🅼 Ment

PLA D'ACTUACIÓ DE SALUT MENTAL
[Tenir cura de la ment]

🅲🅾🆂   ðŸ…¼ðŸ…´ðŸ…½ðŸ†ƒ   ðŸ…´ðŸ†‚🅿🅴🆁🅸🆃

Qualsevol canvi extern requereix primer un canvi intern 
(una ment dèbil mai crearà un cos fort).

Canvia el sistema operatiu mental

Cal cuidar la ment per enfortir el "jo superior", 
no per cultivar narcisisme.

La qualitat de la teva vida depèn de la qualitat de la teva ment. I una manera de trobar l'equilibri i la pau interior necessària per estar satisfet amb el dia-a-dia és tenir cura del cos, la ment i l'esperit. I la ment és la que ens fa ser lliures o esclaus, depèn de cadascú.

El nostre benestar dependrà de la cura que tinguem amb les dimensions principals que són el cos, la ment i l'esperit. Les tres dimensions alhora ens representen per igual i si ens descuidem d'alguna, tard o d'hora tindrem algun o alguns problemes físics, psíquics i/o emocionals.

No serveix de gaire centrar-se per exemple en el cos, mentre tenim la ment estressada o l'esperit inquiet. Si volem tenir una vida plena, la clau és aconseguir l'equilibri entre elles. No és fàcil, però tot s'aprèn. I la cura tampoc és temporal, s'ha de practicar de per vida. 

Quan una de les tres dimensions queda desatesa, apareix el malestar i el patiment. Tots hem passat per aquí en algun moment de la vida, o bé aquest malestar es manté de manera crònica. En aquest cas, tenim molts números d'emmalaltir, des d'un simple mal de cap a malalties greus. El cos és savi i quan té alguna mancança ens avisa a través de la manca de salut en forma de malaltia.

Quantes persones hi ha que aparentment tenen una bona vida, però se senten buides perquè els falta alguna cosa i no saben què. I intenten trobar la solució fora quan la tenen a dins. Només cal tenir inquietud per explorar el seu interior. La majoria no sabrà mai que la seva vida es troba en pilot automàtic, que no escull de manera conscient els seus pensaments ni accions, sinó que es guiat per les inèrcies socials i les reaccions emocionals. Si no estem atents serem titelles en mans dels impulsos inconscients.

Tenir una bona salut i bon aspecte forma part de la necessària cura del cos. Per això, és importantíssim la dieta i l'exercici físic. De la mateixa manera, tenir una ment musculada s'aconsegueix a través de la lectura, però també és necessari tenir una ment serena, sense pensaments nocius ni preocupacions, preparada per gestionar les emocions de manera adequada i per prendre les millors decisions a cada moment. I la millor manera de tenir la ment a punt és quan ens enfoquem en el present, en l'aquí i l'ara. Una eina per asserenar la ment del soroll de l'excés de passat o futur és a través de l'atenció plena o mindfulness.

De filosofia no en tinc ni idea, només busco aprendre'n. I n'he trobat una, els preceptes de la qual encaixen amb la meva personalitat, l'estoïcisme. Per exemple, de sempre he tingut clar que qualsevol cosa valuosa que he desitjat m'ha exigit abans passar per algun patiment a curt termini amb l'objecte d'obtenir plaer a la llarga. Si aprofundim, segons el diccionari, una persona estoica és aquella que sap suportar els mals amb fermesa i no li afecten les passions. Una filosofia anomenada com l'art de viure una bona vida, on el propòsit final és aconseguir la felicitat -eudaimonia. I aquesta felicitat es basa a la vegada en dos aspectes, en la virtut (actuar sempre amb virtut) i en la tranquil·litat (un estat mental de serenitat mental -ataraxia- per evitar el patiment emocional). De fet l'estoïcisme comparteix molts elements amb el budisme, però amb més acció i no tant meditant. El fundador d'aquesta magnífica filosofia perenne va ser Zenó de Cítion i vint-i-cinc segles els seus principis ens continuen aportant qualitat a la nostra vida. Els grans seguidors, mestres, savis i referents estoics són l'emperador Marc Aureli, l'esclau Epictet i l'escriptor Sèneca. Una frase que resumeix la saviesa de l'actitud estoica és "preparat pel pitjor, espera el millor i accepta el que vingui".

