts). #aprenentatge #creixementpersonal
 239. No tinc temps, l'excusa imperfecta. #temps
 240. No tinguis por de renunciar a allò bo per anar a per allò gran (creença potenciadora). #determinació
 241. No veiem el món com és, sinó com som nosaltres (Kant; el món és un gran mirall en què ens veiem reflectits i quan etiquetem algú no fem més que reflectir com som nosaltres). #personalitat
 242. No vulguis per als altres el que no vulguis per a tu (Mahabharata, segle VI aC; possiblement és la frase més antiga). #ètica
 243. Només aquell que no fa res no comet errors (Joseph Conrad). #error
 244. Només en l'activitat desitjaràs viure cent anys (proverbi japonès). #activitat
 245. Només hi ha un moment important: ara! És el moment més important perquè és l'únic sobre el que tenim algun poder. [Lev Tolstoi] #ara → La persona més important és sempre amb la persona amb qui estàs, la que està davant teu, perquè qui sap si tindràs tracte amb una altra persona en el futur. El propòsit més important en aquest moment és fer que aquesta persona, la que està al teu costat, sigui feliç, perquè és l'únic propòsit de la vida.
 246. Només que milloris un 0,27% cada dia, en un any hauràs millorat un 100% (Àlex Rovira). #millora #kaizen
 247. Només se que no se res, però encara supero a la generalitat dels homes que no saben això tampoc (Sòcrates; la ignorància socràtica és admetre que no entenem, és la porta que obre el potencial d'intel·ligència). #humilitat #saviesa
 248. Observar sense avaluar és la forma més elevada de la intel·ligència humana (Jiddu Krishnamurti, filòsof indi). #observar
 249. Ocells d'una mateixa ploma arriben junts a patolls (millor volar en la bandada correcta). #companyia
 250. On no puguis estimar, no et demoris (Buda). #estimar → Estima les persones que t'envolten i estima el que fas. En les coses que no valen la pena, és millor no quedar-s'hi massa temps, perquè si ens descuidem, poden acabar formant part de la nostra vida.
 251. Qualsevol llarg viatge comença amb un petit pas (Lao Tse). #viatge
 252. Tots naixem originals i en morim còpies  (Carl Gustav Jung; a la infància som autèntics i purs, mentre que segons creixem ens veiem constrets per les nostres vivències i la repressió de la nostra naturalesa; tendim a adoptar el model de comportament de la majoria). #originalitat
 253. Parla com si tinguessis raó i escolta com si estiguessis equivocat (Adam Grant, 'Piénsalo otra vez'). #flexibilitat
 254. Pensa bé i encertaràs (pensar bé de tothom ens evitarà molts problemes). #pensar
 255. Per estar motivats no fan falta ganes, fan falta motius (Sílvia Congost, Autoestima automàtica). #motivació
 256. Per instaurar un nou hàbit en la nostra vida necessitem de 21 a 33 dies. #disciplina #hàbits
 257. Per molt alt que sigui el tron, sempre estaràs assegut sobre el cul (Michel de Montaigne). #humilitat
 258. Per què s'ha de tenir por dels canvis? Tota la vida és un canvi (H.G. Wells). #canvi
 259. Per realitat i perfecció entenc la mateixa cosa (Spinoza) #realitat → És una manera de dir que la realitat és perfecta tal i com és a cada moment, independentment si ens agrada o no, perquè la realitat no es qüestiona, simplement és.
 260. Pocs de nosaltres som el que semblem (Agatha Christie). #autenticitat
 261. Podem donar aigua, però no set (Gerardo Schmedling). #motivació
 262. Poden els que creuen que poden (Virgili; efecte Pigmalió). #convicció
 263. Pots més del que t'imagines i vals més del que penses (Albert Einstein). #autoestima
 264. Potser la gent oblidarà el que diguis i el que facis, però ningú oblidarà mai com el feies sentir (Maya Angelou). #sentiment → Tractem a tothom amb cortesia i amabilitat. Ajudem a qui ho necessiti. Si no tens res bo a dir a algú, no digues res. En definitiva, sempre deixa la gent que coneguis millor que com la vas trobar.
