❤ Vida Sana

EL BENESTAR ÉS TRIDIMENSIONAL
[Introducció]
🅲🅾🆂 🅼🅴🅽🆃 🅴🆂🅿🅴🆁🅸🆃

1
La felicitat juntament amb la millora de la qualitat de vida i la seva prolongació serien els objectius principals que podríem compartir tots. Hi ha una altra manera de viure i és tenint cura de manera equilibrada de les tres àrees que determinen una vida de qualitat: el cos, la ment i l'esperit. La ment és poderosa i el cos és una font d'informació; si la ment ho creu, el cos ho fa. I l'esperit és essencial per ser-ne conscients de tot i evitar dificultats absurdes provocades per nosaltres mateixos. Dit d'una altra manera, la salut física, els pensaments, els sentiments (de la ment) i les emocions (del cos) estan estretament units. 
2
Les tres entitats es complementen i quan una dels tres queda desatesa, apareix el malestar i el patiment, fins i tot la malaltia. No ens en podem descuidar cap d'elles: si descuidem el cos ens faltarà la salut física; una ment esgotada ens afectarà la salut mental; i tenir un esperit inquiet és impedirà la felicitat. El cos expressa la desconnexió entre la ment i l'esperit, i la filosofia ha tractat abastament sobre la seva interconnexió. Es tracta de detectar els obstacles de la nostra felicitat i prendre les accions pertinents. Només com a curiositat, no fa gaire vaig veure la pel·lícula The equalizer (el protector) en què el protagonista (Denzel Washington) posa èmfasi sobre la importància d'aquestes tres entitats.
3
Cal ser un equilibrista permanentment d'aquestes tres àrees. Quan aquestes tres àrees estan equilibrades, tot flueix. Es compleix el principi bàsic humanista i holístic de "el tot és més gran que la suma de les parts". Viure bé ens influencia positivament i ens dona vitalitat. De les tres parts, l'espiritual és la que ens costa més d'entendre si abans no hem viscut el despertar de la consciència. I més encara perquè en la nostra cultura occidental tot allò relacionat amb l'espiritualitat i el misticisme és objecte de burla i menyspreu, i quan no han estat titllats de malalts mentals els seus seguidors.
4
Si cultivem el cos, enriquim la ment i nodrim l'esperit, tindrem més vitalitat, més creativitat i més fortalesa espiritual, i per tant una sensació de benestar i equilibri. En els menús 5-6-7 explico els recursos dedicats al manteniment d'intangibles com les actituds, els valors i els hàbits positius. Uns recursos que a mi em van bé per trobar l'harmonia d'aquestes tres àrees, una mena de filosofia de vida pràctica personal, eclèctica i en permanent evolució, un recull de coneixements de diverses fonts de saviesa i mestres que poden ajudar a qualsevol en la seva pròpia transformació. 
5
Una d'aquestes és l'estoïcisme que m'aporta equilibri i em permet reflexionar sobre el que importa de veritat, m'ajuda a tolerar la incomoditat en el present per aconseguir objectius en el futur, em guia en els moments d'incertesa i m'ajuda a superar l'adversitat a través de la fortalesa, la serenitat i l'acceptació. Una altra és l'epicureisme o hedonisme conscient que m'ajuda a no caure mai en la línia plana emocional i recordar-me tant de l'aurea mediocritas en què els extrems ens acaben desequilibrant, com del carpe diem i que una vida amb alegria i plaer sempre és molt millor que trista i amb dolor. I de l'escepticisme i la seva prudent idea de desconfiar, a priori, de tot en aquest món d'aparences.
6
Un dels referents de la salut física és Hiromi Shinya amb el seu llibre 'L'enzim prodigiós' i la seva teoria de què si cuidem els nostres enzims tindrem una vida més llarga. I això depèn de nosaltres. Alguns dels canvis que he fet gràcies a ell: la moderació en el menjar i l'exercici, mastegar més, evitar l'estrès, intentar dormir almenys 7 hores diàries, acostumar-me a la cervesa sense alcohol, alimentació sana basada en verdures i llavors, reducció dràstica de la ingesta de carn, reducció de cafès i sense sucre, canviar la llet de vaca per beguda vegetal (civada), evitar aliments processats (no aporten enzims), no prendre antiàcids estomacals (debilita el sistema immunològic), evitar l'aigua embotellada en plàstic (m'he instal·lat un aparell d'osmosi) i finalment, intentar no sopar massa abans d'anar a dormir.
7
Pel que fa a l'alimentació, una altra referent és Fran Sabal amb el seu llibre Nutrición emocional i el seu mètode dels quatre elements, una manera d'assegurar-te que menges el que necessites, que tingui els tres macronutrients principals (proteïnes, hidrats de carboni i greixos saludables) i els micronutrients (vitamines i minerals). El millor de tot és la seva facilitat, no cal pesar res. Gràcies a ella, ara m'alimento d'una manera més sana i eficaç. Per exemple, l'arròs, la pasta i el pa han de ser integrals.
8