També he trobat que l'hedonisme d'Epicur l'encerta a l'hora de portar una vida que podem anomenar de felicitat. La postura de duresa i insensibilitat estoica segurament que facilitava molt la vida en aquella època dura, també en aquesta. Però una vida amb alegries és millor que trista.  Això de buscar el màxim de plaer i evitar el dolor, no està gens malament i convé tenir-ho molt en compte. Tenir auto-recompenses en plaer no és una cosa tangible, però són necessàries per enfortir l'autoestima i la satisfacció personal. I de pas, estalvies en farmàcies, psicòlegs o metges. Tal com diu Walter Riso, ser hedonista no és promulgar la vagància, la irresponsabilitat o els vicis que atempten contra la salut, sinó que és viure intensament i exercir el dret a sentir-te bé i exprimir a cada moment agradable al màxim. De fet, la neurociència en parla del plaer i el dolor quan afirma que en experimentar sensacions de plaer o dolor en algun determinat estat emocional, el cervell busca la causa i la registra en el sistema nerviós per permetre prendre millors decisions en el futur.

Independentment on vagis, la salut mental es demostra amb la manera de viatjar per la vida.


Vint suggeriments:
 1. La televisió. És un lladre del temps i una màquina d'embrutar els cervells. Limita el temps que mires la televisió, sigues selectiu amb els programes. Dosifica l'oci i limita les distraccions. A Invicto es defineix el temps com la matèria prima de la vida, un recurs no renovable que s'esgota igual de ràpid independentment de l'ús que en facis.
 2. Carregat d'energia vital. Per tenir ben carregades les piles i sentir-nos millor cal menjar bé, fer exercici físic regular i mantenir una actitud positiva. I evita tant com puguis les persones o situacions tòxiques que ens treuen vida Tingues cura del que entra per les orelles: les notícies d'actualitat, les tertúlies i determinada premsa son autèntica brossa per a la ment; el filòsof Kierkegaard detestava els diaris i la xerrameca.
 3. Eines de gestió. Busca eines de la gestió de les activitats i del temps que a més d'ajudar-nos a descansar la ment, ens ajuda a ser proactius. A la meva parella li va molt bé la llibreta Bullet Journal. A mi em funcionen millor les següents aplicacions:
  • App aCalendar com a calendari per recordar esdeveniments
  • App To Do per gestionar les tasques a realitzar
  • App Google Keep per anotar recordatoris
 4. Lectura. Alimenta la ment amb la lectura de bons llibres. Crea l'hàbit de la lectura diària, tenint en compte la seva qualitat no la quantitat de llibres. De temàtica d'autoconeixement i creixement personal n'hi han molts i bons. Busca llibres que et motivin per aprendre i madurar cada dia una mica més. Els meus llibres favorits.
 5. Mentors o referents. Busca possibles mentors o referents que ens inspirin a millorar. Aprèn dels grans referents i savis de la història i també de l'exemple de mestres actuals com Borja Vilaseca amb el manual d'instruccions de la condició human o eina d'autoconeixement anomenada EnneagramaMario Alonso Puig sobre les emocions, Eckhart Tolle amb el poder del present i el cos del dolor, Gaspar Hernández del programa l'Ofici de viure, Ã€lex Rovira i la seva inspiració en la bona sort i Walter Riso que ens ensenya a incrementar l'autoestima. Aprèn també de les persones més properes i l'efecte mirall de veure'ls no com són sinó com som nosaltres.
 6. La millora constant. És curiós que en el nostre idioma no tinguem un equivalent a la paraula japonesa kaizen, encara que no sorprèn. Practica el kaizen o millora constant i fes canvis de mica en mica, qualsevol cosa per petita que sigui i que faci la teva vida millor. Aquesta pràctica tindrà un gran impacte a la teva vida. Intenta aprendre qualsevol activitat (per exemple, aprendre anglès). L'èxit s'aconsegueix a llarg termini amb les petites decisions del dia a dia. Allò que determina el propi destí són les nostres decisions (que controlem), no les nostres circumstàncies (que no controlem). Evidentment, practicar el kaizen requereix un compromís constant i amb suport de l'acció. Millora constantment la teva habilitat per gaudir de la teva vida.
 7. Practica l'estoïcisme adaptat a l'actualitat. Si actuem amb modèstia i ens esforcem per tenir coneixements (saviesa), tractem bé els altres i tenim paciència (justícia), actuem malgrat la por (coratge) i superem els obstacles i temptacions (disciplina), segurament ens anirà bé a la vida. Per a més informació ves a l'estoïcisme o l'art de viure una bona vida (també pots escoltar El estoico a través de Spotify)