 265. Prendre decisions és com parlar en prosa, la gent ho fa tot el temps, ho sàpiga o no ('Pensar rápido, pensar despacio' de Daniel Kahnemann). #decidir
 266. Prefereixo envoltar-me de persones que revelen la seva imperfecció, en lloc de persones que falsifiquen la seva perfecció (Charles F. Glassman). #autenticitat
 267. Preocupa't menys pel que tens i més pel que ets (Sòcrates). #autoconeixement
 268. Preparat pel pitjor, espera el millor i accepta el que vingui (actitud estoica). #acceptació
 269. Primer comença, i segon, continua (potser els dos principis més poderosos per a l:èxit segons Brian Tracy). #acció
 270. Primer construïm els nostres hàbits, i després són els hàbits els que ens construeixen a nosaltres (John Dryden). #hàbits
 271. Qualsevol ignorant pot aprendre de l'experiència. El truc és aprendre de les experiències dels altres. [Otto von Bismarck#experiència
 272. Qualsevol relació que et crea mal de ventre s'ha d'engegar a cagar. #relació
 273. Quan al dalai-lama li van preguntar si podia descriure el "secret de la felicitat" en una paraula va respondre: "rutines". #rutina
 274. Quan algú està centrat en la seva vida no necessita buscar aprovació externa (Epictet). #principis #valors *
 275. Quan camines, camina. Quan menges, menja. [Proverbi zen] #atenció → Fem una sola cosa cada vegada.  Tal com diu la psicòloga Jenny Moix, la consciència és un tub molt estret per on només hi cap un sola cosa. Posem el focus en una sola cosa cada vegada, sense simultanejar, si volem fer-la bé. Visquem el moment present i assumim la responsabilitat de fer el que toca fer, per petita que sigui, amb tot l'afecte del món. Centrem-nos en el present, tanquem el passat i no ens preocupem pel futur ja que tampoc hi podem fer massa. Som aquí i ara, el passat ja ha marxat i el futur no existeix. Viure en el passat i en el futur significa que no aprecies allò que succeeix ara i que la vida passa de llarg. Visquem el moment present amb serenitat i satisfacció. Un truc per estar atents al moment present és descriure detalladament en veu alta a nosaltres mateixos allò que estem fent (si hi ha gent davant, millor fem-ho mentalment). És una manera de fer-nos conscients del que fem en aquell moment.
 276. Quan creguis que res pots canviar, recorda que pots canviar-te a tu mateix. [Viktor Frankl] #resiliència
 277. Quan estàs be no necessites demostrar que tens la raó (tenir la raó o ser feliç). #opinió
 278. Quan has de triar i no tries, aquesta és la teva elecció (William James). #triar → La nostra vida és una constant successió de presa de decisions, algunes de les quals necessiten temps per reflexionar. Els factors que determinen el grau de dificultat són la por a equivocar-nos, el risc d'assumir la responsabilitat i la possibilitat de penediment o sentir-nos culpables. Per això, a vegades caiem en el bucle mental del dubte. Aprendre a triar és en sí una tria. La majoria de decisions són emocionals, no racionals. Per tant aprendre a prendre decisions ens farà lliures. Analitzem els beneficis i inconvenients de les opcions i preguntem-nos per què i per a què vull prendre la decisió, i si aportarà benestar a tothom. Tinguem una actitud proactiva i resolutiva i convertim aquesta voluntat en un hàbit. 
 279. Quan la vida sembla difícil i et preguntes perquè, recorda que el professor sempre guarda silenci durant un examen (proverbi).  #desesperació → Es refereix a què en moments de desesperació, no esperis que un déu t'ajudi, sinó que has de ser tu mateix qui ha de demostrar que tens apresa la lliçó de com viure la teva vida.