Un dels referents en el creixement mental és Marcos Vázquez amb el seu llibre Invicto, un compendi sobre l'estoïcisme i la millora de la qualitat de la ment que, com el cos, es pot entrenar i potenciar. Amb ell he interioritzat a pensar amb claredat, a actuar amb determinació i a resistir amb disciplina. De l'estoïcisme, he après que la felicitat es basa en comportar-nos sempre a través de la virtut i tenir una tranquil·litat espiritual. Destaquen les quatre virtuts cardinals: la saviesa (autoconeixement), la justícia (necessitat ètica d'ajudar els altres), el coratge (capacitat d'actuar amb virtut independentment de les conseqüències) i la disciplina (autocontrol i força de voluntat). I els principis bàsics de la dicotomia de control d'Epictet o "preocupat només del que depèn de tu", l'amor fati o acceptar i apreciar el destí i la coneguda pausa estoica per controlar i gestionar millor les emocions.
9
Un altre referent en el creixement mental és Miguel Ruiz amb el seu llibre Els quatre acords. És increïble que amb només quatre consells senzills, la nostra vida millori de manera radical. Amb ell, cada dia intento seguir al peu de la lletra aquests consells: ser impecable amb les meves paraules, no prendre'm res personalment, no fer suposicions i fent el màxim i millor que pugui.
10
Un altre referent en el creixement mental és Eckhart Tolle amb el llibre El poder de l'ara, o viure el moment present en el dia a dia, en què l'ara és el centre fonamental de la nostra vida. Ell m'ha fet prendre consciència que el moment present és l'únic que tenim, que res ha ocorregut en el passat i res ocorrerà en el futur: tot passa a l'ara. I de pas ha fet que m'adonés que no val la pena gastar energia mental en patir pel futur i encara menys en el passat. Quan passi el que hagi de passar, ja ho resoldrem en aquell moment.
11
Un referent en el creixement espiritual i en el viatge de transformació personal és Borja Vilaseca i el seu enneagrama explicat en el seu llibre 'Encantado de conocerme', una espècie de manual d'instruccions de la condició humana. Ell em va iniciar en l'autoconeixement i em va presentar un personatge que desconeixia: l'ego. Miro un dels seus vídeos pel Youtube i comença amb "no et creguis res del que digui, verifica-ho tu mateix". Com a bon escèptic que soc, allò em va atrapar. Com diu la dita, el mestre apareix quan el deixeble està preparat. He escoltat àudios seus a través del Spotify i m'he comprat tots els seus llibres. La seva eloqüència em va accelerar el clic que ha marcat un punt d'inflexió a la meva vida.
12
Un altre referent en el creixement espiritual cap el viatge de transformació personal és Jordi Sapés de Lema amb el seu llibre 'Espiritualidad y vida cotidiana'. Parla dels conceptes de la personalitat i el personatge. La personalitat és el cos que tenim amb els coneixement i viu a través de diversos nivells de consciència com a jo personal, col·lectiu i superior, mentre que el personatge és l'ego, un muntatge exclusivament mental que parteix de premisses errònies i per tant el que ens porta a conclusions errònies. D'ell he après una manera de tractar la gent punyetera, de veure-les com persones amb problemes o dificultats, i és a través de les qualitats: intel·ligència, amor i energia.
13
Hi ha un programa de ràdio que per a mi també ha estat un referent que és l' Ofici de viure de Gaspar Hernàndez i que jo escolto a través del Spotify, que m'han ajudat a obrir la ment espiritual, i a descobrir l'existència de determinades persones i llibres molt interessants per aprendre. En aquest enllaç es poden veure els meus llibres motivadors que m'han aportat els coneixements sobre l'autoconeixement i l'autorealització. La realitat és que pràcticament tots els errors que puguis cometre a la vida ja han estat comesos per algú altre i totes les respostes i solucions les hi podem trobar en els llibres.
14
Els referents ens fascinen i inspirin. Si ens volem semblar a ells, ens cal estudiar els seus hàbits, el llenguatge que utilitzen i les seves disciplines. Encara que arriba un moment que, com li agrada dir en Borja Vilaseca, cal matar els nostres referents (metafòricament és clar) i a partir d'aquí seguir el nostre propi camí. En realitat estem envoltats de referents, persones ordinàries i extraordinàries. Però n'hi ha una que és la principal: un mateix.
15
No és cap mètode o solució fàcil de res, sinó una manera possible de fer petits canvis que no suposen massa esforç, però que a la llarga ens ajudaran a descobrir una vida de més qualitat i alhora poder ser un excel·lent exemple d'ésser humà. Quan canviem voluntàriament els errors diaris per disciplines diàries, experimentem resultats positius en poc temps. Quan canviem la nostra dieta, la nostra salut millorarà notablement en poques setmanes. Quan comencem a fer exercici, ens sentirem amb més vitalitat quasi immediatament. I quan comencem a llegir llibres, creixerà la nostra consciència i autoconfiança.