 8. Practica també l'hedonisme. Epicur orientava l'estil de vida en acumular el màxim de plaer i reduir al màxim del dolor. No hi ha cap mal en voler gaudir i treure profit a les coses que ens envolten, sense ser-ne esclau d'elles, sense ser-ne víctima de l'addicció i sense que sigui nociu per a tu ni els altres. Cadascú té les seves preferències per aconseguir-ho. Gaudir del plaer i de la vida no és contraproduent.
 9. Calmar la ment. Fer meditació habitual per calmar la ment (uns minuts cada dia): un cervell descansat és més sa, eficaç i pràctic. Hi ha moltes app que et poden ajudar a iniciar-te en la meditació (a mi m'ha anat bé una que es diu Mindfulness Meditación guiada). I en el llibre "Tómate un respiro! Mindfulness" del Dr. Mario Alonso Puig es troben les adreces per baixar quatre exercicis de meditació que estan força bé. I si et costa fer meditació, Eckhart Tolle a 'Una Nueva Tierra' diu que prendre consciència de la respiració diverses vegades al dia és el mitjà de transformació més poderós que tenim per aturar la ment, crear espais de vida i de consciència. El fet de prendre consciència de la respiració ens obliga a estar en el moment present completament desperts i en alerta, la clau de tota transformació interior. També va bé caminar a poc a poc.
 10. Aprèn de la gent. Tal com diu la programació neurolingüística (PNL), identifica què vols millorar, analitza com ho fa la gent que ho fa bé i copia el model o allò que millor s'adapti a tu. No cal reinventar la roda. Un exemple, hem d'aprendre dels habitants de Okinawa (Japó), coneguts pel seu alt percentatge de gent que viu més de 100 anys amb una qualitat física i mental envejable. Aquest fet no és casual sinó causal.
 11. Viu el moment, aquí i ara. Pots començar el teu viatge personal quan tu vulguis, avui mateix, aquí i ara. Enfocar-te en el present és el secret per gestionar la ment. Reinventat. Fes el clic. Tota la vida he tingut un hàbit ben afermat en la ment, que era esperar la plenitud de la vida en el futur, és a dir, en aquell moment que mai arriba, quan la porta d'accés la he tingut sempre davant meu: el moment present. Allò que fem ara mateix, el que sigui, és el gran propòsit del moment. No hi ha res més important. Presta atenció al present, aquí i ara. Tagore deia: "si de nit plores pel sol, no veuràs les estrelles. Doncs això.
 12. Tenir hàbits positius. La millor manera de viure una bona vida és tenir hàbits positius, la llei de la causalitat ho avala. De vegades amb el simple fet d'evitar-ne de negatius, la vida ens canvia radicalment (menys per menys és més). I de retruc, les emocions negatives es reduiran de manera significativa. Important: per canviar d'hàbits abans cal canviar d'identitat, en cas contrari els nous hàbits suposaran un sacrifici que tard o d'hora acabaràs abandonant. I com es canvia la identitat? A través de l'autoconeixement, només quan ets capaç de millorar com et veus i entendre l'origen dels teus pensaments, seràs capaç de canviar el comportament sense esforç. La verdadera solució està a l'interior (veure Esperit). Els hàbits que ens ajuden a millorar la salut i mentalitat són les millors inversions que podem ja que tenen transferència positiva a quasi tots els àmbits de la nostra vida.
 13. Les emocions. No evitis les emocions, gestiona-les. Analitza constantment la idoneïtat de cadascuna de les emocions que tinguis i la seva intensitat, des de la raó i no per una reacció. I no etiquetis conductes, les persones no només són, també es comporten.
 14. Els pensaments. Els pensaments distorsionadors generen emocions exagerades i comportaments equivocats, amb els consegüents  mals resultats. Totes les nostres crisis són el resultat del pensament a curt termini: mentre surem en el riu, enfoquem l'atenció sobre la propera roca i no veiem la cascada del darrere (síndrome de Niàgara). No es tracta de ser perfectes sinó de progressar mica a mica per convertir-nos en la millor versió de nosaltres mateixos, millorar la mentalitat i el comportament, i per tant els resultats. Els nostres pensaments, creences i emocions representen una espècie de lent per on veiem el món. Canviant aquesta lent, canviem la nostra visió del món. Així de senzill!