 280. Quan l'oportunitat arriba, és massa tard per començar a preparar-te. #proactivitat
 281. Quan no sabem a quin port ens adrecem, cap vent és favorable (Sèneca). #meta # #objectiu #missió
 282. Quan patim de manera anticipada no només patim dos cops, sinó que arruïnem l'avui per la por del demà (Sèneca). #patiment #sofriment
 283. Quan penses que algú t'ofèn o t'insulta, no et deixis emportar per aquesta impressió. Recorda que no és el seu comportament el que et fa mal, sinó el teu judici. [Epictet]
 284. Quan t'adonis que penses com la majoria, fes una pausa i reflexiona (Mark Twain; es diu que quan dues ments pensen el mateix, una d'elles no pensa). #alteritat
 285. Quan una porta es tanca, altra se n'obre (llei natural, davant d'un infortuni...). #alternativa
 286. Quan vas néixer, vas plorar mentre el món s'alegrava. Viu la teva vida de manera que quan moris, el món plori mentre tu t'alegres. [Robin Sharma, 'Manifiesto para los héroes de cada día'#vida
 287. Quant més gran sigui la dificultat, major serà la glòria (creença potenciadora). #dificultat
 288. Que arribis a ser qui ets (Píndar). #autoconeixement → El desconeixement que tenim de nosaltres és la causa de repetició de conductes, reaccions o creences que ens condicionen i sovint ens fan patir. Per això és tan important aprofundir en l'autoconeixement i conèixer la programació del nostre cervell. Una de les coses que hauria de ser la prioritat en la nostra vida és conèixer el software que portem instal·lat i que determina la manera com interpretem el món. Només a través de la interiorització podrem actualitzar el nostre mapa mental i emocional per una nova i ampliada versió que ens alliberi i ens faciliti una millor vida. Tenim un gran repte i és entrar de ple en el procés de l'autoconeixement i transformació. No és racional que coneguem millor les diferents aplicacions del telèfon mòbil que a nosaltres mateixos. 
 289. Que la teva medicina digui el teu aliment, i l'aliment la teva medicina (Hipòcrates). #alimentació
 290. Qui creu no sap i qui sap no creu. #Creure #saber
 291. Qui diu tot el que pensa, no pensa tot el que diu (Antoni Bolinches; ve de l'aforisme d'Aristòtil "El savi no diu tot el que pensa, però pensa tot el que diu"). #pensar
 292. Qui fa el que estima, està beneïdament condemnat a l'èxit (Facundo Cabral). #propòsit
 293. Qui mira cap enfora, somia. Qui mira cap endins, desperta (Carl. G. Jung). #autoconeixement
 294. Qui pot canviar els seus pensaments pot canviar el seu destí (Stephen Crane). #pensament
 295. Qui tanca la boca no ensenya les dents. #prudència
 296. Qui té per què viure, trobarà com fer-ho (Friedrich Nietzsche, també citada per Viktor Frankl). #proposit
 297. Qui vol fer alguna cosa, troba el mitjà. Qui no, l'excusa. #motivació
 298. Qui et fa mal et fa fort, qui et critica et fa important, qui t'enveja et fa valuós i qui et rebutja et fa un favor (anònim). #relació
 299. Quin tresor més gran trobar a algú amb qui poder parlar com amb tu mateix! [Marc Tul·li Ciceró#amistat
 300. Rere de la ira sempre hi ha el desig de tenir raó. #ira
 301. Res es particularment difícil si ho dividim en treballs petits (Henry Ford). #meta
 302. Res està escrit (només està escrit en les nostres ments, escena de la pel·lícula Laurence d'Aràbia). #lliurealbir
 303. Res no s'oblida més a poc a poc que una ofensa; i res més ràpid que un favor (Martin Luther King). #ofensa #favor
 304. Res succeeix fins que alguna cosa es mou (Albert Einstein). #motivació
 305. Res succeeix si primer no hi hagut un somni (Carl Sandburg). #somni
 306. Sé que aconseguiré tot el que em proposi (creença potenciadora). #optimisme
 307. Sempre reculls allò que sembres. #causalitat →  Anomenada llei de la collita o la llei universal de la causa i l'efecte (kharma). Adverteix de les conseqüències nefastes que té una mala conducta, ja que recolliràs reaccions similars a les sembrades. La dita en català és "qui sembra vents, recull tempestats".