16
Qualsevol nova disciplina que comencem a practicar habitualment, ens donarà resultats que a la vegada ens motivaran a desenvolupar noves disciplines. I mica a mica corregirem el nostre pensament, la forma com ens sentim i com ens estimem, cosa que determinarà allò que atraurem a les nostres vides. Aquesta és la màgia d'aquest cercle virtuós. Podem viure una vida alegre i gratificant des d'ara mateix.
17
És aplicar alhora el principi de causalitat i el concepte Kaizen amb la finalitat de co-crear aquests hàbits sans i positius i que es mantinguin de per vida. Tampoc es tracta d'obsessionar-nos amb res ni buscar tampoc la perfecció, simplement apliquem la llei de Pareto: fem un 80% de bondat i deixem-nos anar una mica el restant 20%.
18
Es tracta de ser persones una mica més felices, autònomes, responsables i solidàries (les definicions de salut que dona la OMS). En definitiva, és trobar un sentit a la vida, el teu. De vegades, deseducant-nos de determinades creences o amb el simple fet d'evitar els hàbits negatius, la vida ens canvia de manera molt positiva. Com diu la regla matemàtica "menys per menys és més". La finalitat d'aquests tres menús -- cosment i esperit-- és oferir una pauta que ens ajudi a aconseguir la millor versió de nosaltres amb l'objectiu de tenir una vida de plenitud i satisfacció. No es tracta de ser un mateix, sinó de deixar de ser el de sempre. Si els mòbils milloren, nosaltres també. Podríem resumir-ho amb la màxima del poeta romà Juvenal amb un petit afegit que crec primordial: "mens sana in corpore sano et accentus liberum" (ment sana en cos sa i sense estrès).
19
Un estil de vida integral en permanent actualització que a mi em funciona (qui em coneix ho sap). I cadascú ha de trobar, des de l'escepticisme, allò que a ell li funcioni. El pla d'actuació és molt personal, l'important és obtenir petits increments de millora de manera progressiva. En el meu cas, en poc temps he aconseguit canviar pensaments, creences i accions per millorar. En el darrer pilar del llibre 'Doce Pilares' de Jim Rohn, el protagonista ens diu que hem de demostrar les filosofies en les que creiem i compartir-les amb altres perquè també puguin tenir l'opció de ser els arquitectes de la seva vida, abans que sigui massa tard. És per això que vull compartir la meva experiència per si a algú li pot servir d'inspiració i se'n pot beneficiar, ni que sigui com a referència i amb les adaptacions i modificacions particulars de la seva personalitat. 
20
Que cadascú dissenyi la seva vida a la seva mida. Això sí, requereix esforç, constància i sobretot prendre la decisió avui i ara de voler canviar determinats aspectes de la nostra vida que necessiten i poden millorar. Hi ha un horitzó infinit per a la millora. L'actitud puc-fer-ho-millor fa miracles i amb la pregunta "com? " s'inicia el poder creatiu. Si volem que les coses i les circumstàncies canviïn, abans haurem de canviar les actituds, les opinions i els hàbits. Va ser Heràclit que va dir allò que no podem banyar-nos dues vegades en el mateix riu, ja que tot canvia. I les persones també canviem. Ara bé, cadascú pot canviar-se a si mateix, però ningú pot canviar a una altra persona.
21
La sopa d'all està inventada fa molts anys, però no tothom n'és conscient. Tenim a les mans el control intel·ligent de les nostres emocions i de pràcticament la nostra salut física. Pots acceptar, fins i tot assumir com a propi aquest recull d'eines que et mostro i utilitzar les que necessitis en aquest pelegrinatge anomenat vida. No tot serveix per a tothom, com deia Sèneca si trobes un camí millor, segueix-lo. I si et sents millor amb tu mateix, també et sentiràs millor amb els altres. En tot cas, tenir la vida somiada requereix un esforç i una acció perseverant. I no tothom sap què vol ni tampoc està disposat aquest preu per aconseguir-la. Hi ha molts els que parlen i pocs els que fan. 
22
Mantenir el cos en bona salut és un deure, en cas contrari no serem capaços de mantenir la nostra ment forta i clara (Buda). I podríem afegir que per ser-ne conscients d'això cal tenir també una bona salut espiritual. Si cuidem el cos, la ment i l'esperit ens convertirem en una persona molt més valuosa. Tant és on anem, millorem la manera de viatjar per la vida: som aquí i ara per aprendre, créixer i gaudir! Qualsevol llarg viatge comença amb un petit pas (Lao Tse). Una vegada entenem com ens funciona el nostre cervell, un mateix pot convertir-se en el seu propi terapeuta i conseller psicològic.

De la llavor creix l'arbre

+++++++++++++++++++++

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies pel teu comentari.