 15. Evita emprenyar-te. Enfadar-se per una situació no la millorarà, a més de dificultar la teva capacitat de raonar, li estàs donant poder a qui et vol danyar en permetre-li que pugui alterar el teu estat mental. No concedeixis a ningú aquest poder. Si et provoquen amb facilitat, et controlen amb facilitat. La ira és una emoció que tots tenim pràcticament a diari en major o menor grau i que cal gestionar si no volem que ens enverini. No hem d'assumir que hi hagi mala intenció en les accions dels altres, possiblement es tracti d'una distracció o incompetència. Epictet es preguntava ¿Com pots saber si algú ha obrat malament si no coneixes els seus motius? Recordem també el principi de Hanlon "no atribueixi a la maldat el que pot ser explicat per l'estupidesa". Només quan el meu estat d'ira és important, acostumo a escoltar la cançó "Rata de dos patas" de Paquita la del Barrio mentre penso en el personatge odiós, me'n ric i quan acaba la cançó deixo de pensar-hi. I si cal, la poso en el Facebook i qui em coneix ja sap que és la meva teràpia.
 16. Deixa de ser "normal". En la societat actual, ser normal implica tenir sobrepès, menjar malament, ser sedentari i llegir poc o res. Segueix el teu propi destí, no el camí marcat pel pensament grupal i l'efecte ramat de la societat. No actuïs per imitació, guia't per la raó i pensa en qui voldries convertir-te. Marca certa distància amb la massa i no imitis comportaments que no t'afavoreixen. Crea la teva tribu amb gent que et faciliti el teu procés de millora i evita qui t'ho dificulti.
 17. La flexibilitat. És un senyal de bona salut mental que et permet adaptar-te a un món canviant. Que algun dia et desviïs del pla previst, no passa absolutament res, no t'auto-castiguis. Els teus objectius estan al teu servei, no al revés. 
 18. La gratitud. Donat que l'atenció condiciona l'emoció, si la poses en el que et falta sentiràs desig o pitjor enveja, si la poses en el que tens sentiràs gratitud i benestar. I de pas t'estalviaràs l'adaptació hedònica.
 19. Disciplina i constància. El procés de millora és constant i diari. L'entrenament és com escombrar el terra: fer-ho un cop no significa que el terra es mantingui net.
 20. La realitat és neutra. Deixa d'interpretar la realitat de forma dual, d'acord amb el teu pensament. Simplement, accepta-la tal com és. És el que és.
 21. Millora l'autoestima. Si l'autoestima no té suficient força, és una porta d'entrada als trastorns psicològics (estrès, ansietat, inseguretat, depressió...). Ser amic d'un mateix és el primer pas per ser feliç i més resistent als embats de la vida quotidiana.
 22. Examina les teves creences. Qüestiona-t'ho absolutament tot: les creences són limitadores, ens diuen com són les coses, què és possible i què no, que podem fer i que no podem fer. És important desaprendre tot allò que ens han dit que hauríem de ser i aprendre a conèixer-nos des la mirada de l'acceptació i l'autocompassió fent el millor que pots per aprendre a conviure amb la realitat, cosa que per a tu, és suficient. Les creences ens limiten ja que ens configuren les accions, pensaments i sentiments, per tant, no dubtis en cap moment a fer qualsevol canvi perquè la ment sigui més oberta i més lliure. Controla tu la ment, no ella a tu. I en cas de dubte, per saber si una creença és positiva o no, és tan fàcil com trobar alguna persona que la tingui adoptada i veure'n els resultats que li produeix a ella. Aquesta persona ens donarà la resposta, segons si la creença li aporta benefici o no a la seva vida. Com diu Anthony Robbins, imita les creences dels guanyadors. Per exemple, una de les creences globals més importants que podem adoptar és que per tenir èxit i ser feliç hem de millorar constantment la qualitat de les nostres vides a base d'aprendre, expandir-se i créixer. Es tracta de descobrir els problemes i gestionar-los abans que es transformin en crisis. La millor manera de matar el monstre és fer-ho quan encara és petit.
 23. Equilibri i moderació. La desmesura en qualsevol de les virtuts, es converteixen en defectes. Les obsessions ens fan perdre la coherència. Evita utilitzar les paraules sempre, mai, tot o res.
 24. Permet equivocar-te. Els errors no et fan millor ni pitjor, només t'alliçonen, et mostren noves opcions i et recorden que ets humà ('errare humanum est' deia Sèneca). Els éssers humans, com els animals, aprenem per assaig-error, no per assaig-èxit. El cost de créixer com a ésser humà és equivocar-se i ficar la pota (llei universal). Per tant, si erres no et tractis malament (principi bàsic de Salut mental).
 25. Viatjar sense planificar. Per algú que té per costum preveure el futur immediat fins al mínim detall no hi ha millor antídot que viatjar sense programar, improvisant-ho pràcticament tot i anar prenent les decisions quan faci falta. No sempre l'encertes, és clar, però la gran majoria de vegades sí. I aquí està la gràcia: descobreixes que preveure-ho sempre tot és avorrit, que tot flueix i que normalment ets capaç d'afrontar qualsevol repte. Tenir una mica de bogeria és el millor antídot de la rutina i l'avorriment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel comentari.