 308. Sense salut la vida no és vida (Buda). #salut → El nostre cos és l'embolcall del que som, és el nostre vehicle que tenim per moure'ns pel món i per aconseguir els nostres desitjos i propòsits. I hauríem d'estar-ne eternament agraïts per la seva labor. Per això hem de mantenir-lo ben cuidat i en perfecte estat per poder oferir la nostra millor versió possible. Sens dubte que a partir de cuidar-nos començarem a sentir-nos millor. I el millor de tot és que el control de la salut física és, en un alt percentatge, a les nostres mans. Fa cinc anys com estaves físicament? I avui? I com voldries estar d'aquí cinc anys?
 309. Ser feliç és un hàbit, tu l'esculls (creença potenciadora). #felicitat
 310. Ser persona significa ser responsable (Antoine de Saint-Exupéry). #persona
 311. Si algú aconsegueix provocar-te i fer que perdis la tranquil·litat, la teva ment és còmplice (Epictet). #tranquil·litat
 312. Si avui plantes una llavor, no pots tornar demà amb l'esperança de veure un arbre. #expectativa
 313. Si canvies la manera de veure les coses, les coses que mires canvien (creença potenciadora). #actitud
 314. Si canvies la ment, canvies la vida. #ment
 315. Si el camí és difícil és que vas en la direcció correcta. #camí
 316. Si el teu mal té remei, ¿per què et queixes? Si no en té, ¿per què et queixes [proverbi oriental#queixa #actitud positiva
 317. Si erres no et tractis malament, 'errare humanum est' deia Sèneca (principi bàsic de Salut mental). #equivocar-se
 318. Si estàs deprimit vius en el passat; si estàs ansiós vius en el futur; si estàs en pau vius en el present. [Lao Tsé#present
 319. Si has fet el correcte, ha d'estar satisfet, independentment del resultat (no és responsabilitat de l'univers que es compleixin els teus desitjos). #resultat
 320. Si ho pots tolerar, tolera-ho. Deixa de queixar-te. [Marc Aureli#adversitat
 321. Si la muntanya no va a MahomaMahoma va a la muntanya (Francis Bacon). #iniciativa
 322. Si no canviem no creixem, si no creixem, no vivim. [És curiós quan algú et diu en forma d'elogi i amb tota la bona voluntat "no canviïs mai!"] #canvi
 323. Si no controles la teva ment, algú altre ho farà. #manipulació
 324. Si no emociones, no existeixes (Gemma Fillol). #emoció
 325. Si no ets feliç amb allò que tens, difícilment ho seràs amb allò que et falta (Erich Fromm). #necessitat → La insatisfacció crònica de l'ego. Recorda també la frase de Buda “no és més ric el que té més, sinó el que menys necessita". El nostre desig de tenir més, en el pla material o emocional, és font de preocupacions i desencants. Quan aprenem a viure amb allò que tenim i gaudim del que ens brinda la vida, sentim plenitud. No vol dir que deixem de tenir objectius a la vida, sinó que hem d'agrair allò que tenim i allò que la vida ens dona a cada moment. Si ens focalitzem en allò que ens falta no podrem gaudir del que tenim ara.
 326. Si no pots canviar el teu destí, canvia la teva actitud (Amy Tan). #actitud
 327. Si no saps cap on vas, qualsevol camí t'hi portarà (Lewis Carroll, Alícia en el país de les meravelles). #meta
 328. Si pots apreciar el miracle que amaga una sola flor, tota la teva vida canviarà (Buda). #detall → Si ets capaç de meravellar-te per les petites coses, com un nen quan les veu per primer cop, podràs ser feliç. El secret és aprendre a valorar les coses i les persones pel que són, un miracle únic i irrepetible.
 329. Si prens una mala decisió fruit d'una reacció emocional, aviat tindràs un problema addicional. #decidir
 330. Si soc el que tinc i el que tinc ho perdo, ¿qui soc? [Erich Fromm#ser
 331. Si té solució, per què plores? I si no en té, per què plores? [Buda] #preocupació → Tothom té problemes. El problema afegit està en com reaccionem davant d'aquest problema. Si té solució, té sentit gastar energies per solucionar-lo; si no en té, la millor opció és acceptar-lo i integrar-lo a la teva vida de la millor manera possible. Si demà em diuen que em moriré, tinc dues opcions: plorar i desesperar-me, o acceptar-ho i agrair que posats a morir, almenys jo sé quan i això em dona opció a triar com visc els meus darrers dies. 
 332. Si tenim una vida còmoda ara, tindrem una vida incòmoda després. #disciplina
 333. Si tens un ull posat en el destí que esperes aconseguir, només te'n queda un altre per a què et guiï en el viatge (per tant, gaudeix del camí; Robin Sharma, El monjo que va vendre el seu Ferrari). #camí
 334. Si vols ajudar els pobres, el primer que has de fer és deixar de ser un pobre. #generositat → Practiquem la generositat i la cortesia en les converses i deixem que ens parlin els altres dels seus interessos, la seva ocupació, la seva família i els seus problemes. Fem el que creiem que és correcte. I sobre tot ajudem i servim els altres. Aquestes virtuts juntament amb la bondat són el secret d'una bona vida. Fer una bona obra que beneficiï a algú, sense esperar res a canvi, és la millor recompensa que pots tenir. Segons Marc Aureli, no cal buscar una tercera recompensa com fan els vanitosos ignorants.
 335. Si t'ataquen per alguna cosa falsa, sent llàstima per la seva ignorància (com els nens i els animals, tenen poca capacitat de raonament). #crítica
 336. Si t'ataquen per alguna cosa que és certa, riu-te'n i accepta-ho (una vegada acceptis els teus defectes ningú podrà utilitzar-los contra tu perquè deixaran de tenir efecte). #crítica
 337. Si tu creus que pots, podràs (efecte Pigmalió o placebo; la confiança dels altres en nosaltres ens dona ales)#convicció
 338. Si un problema té solució, no cal preocupar-se'n. Si no en té, preocupar-se no serveix de res. [Proverbi xinès#problema
 339. Si un ou es trenca des de fora, s'acaba la vida; si es trenca des de dins, la vida comença. #consciència #josuperior #essència
 340. Si vols alguna cosa bona, busca-la en tu mateix (Epictet). #autoconeixement
 341. Si vols canviar el món, canvia’t tu mateix (Mahatma Gandhi). #món
 342. Si vols conèixer el teu passat, mira el teu present, que és el seu resultat. Si vols conèixer el teu futur, mira el teu present, que és la seva causa. [Buda#causalitat
 343. Si vols millorar, has d'estar disposat a ser ridiculitzat (Epictet). #crítica
 344. Si vols tornar boig el teu enemic, tot el que has de fer és perdonar-lo (Paulo Coelho). #enemic
 345. Sigues amable sempre, doncs cada persona amb qui et creues està lliurant una batalla de la qual no en saps res (Plató). #amabilitat
 346. Sigues el teu propi espectador. Busca el teu propi aplaudiment. [Sèneca, sobre l'opinió dels altres#opinió
 347. Sigues realista: planeja un miracle. [Osho, sobre la importància de la visualització positiva#visualització
 348. Som allò que fem repetidament (Aristòtil). #valors
 349. Som allò que pensem que som. #creenca → Les creences són el filtre mental a través del qual interpretem la realitat. Disfressades de veritats absolutes, no admeten ser qüestionades, i sovint limiten el nostre aprenentatge, el nostre potencial i la nostra creativitat. Es generen a partir d'idees que confirmem, d'una manera o altra, mitjançant la nostra experiència personal. I marquen les nostres decisions, actituds i accions al nostre dia a dia. 
 350. Som el que hem menjat (Josep Pla). #vidasana
 351. Som gent estranya. Ens passem la vida fent coses que detestem a fi de guanyar diners per comprar coses que no necessitem i impressionar persones que no ens cauen bé. [Laurence J. Peter] #gent → El drama de l'home actual és que quant més s'omple de bens materials, més es buida interiorment. Perd el temps i la salut per acumular béns i desconeix que la veritable riquesa no és "tenir" sinó "ser". Tenir diners no és dolent, l'important és no ser esclau dels diners. Cal deixar anar llast per poder elevar-se. I no ens compliquem la vida nosaltres mateixos.
 352. Som les decisions que prenem (Meryl Streep). #decidir → Les nostres decisions defineixen qui som. Cada decisió que prenem diàriament perfila alguna cosa més que allò que ens ve de gust en un moment donat; reflecteix també l'essència de la nostra personalitat. Segons Raymond Kurzweil el fet d'escollir en què invertim el nostre temps és la decisió més determinant de totes. El tipus de vida que portem, la feina que tenim i amb qui compartim els nostres dies són el resultat directe de les decisions puntuals preses en algun moment. Les eleccions no són del tot lliures, estan condicionades per la nostra personalitat modelada per la nostra genètica, l'educació rebuda de l'entorn i de les experiències viscudes.
 353. Som lliures aquí i ara. Però la ment imagina el captiveri. [Nisargadatta]
 354. Som tan addictes a la queixa perquè és l’excusa per no canviar (Joaquim Jubert, neuròleg). #queixa
 355. S'ha de menjar per viure, no pas viure per menjar (Sòcrates). #vidasana
 356. S'ha de treure el millor del pitjor. #actitud
 357. Tal fas, tal trobaràs (llei de la collita, com sembraràs, colliràs). #causalitat
 358. Tant si creus que pots fer una cosa com si creus que no pots, tens raó (Henry Ford; base de la PNL). #poder
 359. Tanta gent avergonyida del seu cos i tan poc de la seva ment. #ment
 360. Tenim dues vides. La segona comença quan ens adonem que només en tenim una. [Confuci#consciència #josuperior #essència
 361. Tot allò que ens irrita dels altres ens porta a una entesa de nosaltres mateixos (Carl Gustav Jung). #ser
 362. Tot amb moderació, fins i tot la moderació (Oscar Wilde). #moderació
 363. Tot arbre es coneix pels seus fruits (proverbi de Jesús de Natzaret). #causalitat
 364. Tot depèn de tu (Osho). #responsabilitat
 365. Tot el món ho fa el millor que sap (Borja Vilaseca). #comprensió
 366. Tot és efímer: el record i l'objecte recordat. [Marc Aureli] #record → Tot té caducitat. Tenim por de perdre el que creiem tenir, però en realitat no tenim res. Només és qüestió de temps. L'aferrament és irracional, per tant no perdem el temps en alterar-nos per les coses urgents i centrem-nos en les importants com són la llibertat, el temps, la salut i la tranquil·litat.
 367. Tot ésser humà, si s'ho proposa, pot ser escultor del seu propi cervell (Santiago Ramón y Cajal). #aprenentatge #creixementpersonal
 368. Tot el que es practica s'aprèn. #persistència
 369. Tot el que et molesta dels altres és només una projecció del que no has resolt de tu mateix (Siddharta Gautama Buda). #acceptació
 370. Tot el que escoltem és una opinió, no un fet. Tot el que veiem és una perspectiva, no la veritat. [Marc Aureli#subjectivitat
 371. Tot lloc és aquí i tot moment és ara (Buda). #moment → Si volem gaudir de debò de la vida, hem d'aprendre a viure a l'aquí i ara. Només en el present. Omplim el dia de moments presents i la vida ens canviarà. Aquesta és la base del mindfulness o atenció plena, la manera d'asserenar la ment del soroll de l'excés de passat o futur. Dit d'una altra manera, pot ser que no tots els dies siguin bons, però hi ha moments bons tots els dies. L'atenció plena és una tècnica per aprendre a ser més conscients dels pensaments, les emocions, el cos, els impulsos i desitjos, i en general de tot el que ens envolta. Deixant de planificar constantment el futur o rumiar sobre el passat, deixarem de preocupar-nos. 
 372. Tot succeeix per una raó. #causalitat #kharma
 373. Tot ensenyament és com una barca per passar a l'altra riba. Un cop hi arribem, no té sentit seguir carregant amb la barca. Cal seguir caminant. [Buda; el dolor pot fer-nos savis, la qual cosa no vol dir que haguem de quedar-nos amb ell.#dolor
 374. Tot es crea dues vegades (Stephen Covey, visualització creativa). #imaginar
 375. Tot és impossible fins el dia que passa (Plini el Vell i esmentada posteriorment per Nelson Mandela). #possible
 376. Tot és sempre nou i diferent. Absolutament res és ara com fa un instant. [Pablo d’Ors, Biografia del silencio#canvi
 377. Tot lloc és aquí i tot moment és ara (Buda). #atenció → És la base del mindfulness. Si volem gaudir de debò de la vida, hem d'aprendre a viure a l'aquí i ara. Només en el present. Omplim el dia de moments presents i la vida ens canviarà.
 378. Tot va bé si acaba bé (William Shakespeare). #resultat
 379. Tot el nostre malestar per allò que no tenim procedeix de la nostra manca de gratitud pel que tenim (Daniel Defoe). #gratitud
 380. Tots els nostres enemics són mortals (Paul Valéry). #enemic
 381. Tots som actors en aquesta obra que és la vida, i un bon actor no es lamenta pel paper que li ha tocat, simplement l'interpreta de la millor manera (Epictet). #acceptació
 382. Tots tenim angles morts en els nostres coneixements i opinions (Adam Grant). #opinió → Fins i tot quan els nostres cervells funcionen amb normalitat, tots som vulnerables a una certa versió del síndrome d'Anton, un dèficit de la consciència pel qual el pacient ignora que té una discapacitat física en forma de ceguesa. És a dir, que és cec de la seva pròpia ceguesa. Passa el mateix amb les opinions i la resistència per actualitzar-les. Hem de revisar el nostre procés de raonament.
 383. Tres són els miralls que formen la imatge d'una persona: el primer és com es veu un mateix, el segon com et veuen els altres, i el tercer reflecteix la veritat. [aforisme xinès#autoconeixement
 384. Tu tens poder sobre la teva ment, no sobre els esdeveniments. Adona't d'això i trobaràs la teva força. [Marc Aureli, la dicotomia de control#control
 385. Un clau en treu un altre. #sentiment
 386. Un dels majors remordiments en la vida és ser el que altres voldrien que fossis, en lloc de ser tu mateix (Shannon L. Alder). #remordiment
 387. Un error no es converteix en veritat pel fet que tot el món cregui en ell (Mahatma Gandhi). #error
 388. Un hauria examinar-se a si mateix abans de pensar en condemnar els altres (Molière). #autocrítica
 389. Un home conseqüent creu en el destí, un capritxós creu en la sort (Benjamin Disraeli). #destí
 390. Un home no hauria de tenir por de la mort, hauria de tenir por de no començar mai a viure (Marc Aureli). #viure → Dit d'una altra manera, no hauríem de tenir por a la mort sinó de no haver viscut suficientment.
 391. Un pessimista veu problemes a cada ocasió. Un optimista veu una ocasió a cada problema. [Winston Churchill] #optimisme
 392. Un viatge de mil quilòmetres comença amb el primer pas (Lao Tse). #inici
 393. Una gran flama va seguir una diminuta espurna (Dante Alighieri). #canvi
 394. Una persona canvia per dues raons: per inspiració o per desesperació. És a dir, perquè ha après massa o perquè ha patit suficientment. [Alan Watts#canvi
 395. Una persona no pot estar còmoda sense la seva pròpia aprovació (Mark Twain). #autoimatge
 396. Una persona que no s'alimenta dels seus somnis envelleix aviat (Shakespeare). #somni
 397. Val més penedir-se de no haver sortit a la mar, que d'haver-hi sortit (dita marinera). #prudència
 398. Veure és creure, però sentir és la veritat (Thomas Fuller, M.D.). #emoció
 399. Viu com si t’haguessis de morir demà, aprèn com si el món hagués de durar per sempre (Mahatma Gandhi). #viure #aprendre
 400. Viure significa assumir la responsabilitat de trobar la resposta correcta als problemes que el fet de viure planteja i acomplir les tasques que la vida assigna contínuament a cada individu (Viktor Frankl). #viure
 401. Voler canviar a una altra persona és com si un pacient va amb una dolència i el metge li recepta un remei per al veí (Anthony de Mello). #pertorbació

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari.